kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Matematik değil hayal gücü
Matematik değil hayal gücü
Rastlantısallık diye bir kavram yok
SAYISAL LOTO'NUN 414 ÇEKİLİŞİNDE EN ÇOK ÇIKAN SAYILAR

Nasıl trilyoner olunur?

Bu hafta 6 trilyona koşan Sayısal Loto'yu tutturmanın bir formülü var mı? İşte matematiksel gerçekler.

Trilyonlara ulaşmak herkesin hayali. Peki 6 şanslı sayı matematik hesabıyla bulunabilir mi? Bunun için çok çalışmak gerekiyor! Matematik profesörü Dr. Ali Nesin, "Bu işin formülü yok. Her şey rastlantısal" diyor. Altı rakamı garantili olarak tutturmanın tek yolu 14 milyon kolon oynamak! Bu kadar büyük paranın tek bir kişiye çıkma olasılığı yaklaşık yüzde 35. En az iki kişiye çıkma olasılığı ise yüzde 12.5.

***

Matematik değil hayal gücü

Sayısal Loto yine trilyonları devirdi. En az 6 trilyon liralık hasılat herkesin başını döndürüyor. Peki altı rakamı bulmanın formülü var mı? Sizin için araştırdık.

Sayısal Loto trilyonluk ikramiyesiyle herkesin başını döndürüyor. Rakamların ucundaki trilyonlara ulaşmak için lisede, üniversitede yüzüne bile bakılmayan matematiğe düşkün olanlar var. Maksat bilimin yardımıyla hiç kimsenin bulamadığını bulup, altı rakamı bilmenin bilimsel bir formülünü yakalamak... Bu sadece Türkiye'ye ait bir heves değil... Loto, dünyanın her ülkesinde yarı amatör matematikçilerin başını döndürüyor. Loto analizleri için bilgisayar programları satanlar, garantili formülü "cüzi" bir ücret mukabili paylaşanlar internette hatırı sayılır miktarda siteye sahipler. Peki nedir lotonun sırrı? Bunun bir püf noktası, en azından olasılığı artıracak bir oynama biçimi yok mu? Altı rakamı tutturmak için kaç kolon oynamak lazım? Söz matematiğe bırakılırsa hesap basit. Önce organizasyonun çapı için ipucu verelim; sekiz kolonluk kuponlardan hatasız olarak saatte elli tane doldurabilecek ve bu işe günde on saatten bir haftasını ayırabilecek yaklaşık 500 babayiğitlik bir ekip gerekiyor. Bunlar sadece yazıcı kadrosu... Tam tamına 13 milyon 983 bin 816 kolonun yazıldıktan sonra bir de makinede yazdırılması gerekiyor ki, onun için de şehrin dört bir yanındaki loto bayilerine yayılacak en az bir 500 gönüllü daha lazım... Ve küçük bir ayrıntı; altıyı garantilemek için yatırmanız gereken kupon bedeli 5 trilyon lira. Yani matematiğe inanıyorsanız ve 5 trilyon liranız, bir de 14 milyon civarında kuponu dolduracak ve yatıracak teşkilatınız varsa altıyı tutturmanız işten bile değil... Yaklaşık 6 trilyon liraya yakın ikramiyenin dağıtıldığı düşünülürse hesap fena gözükmüyor. Ancak bu hesabın ince noktası başkalarının da sizinle beraber öyle gönüllüler falan çalıştırmadan tek kuponla altıyı tutturması ve trilyonlarınıza ortak olması... Bugün lotodaki hasılatın tahmini 8 trilyona ulaşacak olması bunun pek de zayıf bir ihtimal olmadığını ortaya koyuyor. Çünkü bu yaklaşık 25 milyon kolon oyun oynandığını gösteriyor...

ARDIŞIK NUMARA EFSANESİ
Lotoda herhangi altı rakamın gelme olasılığı, her oyun için eşit. Yani 1, 2, 3, 4, 5, 6 rakamlarıyla, başka rakamlar arasında hiçbir fark yok. Yeter ki 1 ile 49 arasında olsun. Yaklaşık 14 milyonda bir olan olasılığı 2 kolon oynadığınızda 7 milyonda bire, dört kolon oynadığınızda 3.5 milyonda bire düşürüyorsunuz... Milli Piyango Müdürü tersini savunsa da gerçekten de lotoda oynanacak herhangi 6 rakamın diğerlerinden farkı yok. Üstelik "Bu numaralara kimse oynamaz" da pek geçerli bir varsayım değil. Daha 2002 yılında Paris lotosunu 1, 2, 3, 4, 5 ve 10 rakamları kazandığında kimsenin bilemediği düşünülmüştü ancak 10 civarında talihli ortaya çıktı! Durum böyle olunca da dünyanın her yanında matematikten çok hayal gücünün, inatçılığın hatta edebiyatın sözü geçiyor. Paul Auster'ın "Şans Müziği" adlı romanında yıllar boyunca lotoda sadece asal sayılara oynayan o muhasebeci böyle bir hayal gücünün ürünü. Bilim dünyası da olasılık hesapları dışında lotoya kayıtsız kalamıyor. İkinci Dünya Savaşı yıllarında roketçiliğin babası Von Braun'un karmaşık yörünge hesapları için gereken "rastlantısal" sayı dizilerini lotodan aldığı biliniyor. İşin incelikleriyle uğraşıp, loto toplarının üzerindeki rakamların mürekkep ağırlığının rastlantısallık üzerine bozucu etkisini araştıranlar da var. Haksız da sayılmazlar çünkü gramın binde biri kadar da olsa 49 numaralı topla 1 numaralı top arasında bir ağırlık farkı olması gerekiyor. En çok çıkan sayıların çift haneli olması da bu kuşkuları güçlendirir nitelikte Belki de en doğru değerlendirmeyi "loto matematik bilmeyenlerden devletin aldığı vergidir" diyen bilimadamları yapıyor.

Cengiz Erdinç

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 İstanbul'un en güzel balkonları
 Delbo'nun acısı ve yaşam aşkı
 Anadol efsanesini herkese anlatacaklar
 Mudo'da rengarenk alışveriş
 Avrupa takvimine Türk kapak kızı
 Köpekler kanserli hastayı kokusundan tanıyabiliyor
 Kısa... Kısa...
 Çarşı Mağazaları adını değiştirdi imajını yeniledi
 Moda haftası kullanma kılavuzu
 Ücretsiz iftar için Fransız Sokağı'na
 Kürkleri sandıktan çıkarın
 Makyaj çantası
 Samsun'da bisiklet ordusu
 Petek şimdi yeni yuvasında
 Aynanın karşısına geçip de saçlarımı okşadığım çok oldu
 Üfleme tekniğiyle cama şekil veren en genç sanatçı
 'Sefirden Sefile' sergisi
 700 yıllık müzeye 'personel' kilidi
 21. yüzyıl kadınları için antikalar
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
ŞAFAK KARAMAN
Seksapalite
Bazı albümler sahibinin sesi olur...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.