kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Güvenlik özellikleri
Yeni paraların özellikleri
YTL görücüye çıktı
Serdengeçti soruları yanıtladı
Ali Babacan'ın konuşması

Serdengeçti soruları yanıtladı

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, 50 ve 100 Yeni Türk Lirası banknotlarda boyut farklılığı yaratıldığını, sahtecilikle mücadele için de yeni banknotlarda çok sayıda ayırt edici özelliğe yer verildiğini bildirdi.

1. emisyon grubu banknotların tedavüle çıkarıldığı 1927'den bugüne kadar 7 emisyon grubunda 21 farklı değerde, 114 tertip banknotun dolaşıma çıkarıldığını kaydeden Serdengeçti, ilk 4 emisyon grubunun tamamı ile 5 ve 6. emisyon grubundaki banknotların bir kısmı yurtdışında bastırıldığını söyledi.

1958 yılında Banknot Matbaası'nın faaliyete geçirilmesiyle birlikte genel olarak banknotların Merkez Bankası kanalıyla basılmaya başlandığını anlatan Serdengeçti, matbaada basılan ilk banknotun da 5. emisyon grubundaki 100 liralık banknot olduğunu vurguladı.

ENFLASYONİST ORTAM VE SONUÇLARI
Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, halen kullanılmakta olan 7. emisyon grubu banknotların ilk defa 1979 yılında tedavüle çıkarıldığına da işaret ederken, ''burada dikkat çekecek olan konu, 1927-1981 arasında yani 54 yıllık dönemde 50 kuruş ile 1 lira arasında 10 farklı değerde banknot tedavüle çıkarılmışken, enflasyonist sürecin etkisiyle 1981 yılından bu yana yani 23 yılda üst değerde 11 yeni küpur tedavüle çıkmıştır'' dedi.

1990'lı yıllardan itibaren bir üst küpur tedavüle çıkarılırken, en alt değerdeki küpurun tedavülden çekildiğini ve böylece küpur sayısının 6 ile sınırlandırıldığını belirten Serdengeçti, enflasyonist sürecin yeni sıfır ve yeni küpurları da beraberinde getirdiğini dile getirdi.

Son 23 yıllık dönemde tedavüldeki banknot sayısının ortalama yaklaşık 1 milyar adet civarında olduğunu kaydeden Serdengeçti, Eylül ayı sonu itibarıyle piyasadaki banknot adedini de 1 milyar 355 olarak verdi. Merkez Bankası Başkanı, bunların yüzde 84'ünün de 20 milyon liralık banknotlardan oluştuğuna dikkat çekti.

''Bu şartlarda, YTL'nin tedavüle çıkmasının gereği açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır'' diyen Serdengeçti, YTL ve ekonomik istikrar ortamı ile birlikte, paramızın değişim ve kıymet saptama aracı olma fonksiyonlarına yeniden işlerlik kazandırılacağını ve banknot kullanımının orta değerlerdeki küpurlarda yoğunlaşacağını belirttti.

YTL'LER MERKEZ BANKASI ŞUBELERİNE DAĞITILDI
YTL ile birlikte halen kullanılan banknot ve madeni paraların da 2005 sonuna kadar geçerli olacağını hatırlatan Serdengeçti, şöyle devam etti:
''2005'de hem mevcut paralar hem de YTL'ler tedavülde olacaktır. Vatandaşlarımızın bu değişim için acele etmesine gerek yoktur. Bu doğal akışı içinde gerçekleşecektir. Şubat ayı sonu itibarıyle tedavüldeki banknot miktarının yaklaşık yüzde 90-95'inin YTL'ye dönmesi beklenmektedir.

TL banknotlar, 1 Ocak 2006'dan itibaren tedavülden kalkacak, ancak 10 yıllık zamanaşımı sürecinde Merkez Bankası şubeleri, bunların olmadığı yerlerde de Ziraat Bankası şubelerinde değiştirilecektir. Küpur kompozisyonu 1, 5, 10, 20, 50 ve 100 YTL olan yeni banknotlarımızın tüm tasarım, kalıp ve baskı çalışmaları Banknot Matbaası'nda gerçekleştirilmiş ve basılan banknotların büyük kısmı şimdiden şubelerimize dağıtılmıştır.''

NE ÖNLEMLER ALINDI?
Merkez Bankası Başkanı, daha sonra YTL'nin özellikleri hakkında bilgi verdi. YTL'ye geçişte banknotların daha kolay tanınması ve karışıklığa neden olunmaması için, aynı satın alma gücüne sahip küpurlerin hem TL, hem de YTL için benzer renk ve tasarımlara sahip olduğunu bildiren Serdengeçti, görme özürlü ve görme bozukluğu olan vatandaşlar için de, YTL'lerde ilave ayırt edici özelliklere yer verildiğini anlattı. Görme özürlü vatandaşlar için en önemli ayırt edici unsurun, banknot küpurları arasında boyut farkları yaratılması olduğuna işaret eden Serdengeçti, yeni küpur 50 ve 100 YTL'lerde boyut farkı bulunduğunu söyledi.

Serdengeçti, ileride YTL'deki 'yeni' ibaresi kalkarken tüm küpurlarda böyle bir farklılığın yaratılmasının sağlanacağını da bildirdi.

SAHTECİLİKLE MÜCADELE
Tüm ülkelerde Merkez Bankalarının üzerinde hassasiyetle durduğu konulardan birinin, sahtecilikle etkin şekilde mücadele olduğunu vurgulayan Serdengeçti, sahtecilik faaliyetlerinin teknolojik gelişmenin etkisiyle uluslararası bir boyut kazandığını ifade etti. Türkiye'de de büyük kupürlü banknotlarda, zaman zaman sahtecilik olaylarıyla karşılaşıldığını dile getiren Merkez Bankası Başkanı, şunları söyledi:
''YTL'ye geçişte 50 ve 100 YTL'lerin çıkarılacağı dikkate alındığında, banknotların güvenlik önlemlerinin kontrol edilmesi daha da büyük önem kazanmaktadır. Banknotlarımızda sahteciliğin ortaya çıkarılacağı, uluslararası standartlarda halka yönelik çok sayıda güvenlik özellikleri bulunmaktadır.

Tanıtım kampanyamızda halkımızın bu özellikler hakkında bilgilendirilmesi için yoğun çalışma yapılacaktır. Yapılan değerlendirmelerde, açıklanacak güvenlik önlemlerinden 3'ünün kontrol edilmesiyle sahte banknotların rahatlıkla tesbit edilebileceği anlaşılmaktadır.''

Merkez Bankası'nın teknik donanımıyla sahte banknotun tekrar piyasaya sürülmesine imkan vermeyecek kapasiteye sahip olduğunu vurgulayan Serdengeçti, ancak bu mücadelenin ön cephede vatandaşlarca yapılmasının en etkin mücadele yöntemi olduğunu da sözlerine ekledi.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Fitch Tüpraş'ın kredi notunu yükseltti
 Cumhuriyet'in ikinci parası vitrinde
 'Ocak 2005'te bozuk para krizi çıkabilir'
 Hayali para harcayan için kanun değişmez
 Kamu bankaları için IMF'ye kâr sözü
 Devlere hayat veren Türkler şova geliyor
 Corolla ailesi Linea ile genişledi
 Vestel Rusya'da buzdolabı üretecek
 Google hisseleri iki ay içinde yatırımcının parasını katladı
 Hazine'den iki ihale birden
 İtalya, Enel'den sonra RAI'yi de özelleştiriyor
 Taşınabilir playstation yıl sonunda piyasada
 Yatırımlar için faiz dışı fazla tartışması
 GAP'tan AB'ye ihracat yüzde 55 arttı
 TOKİ 1.5 katrilyonla 25 bin konut üretecek
GÜNTAY ŞİMŞEK
İlerleme Raporu neden çevrilmiyor?
Avrupa Birliği (AB)...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
İç borcun faizini düşürüp vadesini uzat tarıma, eğitime,...
Bu altı soru cevaplansın gerçek katiller bulunsun
Balkan kardeşler davasında şok gelişmeler birbirini izliyor. Fikret...
Ramazan bombası
Trabzon'da Mc'Donald's kapısına bırakılan bomba patladı. İlköğretim...
Kırcı, polisin Sedat Peker için kurduğu ağa takıldı
Kırcı, polisin Sedat Peker için kurduğu ağa takıldı
Emniyet güçleri, Peker'e karşı yürütülen 'Kelebek Operasyonu'...
Yeniden Kolcuoğlu
Yeniden Kolcuoğlu
Tokyo'dan sonra 18 bin 600 üyesi ile dünyanın en büyük barosu olan...
IMKB
E: 21,815 D:% -1.93
DOLAR
S: 1,476,000 D:% 0.00
EURO
S: 1,887,000 D:% 1.02
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.