kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ramazan ayı bağımlılık tedavisi için en uygun dönem

Psikiyatri uzmanları, Ramazan ayının bağımlılıklardan, kötü alışkanlıklardan kurtulmak için en uygun dönem olduğunu belirtiyor. Oruç tutmak; sigara, alkol gibi alışkanlıklardan uzak tutarken, ruhu da terbiye ediyor. Hazzı erteleyebilmek, kişiliği olgunlaştırıyor

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Klinik Şefi olan Doç. Dr. Kemal Sayar, oruç ibadetinin ruhumuz üzerindeki etkilerini anlattı. Oruç tutarken açlık nedeniyle aşırı sinirlenen, dikkat dağılması yaşayan insanlara tavsiyelerde bulundu. Doç. Dr. Kemal Sayar, Ramazan ve orucun psikolojimiz üzerindeki etkilerini anlattı...

Psikolojimiz için oruç aynı zamanda bir terapi sayılır mı?
Oruç bize rutin hayatın dışına çıkma ve hayata başka bir gözle bakma imkanı verebilir. Yüce bir amaç için bedensel zevklerden uzak durabilmek, kişiliğin olgunlaşmasına hizmet edebilir. Hazzı erteleyebilmek, olgun bir kişiliğin göstergesidir. Açlık duyduğu halde buna katlanabilen bir kişi, yalnızca bedenini değil ruhunu da terbiye etmiş olur. Bu yönüyle oruç, bize açlıkla her gün birlikte yaşayan insanları anlama, kendimizi onların yerine koyabilme yani; eş duyum yeteneği verir. Eş duyum yeteneği insani ilişkilerin çimentosudur. Öte yanda kişinin kendi egosunun çitlerini biraz geriye çekmesi, hayata biraz da ölümün penceresinden bakabilmesi; öfke ve kırıcılıktan, insani ilişkileri zedeleyen tutumlardan uzak durmasını beraberinde getirir. Oruç, ifade ettiği manevi anlamıyla yaşanabilirse evet, bir tür terapidir.

Oruç tutan insanlar neden daha sinirli oluyorlar?
Oruç tutan insanların sinirliliği sanırım büyük ölçüde kan şekerinin düşmesine ve tiryakiler için de, nikotinin kanda azalmasına bağlı. Yoksa oruç tek başına bedensel keyif ve zevklerden uzak kalma edimi değil, aynı zamanda kişinin kendi ölümlülüğünü keşfetmesi, hazzın gelip geçiciliğini fark etmek ve böylece hayatın sonu olduğunu hatırlamaktır. Daha metafizik bir bakış açısından bakabilen insanlar için Ramazan ayı yumuşaklık ve yüce gönüllülük ayıdır. Sinirlilik, orucun amaçlarını daha iyi düşünmekle, bu ibadetin niçin yapıldığını hatırlamakla giderilebilir. İnsan bu durumu kendi hırs ve arzularından sıyrılmak için bir fırsat olarak görebilirse, ortada sinirlenilecek bir şey de kalmaz.

Çalışma tempomuzu oruç tutarken nasıl ayarlamalıyız?
Dikkat ve yoğunlaşma gerektiren işleri günün daha erken saatlerine almak, etkin bir zaman planlaması yapmak, Ramazan ayında düşünce veriminin azalmamasını sağlar. Yoğun zihinsel mesai gerektirmeyen işler de iftar saatine yakın zaman dilimine kaydırılabilir.

Dikkat dağılmasından nasıl kurtulabiliriz?
İftar saatine yakın saatler dışında orucun dikkat dağılmasına yol açacağını sanmıyorum. Tam aksine; dolu bir mide dikkatte daha fazla azalmaya yol açar. Kan şekerinin düştüğü saatlerde zaman zaman yaptığımız işe ara vererek, dinlendirici bazı uğraşlarda bulunmak yararlı olabilir.

Sahurda uykusuz kalmamak için neye dikkat edilmeli?
İftar ve sahurda çok yemek uykuyu ciddi bir biçimde etkileyebilir. Bu öğünleri tıka basa yemeden geçirmek düşünülmeli. Kişi, uykusu tam olarak geldiğinde, göz kapakları iyice ağırlaştığında yatağa girmeli. Günlük egzersizler de uykuyu kolaylaştırabilir. Kahve ve çay gibi kafein içeren maddelerden uykuya yakın saatlerde uzak durulmalı.

Ramazan zararlı bağımlılıklardan kurtulmak için fırsat olabilir mi?
Elbette, ancak düzenli olarak alkol kullanan kişilerin alkolü Ramazan ayına doğru azaltarak kesmeleri, birdenbire bırakmamaları daha yerinde olur. Alkolün birden kesilmesi; çekilme ve yoksunluk belirtilerine yol açabilir. Bu konuda çok dikkatli olmak gerekir. İftar saatinden sonra sigara tüketimini dengede tutmak, hatta bu ayı fırsat bilerek içilen sigara sayısını azaltmak da kişinin bu bağımlılıktan kurtulmasına yardımcı olacaktır. Gündüz saatlerinde bağımlı olunan maddelerden uzak kalabildiğini, onlar üzerinde bir kontrol uygulayabildiğini fark eden kişiler, bu maddeleri bırakmak konusunda özgüvenlerini tazelemiş olurlar. Bu, özellikle alkol bağımlılığı için çok önemlidir. Zira; bir kişi eğer maddeden bir ay uzak kalmayı başarabiliyorsa, neden bütün yıl uzak kalmasın? Bu, bir tür irade egzersizidir ve başarılı olan kişileri, maddeyi bırakma konusunda teşvik edebilir.

Hangi hastalarınıza Ramazan'da oruç tutmasını önermiyorsunuz?
Düzenli ilaç kullanması gereken hastalarımıza, oruç tutması beden ve ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek hastalarımıza oruç tutmalarını önermiyoruz. Bir ibadetin yerine, zaruri durumlarda bir başka ibadeti koyabilirsiniz ama sağlığın yerine koyacak başka bir şeyiniz yok. İlaç almadığı zamanlarda kendisine ve çevresine acı verebilecek, akli melekeleri etkilenebilecek, huzuru bozulacak hastalarımızı uyarıyoruz.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Oruç Baş Ağrısı Yapıyorsa İftar Ve Sahurda Bol Su İçin
 İftar Sonrası Sigara Kalp Krizini Tetikliyor
 Çalışıyorsanız Ramazan Sofranızda Bunlar Olmasın
 Çalışanlar İçin Örnek Sahur Mönüsü
 Açlığa Tahammülsüzlük Şeker Hastalığının Belirtisi Olabilir
 Oruçluyken Aşı Olabilirsiniz
 Oruç Tutanın Vücudu Kendini Yenilemek İçin Zaman Kazanıyor
 Ramazan'da Diş Çürükleri Artar
 Egzersizin Fazlası Krize Sokar Adamı
 Her Eve Lazım
 Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı?
 Ramazan Ayı Bağımlılık Tedavisi İçin En Uygun Dönem
 İbadet Depresyondan Korur
 Hamileler De Oruç Tutabilir
Doç. Dr. BENGİ SEMERCİ
Cinsel isteksizlik
Cinsellik, zevk bir yanda,...
Şair şairi telif hakkı için mahkum ettirdi
Şair şairi telif hakkı için mahkum ettirdi
Murathan Mungan, hazırladıkları antolojilerde şiirlerini izinsiz...
Kadının birinci zaafı annelik, ikincisi aşk
Kadının birinci zaafı annelik, ikincisi aşk
'Ayşegül' adını verdiği serinin ikinci kitabında yönetici düzeyinde...
Ekranda herkes başarılı olamaz
Ekranda herkes başarılı olamaz
Ünlüler Çiftliği'nin güzel sunucusu Seray Sever, ekranda en çok...
Emrah'ı taklit pahalıya patladı
Emrah'ı taklit pahalıya patladı
Emrah'a olan benzerliğini kullanarak 'Emral' adıyla kaset çıkaran...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.