kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Topbaşın bu hayali onaylandı
Cam Köprü

Anıtlar Kurulu, ünlü İspanyol mimar Calatrava'nın eserlerini 'es' geçip Başkan Topbaş'ın Haliç için çizdiği projeye 'yeşil ışık' yaktı.

İstanbul Metrosu'nun 2. Etabı olan Taksim-Yenikapı hattının Haliç geçişinde yapılacak köprüye Anıtlar Kurulu'nun izin vermemesi nedeniyle metro inşası 4 yıldır kördüğüm olmuştu. Kurul, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın çizdiği 'Cam Köprü Projesi'ne onay verdi.

3 YILDA BİTİRİLECEK
İstanbul Metrosu'nun en geç 3 yıl içinde tamamlanacağını ifade eden Topbaş, diğer raylı sistem projelerinin de hızla bitirileceğini söyledi. Köprünün Haliç üzerinde nereye yapılacağı noktasında arayışların başladığını kaydeden Başkan Topbaş, "Şu anda kendi çizdiğimiz köprünün nereye yapılacağı konusunda bir açıklama yapamıyorum. Ancak belirlediğimiz birkaç alternatiften birini değerlendireceğiz" dedi. Öte yandan Kadir Topbaş görev süreci içinde 90 kilometre uzunluğunda raylı sistemi devreye gireceğinin de sözünü verdi. Taksim- Yenikapı Metrosu'nun 5 yıllık yatırım planına alındığı belirten Topbaş, metronun 600 milyon dolarlık dış kaynaklı kredi ve yap-işlet- devret modeliyle ihale edilerek 3 yıl içinde bitirileceğini söyledi. 30 milyon dolar harcanarak Şehzadebaşı'na inşa edilen tünel ise vagonların bakımının yapılacağı garaj alanı olacak. Topbaş, Beylikdüzü hattı için yoğun talep geldiğini, bu hat için yap-işlet-devret modeli üzerinde durulduğunu dile getirdi. Eminönü-Kabataş hattının bu ay sonunda, Sultançiftliği- Edirnekapı hattının ise 2006'nın ilk aylarında faaliyete geçirileceğini vurgulayan Topbaş, hattın biten kısımlarının devreye sokulması için çalışma başlattığını da sözlerine ekledi. İstanbul Metrosu'nun Taksim'den Yenikapı'ya bağlanması için yapılması gereken köprü, silueti bozar gerekçesiyle 5 yıldır Anıtlar Kurulu iznini bekliyor. İstanbul'aAnıtlar Kurulunun tercih etmediği Calatrava, Mimar Sinan hayranı. İspanyol mimarın ilham kaynağı ise insanlar ve böcekler!gelen dünyanın en ünlü köprü mimarı bile Anıtlar Kurulu'nu ikna edemedi. Hem arkeolog hem mimar hem mühendis hem de heykeltıraş olan ünlü köprülerin mimarı İspanyol Santiago Calatrava, Büyükşehir Belediyesi'nin daveti üzerine Haliç üzerine metro köprüsü projesini yapmak için geldiği İstanbul'dan eli boş döndü. Köprü projesine onay verecek Anıtlar Kurulu üyeleri, İspanyol mimar Calatrava'ya randevu bile vermediler. Dünyanın en önemli mimarları arasında ilk sırayı alan, yaptığı bütün projelerin nokta detaylarına kadar kendisi çizen ve yapım aşamasında işin başında duran Calatrava, şu an yapımına devam edilen ve 2008 yılında Çin'de düzenlenecek olimpiyatlara hazırlanan Olimpiyat Stadı'nın mimarı.

İTÜ TAVSİYE ETMİŞTİ
İstanbul Metrosu kapsamında Haliç geçişi için köprü projesi geliştiren İspanyol mimar Santiago Calatrava, "Haliç'e Mimar Sinan'ın eserleriyle aynı dili konuşan bir köprü gerekli" diyor. Dünya çapında 200'ün üzerinde köprüyü tasarlayan Calatrava'yı İstanbul'a gelmeye ikna eden olay ise Leonardo Da Vinci'nin II'nci Beyazıd döneminde Haliç için yaptığı köprü projesi oldu. İstanbul'a ilk kez gelen Calatrava, çok istemesine rağmen bu projeyi gerçekleştiremedi. İspanyol mimar, Haliç üzerine yapılacak köprünün de çok az sayıda destekle su üzerinde yüzüyormuş gibi duran, transparan ve zarif bir eser olması gerektiğini ifade etmişti. Bilindiği gibi, metro yapımı için İTÜ'den yardım isteyen Büyükşehir Belediyesi, tavsiye üzerine yaptığı köprülerle dünyaya ismini duyuran Calatrava'yı İstanbul'a getirtmişti.

Şenol BAŞTAKAR / MERKEZ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Tartışmalı madde kabul edildi
 Sarıgül'ün dikenleri
 İstanbul'da kar için vatandaşlara uyarı
 Acılı baba 'yılın öğretmeni' seçildi
 24 Kasım Öğretmenler Günü
 Semra Sezer emekli öğretmenleri unutmadı
 Akdoğan uğurlandı
 By-pass'a Türk damgası
 Askere 'tribün' eğitimi
 Yine kaza: Bir öğretmen öldü
 Ve metro bütçeden en büyük payı aldı
 'Kadına karşı şiddet son bulsun'
 İETT ek otobüs seferi koydu
ERDAL ŞAFAK
Bir ihtimal daha var
AB dönem başkanı...
ÖMER ÇELİK
İyi bakın kendinize ve Türkiye'ye..
Sizlere yaklaşık bir...
ÖMER LÜTFİ METE
İsmet ile izzet meselesi
Kuduz yeni haçlılar tarafından...
UMUR TALU
Orası da Türkiye!
Sonradan kendime kızdım. Dünkü yazıda...
İki kent... İki sivil 'katliam'ı
Bir İsrail askeri. Gazze'de operasyonda. Ateş hattında kalan...
72 yaşındaki nine Irak'a gönderiliyor
ABD Savunma Bakanlığı 72 yaşındaki bir Amerikalı nineyi savaş...
Kriz-toph Daum
Kriz-toph Daum
F.Bahçe Teknik Direktörü, üst üste üç galibiyet sonrası "Sezon sonu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu