kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
FUTBOL SOHBETİYLE KALP AMELİYATI....  Koşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesinde öğretim görevlisi olan Doç. Dr. Kaan Kırali hastalarını futboldan, siyasetten konuşarak ameliyat ediyor.
By-pass'a Türk damgası
Klasik ameliyat
Türk usulü by-pass
Yeni yöntemin artıları çok...

Konuşa konuşa kalp ameliyatı

Hasta ayıkken kalp ameliyatı yapan ve geliştirdiği yöntemle tıp tarihine geçen Dr. Kırali ameliyatta hastayla konuşuyor.

Bir düşünün: By-pass olacaksınız. Birden çok tıkalı kalp damarınız değişecek. Ameliyat başlıyor ve doktorunuz damarları değiştirirken siz onunla futbol sohbeti yapıyorsunuz.

TIP DÜNYASININ GÖZÜ İSTANBUL'A ÇEVRİLDİ
Şaka değil, Koşuyolu Kalp Hastanesi uzmanı Kaan Kırali bu yöntemle 35 hastasını ameliyat etti. Kırali, ünlü tıp dergileri ve haber ajansı Reuters'e konu olan hasta ayıkken kalp ameliyatı yöntemini SABAH'a anlattı:

GÖĞÜS İLE KARIN ARASI UYUŞTURULUYOR
Tıkalı damarları göğüs bölgesinden alınan atardamarlarla değiştiriyoruz. Üç saatlik ameliyatta hastanın bilinci açık oluyor; hastayla sohbet ediyoruz.


By-pass'a Türk damgası

Türk doktorun konuşa konuşa gerçekleştirdiği by-pass ameliyatı dünya literatürüne girdi. Doç. Dr. Kaan Kırali'nin ameliyat ettiği 35 hasta yoğun bakıma bile alınmadı.

Bir çok insan için korkulu bir bekleyiş olan kalp ameliyatı artık konforlu bir operasyona dönüşüyor. Koşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi olan Kaan Kırali'nin genel anestezi uygulamadan yaptığı by-pass sırasında hastaları hiçbir acı duymadılar. Kırali'nin başarısı Amerika'nın en ünlü tıp dergilerinde yayınlanınca dünya ajanslarına da haber oldu. Yalnızca göğüs bölgesini karın bölgesine kadar uyuşturan Doç. Dr. Kırali hastalarıyla konuşurken klasik yöntemle bile yapılması zor olan damarları değiştiriyor. Üç saatlik ameliyat sırasında tıkalı damarları yine göğüs bölgesinden alınan atar damarlarla değiştirilen hastalar, doktorlarıyla futboldan politikaya kadar her konuda konuşuyorlar.

HEPSİ ÇOK SAĞLIKLI
Ayıkken by-pass yöntemini dünyada ilk kez birkaç yıl önce Haldun Karagöz'ün uygulayarak bunu literatüre kaydettiğini anlatan Doç. Kırali, "Ancak fazla uygulaması olmadı. Biz prosedürde birkaç değişiklik yaparak son bir yıldır bu yöntemi rutin halde uygulamaya başladık. Haldun Karagöz yöntemi ile yalnızca kalbin ön tarafında bulunun bir damarı değiştirebiliyordu. Ancak biz bu yöntemi klasik by-pass'la bile ulaşılması zor yan ve alt kalp damarlarının değişiminde de kullanabildik. Çoklu damar değişimini başarı ile gerçekleştirdik. İlk kez 10 hastanın üç damarını bu yöntemi kullanarak değiştirdim. 25 hastada tek damar değişimi yaptım. Toplam 35 hasta son derece sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürüyorlar" diye konuştu.

HASTANIN BİLİNCİ YERİNDE
Bu yöntemin pek çok avantajı olduğuna dikkat çeken Doç. Kırali, şunları söyledi: "Klasik by-pass'a göre yarım saat daha uzun sürüyor, ancak hasta ameliyat sırasında hafif uyuşturulduğu için bilinci tamamen yerinde oluyor. Narkoz kullanılmadığı için maliyet düşüyor. Nörolojik fonksiyonları yerinde olduğu için sonraki dönemi çok daha rahat atlatıyor. Kalp makinesi kullanmaya gerek kalmadığı için by-pass'ın ardından görülen kişilik değişimi bu ameliyattan sonra gözlenmiyor. Yoğun bakım hemen hemen ortadan kalkıyor. Çok gerekirse ancak bir iki saat yoğun bakımda tutarak kanama riskini kontrol ediyoruz. Klasik yöntemle taburcu olma süresi 6-7 günü bulurken bu yöntemle iki gün sonra hastaneden rahatlıkla ayrılabiliyor. Hastada ritm bozukluğu görülmüyor."

Esra TÜZÜN / HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Tartışmalı madde kabul edildi
 Sarıgül'ün dikenleri
 İstanbul'da kar için vatandaşlara uyarı
 Acılı baba 'yılın öğretmeni' seçildi
 24 Kasım Öğretmenler Günü
 Semra Sezer emekli öğretmenleri unutmadı
 Akdoğan uğurlandı
 Cam Köprü
 Askere 'tribün' eğitimi
 Yine kaza: Bir öğretmen öldü
 Ve metro bütçeden en büyük payı aldı
 'Kadına karşı şiddet son bulsun'
 İETT ek otobüs seferi koydu
ERDAL ŞAFAK
Bir ihtimal daha var
AB dönem başkanı...
ÖMER ÇELİK
İyi bakın kendinize ve Türkiye'ye..
Sizlere yaklaşık bir...
ÖMER LÜTFİ METE
İsmet ile izzet meselesi
Kuduz yeni haçlılar tarafından...
UMUR TALU
Orası da Türkiye!
Sonradan kendime kızdım. Dünkü yazıda...
İki kent... İki sivil 'katliam'ı
Bir İsrail askeri. Gazze'de operasyonda. Ateş hattında kalan...
72 yaşındaki nine Irak'a gönderiliyor
ABD Savunma Bakanlığı 72 yaşındaki bir Amerikalı nineyi savaş...
Kriz-toph Daum
Kriz-toph Daum
F.Bahçe Teknik Direktörü, üst üste üç galibiyet sonrası "Sezon sonu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu