kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tartışmalı madde kabul edildi

CMUK Tasarısı'nın ''kadının, istemi halinde kadın hekim tarafından muayene edilmesini'' düzenleyen maddesi, tartışmalara neden oldu. Madde, tasarıdaki şekliyle AK Parti'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

TBMM Adalet Komisyonu, tartışma konusu olan ve kadının muayenesini düzenleyen maddeyi kabul etti. CMUK Tasarısı'nı görüşen Komisyon'da, uzun süren tartışmaların ardından kabul edilen maddeye göre, kadının muayenesi, istemi halinde bir kadın doktor tarafından yapılacak. Buna olanak bulunmadığında, muayene edilecek kadının bir yakını veya başka bir kadın, muayene sırasında hazır bulundurulacak.

CHP Tekirdağ Milletvekili Mehmet Nuri Saygun, kadınlara kadın doktor tarafından muayene tercihi verilmesi halinde bu hakkın diğer kişilere de yaygınlaştırılması gerektiğini belirterek, bunun, gelecekte ciddi sıkıntılara neden olacağını savundu. Saygun, ''Bu düzenleme, çağdaş Türkiye mantalitesine aykırıdır'' görüşünü savundu ve düzenlemenin değiştirilmesini istedi.

AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, kadın ile erkeğin hukuken eşit olmasına karşılık beden ve doğası gereği ayrıldığını belirterek, ''Üst aramalarında, tuvalet ihtiyacında, hamamda, kadın-erkek diye ayrıma gidiliyor. Rusya'da eskiden kadın ve erkek birlikte hamama girermiş, bilmiyorum CHP'li arkadaşlar böyle bir özlemin içinde olabilir'' dedi.

Şüpheli ve sanık kadının sıkıntılı durumda bulunduğunu, böyle bir durumda kadın doktor tarafından muayene edilmek istenmesinin doğal olduğunu söyleyen Kutlu, ''Ben erkek doktoru tercih ederim, ama Orhan Bey kadın doktoru tercih edebilir'' diye konuştu.

CHP'li Orhan Eraslan'ın bu sözlere tepki göstermesi üzerine Komisyon Başkanı Köksal Toptan, tartışmaya müdahale ederek, ''Bu komisyonda siyasi parti ayrımı yapılmıyor. Teknik bir komisyonuz, herkes hassasiyetle çalışıyor burada...Sayın Kutlu'nun bu sözlerini düzeltmek istiyorum'' dedi. Hüsrev Kutlu da özür dileyerek, parti isminin tutanaklardan çıkarılmasını istedi.

''MESELENİN İDEOLOJİK YANI YOK''
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, görüşünün sorulması üzerine, Komisyonun bugüne kadar önemli çalışmalara imza attığını belirterek, ideolojik gereklere göre düzenlemeler yapılmadığına dikkati çekti. Yapılmak istenen düzenlemeyle hiçbir mesleği küçümsemek, hiçbir mesleği ayrımcılığa tabi tutmanın amaçlanmadığını dile getiren Çiçek, meselenin ideolojik yanı olmadığını vurguladı.

Kadın ile erkeğin birçok noktada eşit olduğunu, ancak eşitsizliği ortadan kaldırmak adına kadın lehine ayrımcılık yapmanın Anayasa emri olduğuna işaret eden Çiçek, bir yasa metninde genel ahlak ile ilgili düzenleme yapmanın çok da aykırı düşmeyeceğini savundu.

Alman ve Avusturya Usul Yasası'nda benzeri düzenlemenin bulunduğunu, bu yasalardaki ilgili maddeleri okuyarak örnek gösteren Çiçek, kadın hekimi tercih etmesinin kadının talebine bırakıldığını vurguladı. Çiçek, ''Ama hiçbir surette buradan rejime, ileride olabilecek taleplere yönelik anlam çıkarmak fevkalade yanlış olur'' görüşünü ifade etti. Çiçek, tasarıdaki düzenlemenin uygun olduğunu belirtti.

''BİR ADIM ÖTESİ KADINLARA AYRI OTOBÜS...''
AK Parti'li Kutlu, CHP'li Eraslan'ın ''ortaçağ ahlak anlayışı'' sözlerine itiraz ederek, ''Bu madde benim ve benim gibi düşünenlerin genel ahlakına uygundur. Biri çıkıp bunu, 'ortaçağ ahlak anlayışı' olarak nitelendiremez'' dedi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mahmut Durdu, düzenlemenin aynen korunmasını isteyerek, yapılan son değişiklikle pozitif ayrımcılığın Anayasa'ya girdiğini vurguladı.AK Parti Uşak Milletvekili Ahmet Çağlayan, otobüslerde bile kadının bir kadının yanına oturduğunu belirterek, ''Önemli olan kadınların rahatı ve huzuru... Özellikle şüpheli ve sanık kadının rahat olması, delile rahat oluşmayı sağlayacaktır'' diyerek düzenlemeyi destekledi.

CHP'li Eraslan yeniden söz alarak, tasarının 2 günden beri süren görüşmelerinde yaptığı teknik katkısının, Bakan Çiçek tarafından ''ideolojik'' olarak görüldüğünü ifade etti ve ''1929'dan 2004 yılına kadar kadının muayenesi genel ahlak anlayışına aykırı yapılmış demek ki... Şimdi genel ahlaka uygun hale getiriliyor. Otobüste kadının, bir kadın yanına oturması örnek verildi. Bu anlayışın bir adım ötesi kadınlara ayrı otobüs, ayrı polikliniktir... Bu domino taşı etkisi yaratır. Bu kadar yorumdan sonra bu maddenin ne kadar tehlikeli olduğu da ortaya çıktı'' diye konuştu.

Görüşünün sorulması üzerine Yargıtay Üyesi Keskin Kaylan, mevcut düzenlemede böyle bir madde bulunmadığına işaret ederek, uygulamanın metin haline getirildiğini söyledi.

Tartışmaların ardından maddenin metinden çıkarılmasını içeren CHP'li milletvekillerinin önergesi ile ''kadının istemesi halinde ve olanaklar elverdiğinde kadın hekim tarafından muayene edilmesini'' düzenleyen ve Hükümet tarafından hazırlanan önergeler reddedildi.

Madde, tasarıdaki şekliyle AK Parti'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

TBMM Adalet Komisyonu, CMUK Tasarısı üzerindeki çalışmalarını bugün de sürdürdü. Dünkü çalışmasında tasarının 72 maddesini kabul eden Komisyon, bugün de 6 maddeyi benimsedi. Komisyon, bugünkü çalışmalarına, Tasarı'nın ''yakalama ve gözaltı'' bölümünden başladı. Şüpheli veya sanığın beden muayenesi ve vücudundan örnek alınması ile kadının muayenesinin nasıl yapılacağıyla ilgili düzenlemeler, komisyonda tartışma konusu oldu.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Sarıgül'ün dikenleri
 İstanbul'da kar için vatandaşlara uyarı
 Acılı baba 'yılın öğretmeni' seçildi
 24 Kasım Öğretmenler Günü
 Semra Sezer emekli öğretmenleri unutmadı
 Akdoğan uğurlandı
 By-pass'a Türk damgası
 Cam Köprü
 Askere 'tribün' eğitimi
 Yine kaza: Bir öğretmen öldü
 Ve metro bütçeden en büyük payı aldı
 'Kadına karşı şiddet son bulsun'
 İETT ek otobüs seferi koydu
ERDAL ŞAFAK
Bir ihtimal daha var
AB dönem başkanı...
ÖMER ÇELİK
İyi bakın kendinize ve Türkiye'ye..
Sizlere yaklaşık bir...
ÖMER LÜTFİ METE
İsmet ile izzet meselesi
Kuduz yeni haçlılar tarafından...
UMUR TALU
Orası da Türkiye!
Sonradan kendime kızdım. Dünkü yazıda...
İki kent... İki sivil 'katliam'ı
Bir İsrail askeri. Gazze'de operasyonda. Ateş hattında kalan...
72 yaşındaki nine Irak'a gönderiliyor
ABD Savunma Bakanlığı 72 yaşındaki bir Amerikalı nineyi savaş...
Kriz-toph Daum
Kriz-toph Daum
F.Bahçe Teknik Direktörü, üst üste üç galibiyet sonrası "Sezon sonu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu