kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Minik Einstein'lar burada yetişiyor
Minik Einstein'lar burada yetişiyor
100'den fazla deney birimi
Hindistan'da 130 merkez var

Minik Einstein'lar burada yetişiyor

Okulda öğrenilenleri deneylerle kalıcı hale getiren Bilim Merkezi çocuklar için lunapark gibi... Hafta sonlarında atölye çalışmalarına katılanlar ocak ayında 1. Robotlararası Futbol Maçı yapacak.

Kapısından adım attığınızda önce hangisine gideceğinizi bilemiyorsunuz ama dolaştığınız birimler size okul hayatı boyunca öğrendiğiniz fizik, kimya ya da matematik kanunlarını birer birer hatırlatıyor. Çünkü bir meteor parçası, artık taş haline gelmiş milyonlarca yıl yaşındaki ağaç fosili, eğlenceli deneyler, yakalanan en büyük balinalardan birinin fosili; kısacası bilimin hemen her dalına ait birimler bulunuyor Şişli Belediyesi Bilim Merkezi'nde. Ezbere dayalı bilgilerin yerini burada uygulamalı öğrenim alıyor. Kim bilir, bu merkezi ziyaret eden çocuklar arasından büyük bilim adamları çıkar bir gün... Kurulduğu günden bu yana pek çok ilgi gerçekleştiren merkez, önümüzdeki aylarda 1. Robotlararası Futbol Maçı düzenlemeye de hazırlanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı,TÜBİTAK, TÜBA, İstanbul Teknik, Boğaziçi, Yıldız Teknik ve Marmara Üniversiteleri ile İstanbul Sanayi Odası gibi birçok sivil toplum örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Bilim Merkezi Vakfı'nın 6 yıl önce hayata geçirdiği Deneme Bilim Merkezi, geçen şubat ayına kadar İTÜ Taşkışla Kampüsü'nde hizmet verdi. Şubat ayında buradan taşınmaları gerektiği için kısa bir süre için kapanan merkez, 29 Eylül'den bu yana Şişli Belediyesi'nin Fulya'daki Hasan Aliyev Parkı'ndaki binada. Adı da Şişli Belediyesi Bilim Merkezi oldu. Merkezin müdürü Gözde Onaran, kuruluşlarından bu yana gösterilen ilginin giderek büyüdüğünü söylüyor:

600 BİN ZİYARETÇİ
"Bugüne kadar yüzlerce sergi, konferans, birçok bilim ve çevre şenliği, proje yarışmaları, hafta sonu atölyeleri ve yaz okulları olmak üzere çeşitli aktiviteler gerçekleştirildi. 6 yılda 600 bin ziyaretçimiz oldu. Ziyaretçilerimiz sadece öğrencilerle sınırlı değil. Çevrede dolaşan çiftler, hastanede yakını olan kişiler bile buraya gelip deney birimlerinin başında saatlerini geçiriyor." Okulların randevu olarak ziyaret edebildikleri merkeze giriş ücreti kişi başı 3 milyon lira. Ancak her semtten öğrenciye ulaşmak için bir yol bulmuşlar. Onaran, maddi olanakları kısıtlı okullar için sponsor bularak, onların da merkeze gelmelerini sağladıklarını söylüyor. On bilgisayarla internet hizmetinin de verildiği merkezde kısa bir süre sonra okul eğitimine destek olacak paketler de hazırlanacak. Üstelik merkezin etkinliği sadece binasında bulunan deney birimleri ile sınırlı değil. Hafta sonu atölyelerine katılan 8-13 yaş arasındaki öğrenciler, bilimle olan ilişkilerini geliştiriyor. "Bu atölyelerin alternatifi yok" diyen Onaran, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bilim atölyemizde çocuklar, lamba yapmaktan radyo yapmaya kadar birçok farklı konuyu ele alıyor. Maket atölyesinde ise uçak ve şehircilik konulu çalışmalar yapıyorlar. Klonlamaya kadar birçok farklı konunun işlendiği genetik atölyemize ilgi büyük. Sanat atölyemiz var. AB Mozaik programı çerçevesinde İlhan Koman Kültür ve Sanat Vakfı ile ortak yürüteceğiz bu atölyeyi. Çeşitli boyutlarda heykelcikler üretilecek. Büyük bir tanesi bahçemizde sergilenecek. Uzay ve ekoloji atölyelerimiz de var. Bir yıl atölye çalışmalarına katılan çocuk ertesi yıl muhakkak yine gelmek istiyor."

BİLGİSAYAR ÖDÜLLÜ YARIŞMA
Onaran, hafta sonu çalışmalarına bu yıl bir yenisinin daha ekleneceğini söylüyor; robot atölyesi. Sese duyarlı, bir yere çarptığında yüz ifadesini değiştirebilen robotlar yapmayı öğrenecek çocuklar. Dahası da var, futbolcu robotlar yapıp, karşı takıma gol atmaya çalışacaklar: "Dört aylık atölye çalışmasında çocuklar robot yapacaklar. Daha sonra 11'er kişilik iki takım kurulacak ve çocuklar uzaktan kumanda ile robotlarını hareket ettirip, karşı takıma gol atmaya çalışacak. 1. Robotlararası Futbol Maçı'nı düzenleyeceğiz." Kasım ayında yapılacak bir yarışmayı da hatırlatıyor Onaran. Projelerin disiplini ne olursa olsun, çevreye sağlayacağı faydanın üzerinde durulacağını belirtip, ödülün de bilgisayar olduğunu ekliyor. Peki çocuklara bilimi sevdiren bu üniteler nereden geliyor? "Merkezi ilk açtığımızda Avrupa'dan getirdik birimleri. Biri Hollanda, diğeri Almanya kökenli iki büyük firma var. Neredeyse 100 yıldır bu işi yapıyorlar. Bu bile Türkiye'nin ne kadar geride kaldığını gösteriyor. Ancak ürünleri bir hayli pahalıydı. Hindistan'a yaptığımız bir ziyarette, deney birimlerinin içerik olarak çok daha zengin olduğunu ve sürekli geliştirildiğini gördük. Çünkü bu birimlerin kaliteli, çocuklara zarar vermeyen maddelerden yapılmış ve dayanıklı olması gerekiyor. Hindistan'dakiler böyleydi. Biz de oradan aldık birçok birimi." Bir süre önce kendilerinin de üretime başladığını duyuran Onaran, okullardan gelen talepler doğrultusunda çalışma yaptıklarını söylüyor. Ancak henüz seri üretime geçilememiş. Aynı anda merkezi 250 öğrencinin gezebileceğini merkezde, rehberler her birimi çocuklara ayrıntılı biçimde anlatıyor... Dinleyen memnun, anlatan da... Biri yeni bilgilerle büyüdüğünü hissediyor, diğeri anlattıkça çocukluğuna döndüğünü... Bu hafta sonu hava güzel; olmasa ne çıkar. Alın kardeşinizi, sevgilinizi, çocuğunuzu, birbirinden ilginç deneylerin başında öğrenip de unuttuklarınızı yeniden hatırlayın. Zamanın nasıl geçtiğini fark etmeyeceksiniz bile...
Deneme Bilim Merkezi tel:(0212) 266 00 46 www.bilimmerkezi.org.tr

Halime Sürek Kahveci

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 İstanbul'un bir kalbi var New York'un hiç olmadı
 Fotoğraf sanatının 'beyaz atlı' prensi
 Rekorunu kıran yok
 Dostlukların kıymetini bilmeliyiz
 Herkesin beklentisi sevilmek
 Rüzgar saçlı kızın kırık hikayesi
 Milletvekilleriniz çok stresli
 Model uçak yarışması
 Atölye çalışmaları
 Kısa kısa kısa...
 Kalp sağlığı sofrada başlar
 Koltuk değneğiyle parkurları aşıyor
 Kalıcı mutluluk imkansız değil
 Erguvan Kapısı ödül getirdi
 Mutluluk nasıl tasarlanabilir?
 Onların evlerinde hem basketbol hem de terörizm konuşuluyor
 Varolmanın gizemi ve hayata tutunamayanlar
 Haftanın Kitapları
 80'lerin ruhu geri döndü
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
KENAN ONUK
Dvorak'ın anısına özel konserler
Akbank Caz Festivali,...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Davulcuları seviyorum
İstanbul'dan bildiriyorum. Uykum...
Cinselliğin dikenli yolları
Cinselliğin dikenli yolları
İşte ne TRT'de, hatta ne de Digiturk dahil özel kanallarda karşımıza...
Sağlıksız olmak hiç de zor değil
Sağlıksız olmak hiç de zor değil
Amerikalılar niye böyle şişmandır? Daha doğrusu her ülkede şişmanlar...
İstanbul'un en güzel balkonları
Sheree Barka ve Oya Şengör "İstanbul'un Balkonları" adıyla bir kitap hazırladı.
Matematik değil hayal gücü
Sayısal Loto yine trilyonları devirdi. En az 6 trilyon liralık hasılat herkesin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.