kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Güvenlik özellikleri
Güvenlik özellikleri
Yeni paraların özellikleri
YTL görücüye çıktı
Serdengeçti soruları yanıtladı
Ali Babacan'ın konuşması

Güvenlik özellikleri

Banknotların güvenlik özellikleri, halka yönelik ve para ile ilgili mesleklerde çalışanlara yönelik güvenlik özellikleri olmak üzere iki ana grup altında toplandı. Halka yönelik güvenlik özellikleri, filigran, kabartma baskı, renk değiştiren mürekkep, emniyet şeridi, bütünleşik görüntü, gizli görüntü olarak sıralanıyor.

Banknotlarda en etkili güvenlik özelliklerinden biri olan filigran, ışığa tutulduğunda görülebiliyor. Banknotların ön yüzünde bulunan filigran, Atatürk portresinin küçüğünden ve kupür değerinden oluşuyor. 1, 5, 10 ve 20 YTL banknotlarda aynı Atatürk portresi, 50 ve 100 YTL banknotlarda ise farklı Atatürk portresi yer alıyor. Ön yüzünden ışığa tutulduğunda portrelerin sağ alt köşesinde kupür değerini belirten rakamların yer aldığı görülebiliyor. Kabartma baskı, parmakla dokunulduğunda hissediliyor ve banknotların ön yüzünde değişik yerlerde bulunuyor. Atatürk portresi, banknot değerini belirten rakamlar ve ''Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'' ibaresi kabartma baskının en fazla hissedildiği yerler...

Renk değiştiren mürekkep, banknotların ön yüz sağ tarafında bulunan ve farklı açılardan bakıldığında altın sarısından yeşile dönen motifler olarak yer alıyor. Her bir banknot için farklı olan motifler içinde sadece 1 YTL banknotta renk değiştiren mürekkep bulunmuyor. Emniyet şeridi, YTL banknotlarının arka yüzünde kesik gümüşi çizgilerden oluşan, ışığa tutulduğunda düz bir hat şeklini alan ve üzerinde TCMB harfleri bulunan önemli bir güvenlik özelliği olarak yer alıyor.

Bütünleşik görüntü, banknotların ön veya arka yüzü ışığa tutulduğunda, diğer yüzdeki parça ile birbirini tamamlayan amblem ve motiflerden oluşuyor. 100 ve 50 YTL'de ''TC'', 1 ve 20 YTL'de TCMB amblemi, 10 YTL'de lale motifi, 5 YTL'de ise topaç şekli oluşuyor. Gizli görüntü, banknotların ön yüzünde, banknotun yatay konumda ve göz hizasında ışığa tutulması halinde görülebilen ''TC'' harfleri veya ''ayyıldız'' dan oluşuyor. 5 YTL'de ayyıldız, diğerlerinde TC harfleri gizli görüntü olarak banknotların ön yüzünde yer alıyor. İkinci grupta yer alan ve para ile ilgili mesleklerde çalışanlara yönelik güvenlik özellikleri ise banknot kağıdı, kılcal lifler, floresan etkili motifler, floresan etkili seri ve sıra numaraları, mikro yazılar olarak sıralanıyor. Bu güvenlik özelliklerinden banknot kağıdı, kılcal lifler ve floresan etkili motifler, ultraviyole ışık altında banknotların ön yüzüne bakıldığında çıplak gözle görülemeyen farklı bir görüntü olarak ortaya çıkıyor.

Tüm banknotlarda kağıdın parlamadığı, mat olduğu, kılcal liflerin mavi ve kırmızı parladığı, 100, 50, 20 ve 10 YTL banknotlarda kırmızı renkte meşalelerin parladığı, 5 YTL banknotta ise sarı zeminin parladığı görülebilir. Banknotların arka yüzüne ultraviyole ışık altında bakıldığında ise seri ve sıra numaraların kırmızı ve yeşil renkte parladığı görülebilir. Bu özelliklerden sonuncusu olarak, YTL banknotların ön yüzünde büyüteçle okunabilen mikro yazılar bulunuyor.

TL İLE YTL ARASINDAKİ FARK
Bir yıl süreyle birlikte dolaşımda olacak olan TL ve YTL banknotlar arasındaki fark, portre filigran, elektrotip filigran, emniyet şeridi, seri ve sıra numarası, kabartma baskı özelliklerinde bulunuyor. Ayrıca, özel olarak, 10 YTL'de renk değiştiren mürekkep motifi, 1 YTL'de banknot uzunluğu farklılıkları var. YTL banknotlardaki portre filigranı, TL banknotlardaki portre filigranına oranla daha büyük. TL banknotlarda bulunmayan elektrotip filigran, tüm YTL banknotlarda yer almakta ve banknot değerinin rakamlarla gösterilmesinden oluşuyor. TL banknotlarda emniyet şeridi ön yüzde, YTL banknotlarda ise arka yüzde yer alıyor. TL banknotlarda seri ve sıra numaraları ön yüzde, YTL banknotlarda ise arka yüzde bulunuyor. TL banknotlarda, 1 Milyon TL hariç, her iki yüzde kabartma baskı bulunmakta, YTL banknotlarda ise sadece ön yüzde yer alıyor.

Ayrıca, 10 Milyon TL banknotta bulunan renk değiştiren mürekkep motifi, 10 YTL banknotta değiştirildi. 1 YTL banknotun uzunluğu 1 Milyon TL'ye göre 4 mm kısaltılarak 156 mm yapıldı.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Fitch Tüpraş'ın kredi notunu yükseltti
 Cumhuriyet'in ikinci parası vitrinde
 'Ocak 2005'te bozuk para krizi çıkabilir'
 Hayali para harcayan için kanun değişmez
 Kamu bankaları için IMF'ye kâr sözü
 Devlere hayat veren Türkler şova geliyor
 Corolla ailesi Linea ile genişledi
 Vestel Rusya'da buzdolabı üretecek
 Google hisseleri iki ay içinde yatırımcının parasını katladı
 Hazine'den iki ihale birden
 İtalya, Enel'den sonra RAI'yi de özelleştiriyor
 Taşınabilir playstation yıl sonunda piyasada
 Yatırımlar için faiz dışı fazla tartışması
 GAP'tan AB'ye ihracat yüzde 55 arttı
 TOKİ 1.5 katrilyonla 25 bin konut üretecek
GÜNTAY ŞİMŞEK
İlerleme Raporu neden çevrilmiyor?
Avrupa Birliği (AB)...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
İç borcun faizini düşürüp vadesini uzat tarıma, eğitime,...
Bu altı soru cevaplansın gerçek katiller bulunsun
Balkan kardeşler davasında şok gelişmeler birbirini izliyor. Fikret...
Ramazan bombası
Trabzon'da Mc'Donald's kapısına bırakılan bomba patladı. İlköğretim...
Kırcı, polisin Sedat Peker için kurduğu ağa takıldı
Kırcı, polisin Sedat Peker için kurduğu ağa takıldı
Emniyet güçleri, Peker'e karşı yürütülen 'Kelebek Operasyonu'...
Yeniden Kolcuoğlu
Yeniden Kolcuoğlu
Tokyo'dan sonra 18 bin 600 üyesi ile dünyanın en büyük barosu olan...
IMKB
E: 21,815 D:% -1.93
DOLAR
S: 1,476,000 D:% 0.00
EURO
S: 1,887,000 D:% 1.02
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.