kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erotik filmlerden zevk aldım
Erotik filmlerden zevk aldım
Kriz falan hikaye, erotik filmler çok iyi iş yaptı
Dalga geçilince farkına vardık!

Erotik film çekmek bana zevk verdi

Türk sinemasına damgasını vuran yönetmenlerden Aram Gülyüz 1970'lerde çektiği erotik filmlerden büyük keyif aldığını söylüyor.
- Yaklaşık 15 erotik film çektim. Şimdi o senaryoları yeniden istiyorlar.
- Eğreti Gelin filmi tutarsa, erotik film furyası yeniden başlar.
- Mankenler "Filmde öpüşmem" diyor ama günde 10 sevgili değiştiriyor.



Erotik filmlerden zevk aldım

Türk sinemasına damgasını vuran yönetmenlerden Aram Gülyüz, 1970'lerde çektiği erotik filmlerden büyük keyif aldığını söylüyor. Gülyüz erotik filmlerin senaryolarının da gerçek hikayelerden alındığını anlatıyor.

Aram Gülyüz'ü daha çok "Tatlı Kaçıklar" dizisinin yönetmeni olarak tanıyoruz. Ancak o aynı zamanda bir döneme damgasını vuran erotik filmlerin yönetmenlerinden. 45 yıl boyunca yaklaşık 139 tane film yönetmiş. Son 20 yıldır da televizyon dizilerine ağırlık vermiş durumda. Sinema yapmanın çok zor ama daha tatmin edici olduğunu söylüyor. Reyting ölçen aleti çok merak ediyor. "Yıllardır bu işin içindeyim, evinde bu aletten bulunduran kimseye rastlamadım, benim ekmeğimle oynayan bu aleti görmek istiyorum" diyor. Çünkü reyting almadığı gerekçesiyle çektiği dizi özel kanallardan bir tanesinden daha dün kaldırılmış. Gülyüz, 6 yıl Londra'da yaşadıktan sonra Kore'de 18 ay askerlik yaparken tanıştığı Halit Refiğ'in aklını çelmesiyle sinemaya bulaşmış. "Aslında ben oyuncu olmak istiyordum. Ama kaderde yönetmenlik varmış" diyor. Türkiye'nin ilk balerinlerinden biri olan eşi Gönül Gülyüz ile tanışmaları da film setinde olmuş. Türkan Şoray'ın başrolde oynadığı bir filmdeki dans sahnesi için o zaman konservatuarda öğretmen olan Gönül Hanım'dan yardım alınmış. Bu vesile ile tanışmış ve bir yıl sonra da çıkmaya başlamışlar. Aram Gülyüz ile 45 yıllık sinema hayatını ve hayallerini konuştuk...

* Yeni sinema filmi projesi var mı?
'Kınalı Ah Kınalı' isminde bir film projemiz var iki yıldır. İnşallah bu yaz çekimleri yapacağız. Adada her milletten insan var. Bu ailelerden birinin Amerika'ya gidip sonra buraya dönüşünü ve Kınalıada'da yaşadıklarını esprili bir dille anlatıyor. Bu iş beni çok heyecanlandırıyor. Sponsor bulup başlarsak ilk işim gibi heyecanla çalışacağım.

* 1960'tan beri yönetmenlik yapıyorsunuz. Sayısız film çektiniz Keşfettiğiniz yıldızlar oldu mu?
Belki biraz İzzet Günay'da payım olmuştur. Ona çok güzel bir rol vermiştim, ondan sonra çok parladı. Ajda ile çok çalıştım. Herkese rağmen ben onu çok severim, çok mert bir insandır. Onunla bir dizi çekmek isterim ama tahammül edebilir mi bilmiyorum. Sabrı yoktur artık belki de...

* Sizin filmlerinizle parlayan başka kimler var?
En çok Sadri Alışık ile çalıştım. Onun gibisi de bir daha gelmez. O beyin şimdikilerde yok. Şimdi olsa neler yapardık neler. Biz o zaman tiyatroculardan kaçardık rolü abartır diye. Şimdi onlar kıymetli oldu. Sinemanın en büyük kaybı dublaj olayıdır. Kendi lisanına dublaj yapan başka bir ülke sineması göremezsiniz. Muhsin Ertuğrul zamanında bu iş platolarda sesli yapılıyormuş. Ama biri çıkıp dublajlı filmi ucuza getirince öyle kalmış. Ama artık yavaş yavaş sesliye dönecek.

* Benzer sorunlar şimdi de var mı?
Bir film tutunca herkes onun benzerini yapmaya çalışıyor. Zeynep Değirmencioğlu ile 'Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler' filmini çektik. Bir hafta sonra sokak cüce ile doldu ve o filmden sonra en az 6 cüce filmi daha çektim. Şimdi de öyle değil mi? Daha önce de mesela Ferdi Tayfur veya Orhan Gencebay'ın bulunduğu filmler çok tutuyordu. Hiç anlamadığım halde ufak çocuklarla arabesk filmler çektim moda diye. Biri reytingi tutturunca diğerleri de aynısını yapmak istiyor. O zamanlar star sistemi çok önemliydi. Prodüktör 'şu senaryoda bir film çekeceksin' yerine 'Bir Türkan, iki Cüneyt filmi istiyorum' derdi. Önemli olan kimin oynadığıydı.

* O zamanlar starlar daha mı çok kazanırdı?
Şimdi de astronomik ücretler alıyorlar ama şimdiki gibi nakit para yoktu. Senetle çalışılırdı. O dönem manevi açıdan daha çok tatmin oluyorlardı. Türkan'a (Şoray), Nebahat'e (Çehre), Fatma'ya (Girik) hayranım, hala bu işi yapıyorlar. Çok zor bir dönemden geçtiler çünkü. O zamanlar şimdiki gibi makyöz, terzi filan yoktu. Kendileri yapardı makyajlarını, hatta kıyafetlerini bile.

* Eski filmleri çok seven bir kitle var. Nedir bu sevginin temeli sizce?
O zamanlar masal anlatır gibi film çekiyorduk. Birçok kişi komik bulduğu için belgesel gibi seyrediyor. Örneğin Hisarüstü'nde şimdiki üniversitenin yeri boştu ve her filmimde oradan bir kare vardır. Eski İstanbul'u görüyorsunuz bu filmlerde.

* Erotik filmlerden sonra romantik bir film çekmeye başlamışsınız. Ancak istediğiniz gibi olmamış. Rol yapamayan kadına "Romantik olmak demek şudur; Erkek isteyecek sen vermeyeceksin" demişsiniz. Doğru mu?
Belki de ama sanmıyorum, hatırlamıyorum çünkü. Vurdulu kırdılı filmlerin dışında dini film de dahil her türü denedim. Benim için tür fark etmez, senaryo önemli. Senaryoda zeka belirtileri ve espri olması önemliydi.

* Bu saydıklarınız erotik filmlerde var mıydı?
Kesinlikle. 'Öğren de Gel' diye bir film yaptık. Kazım Kartal oynadı. Gerçek bir hikayeden alınma. Adam hayatında hiç kadınla birlikte olmamış ve sevgilisi bir eşek. Adam akşam eve gideceğine sevgilisi 'Nallı Leyla'nın yanına gidiyor. Sonra arkadaşları ona kadının ne olduğunu göstermeye çalışıyor. İtalyanlar bu filmi ve daha iyi koşularda çekmemizi istediler ama olmadı.

* Erotik filmlerin bazılarının yapımcısı Manuk Manukyan'dı galiba?
Evet. Genelevler Kraliçesi olarak bilinen Matild Manukyan'ın yeğeniydi. Onun babası Ferdinand Manukyan ise bizim piyasanın en büyük tefecisiydi. Senet filan kırardı, çok insanı kurtarmıştır.

* O dönem birlikte çalışıp çok sevdiğiniz starlar kimlerdi?
Çoğunu da çok sevmiş ve anlaşmışımdır. Ama Feri Cansel diye bir arkadaş vardı erotik filmlerde oynayan. Çok sevdiğim bir arkadaşımdı. Parisien diye bir klüpte striptiz yapardı aynı zamanda. Bir gece Yeşilköy civarında film çekiyoruz. Senaryo gereği Feri, bir taksiye biniyor ve bir süre sonra iniyor. Bekliyoruz taksi gelmiyor. Bir süre sonra ağlayarak indi taksiden. "Değiştirin bu taksiciyi" dedi. Meğerse Feri'nin striptiz yapmaya başladığı ilk yıllarda fabrikatör bir sevgilisi varmış. Tesadüf bulduğumuz taksici bu adam çıkmaz mı! Adam her şeyini kaybetmiş ve taksici olmuş. Sonra adama para göndermişti arkasından. Tam film gibi...

* İçinde bulunduğumuz dönemi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Çok başarılı gençler var. Kemal Kenan Ergen Türkiye'nin en iyi senaryo yazarlarından. Tatlı Kaçıklar'ı 60 bölüm o yazdı. Ama biraz dağınık çalıştığı için Türker (İnanoğlu) onu Kavacık'ta bir eve kapattı senaryolar aksamasın diye. Ama Kemal, sigaram bitti almam lazım deyip kaçmış, üç gün sonra çıktı ortaya.

Aynur Erdem

DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ
 Her sabah güne Demirel ailesi ile başlıyorum
 Gömlek değiştiren adam
 Karımı kıskandım ben de kanser oldum
 Tutku benim pusulam
 Biricik'le ne zaman mutlu görünsek nazara geliyoruz
 En çok saçlarımı taramayı özledim
 Gelenekçiyim, turşumu hala kendim kuruyorum
 Evlat edinmek İslam dinine aykırıdır, tehlikeleri vardır
 Onlar İçin Hiçbir Şey Aynı Kalmadı
 Sekiz yaşındaki kızımın çeyizini bile hazırlamıştım
 BM'nin gözü eğitimde
 Sadece Ramazan'da aranmaktan sıkıldım
 Fotoğraf çektirirken önce utandım
 O her zaman merhametsiz biri
 Türkiye'de benden daha iyi sitcom çekebilen yok
 Offshore'un genç şampiyonları
 Öfkeli durmayı seviyorum çünkü bu beni koruyor
 Mustafa Dağıstanlı: Yaşar Doğu bana küsmüş haberim yok
 Türkiye'nin ilk biseksüel filmi kapalı gişe oynuyor
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
  » Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
100 milyon dolarlık yalı Türk alıcıları korkutuyor
100 milyon dolarlık yalı Türk alıcıları korkutuyor
Türkiye'nin en pahalı konutu olan 100 milyon dolarlık Şehzade...
Evangelistlerin hayallerinde kıyamet var
Evangelistlerin hayallerinde kıyamet var
Dünyadaki pek çok insan Amerikan politikalarını artık İncil'deki...
Portakal bayramını kutluyoruz
Sera icad oldu, mertlik bozuldu. Oysa eskiden her meyve ve sebzenin...
İyi bir yemek şölene benzer
Geçenlerde bir arkadaşım iyi bir restoran tavsiye etmemi istedi...
İşte tribünün efendileri
Tribün teröründe "hedefe" taraftar grupları ve tribün liderleri...
Sanırım şimdi 4 tane keçi alıp Etiler'de gezeceğim
Bu hafta Skoda Fabia ile Ünlüler Çiftliği'nde birinci gelen Toprak Sergen'i...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.