kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Veziroğlu'nun zor seçimi
Irak yolunu hükümet açtı
Ekmek parası uğruna ölümü göze aldılar

Ali Bey'in sınavı

Çalıştıkları şirketin Irak'ı terk etmesi karşılığında serbest bırakılmayı bekleyen VİNSAN A.Ş'nin 10 işçisinin kaderi patron Ali Haydar Veziroğlu'nun iki dudağı arasında....

Bağdat yakınlarında kaçırılan 10 Türk işçi, patronları Veziroğlu'nun "Irak'tan çekiliyoruz" açıklamasını bekliyor. İşçileri kaçıran Ebubekir Sıddık Selefi Tugayı'nın bunun için tanıdığı süre bugün bitiyor.

SÜRE NE ZAMAN BİTİYOR AÇIKLAMA NE ZAMAN?
Veziroğlu ise sorunun VİNSAN'ın Amerikan şirketi sanılmasından kaynaklandığını, bu yanılgıyı düzelttiği için üç gün daha süre aldığını söylüyor. Ama çekilme konusunda henüz açıklaması yok.


BİRİ KAMYON ŞOFÖRÜ İKİ TÜRK ÖLDÜRÜLDÜ
Bu arada Musul'da kamyon şoförü Ömer Kılınç'ın öldürüldüğü, El Şerkat'ta ise bir Türk'ün cesedinin bulunduğu öğrenildi. Musul'da Kızılay aracına yapılan saldırıda da 3'ü görevli, 2'si gazeteci 5 kişi yaralandı.


Veziroğlu'nun zor seçimi

Kaçırılan 10 Türk işçisiyle, 160 milyon dolarlık yol 'iş'i arasında kalan Veziroğlu, henüz Irak'tan çekildiğine dair açıklama yapmadı El Cezire'ye konuşan Veziroğlu, Müslüman Türk şirketi olduklarını açıkladığını ve rehineler için 72 saat ek süre aldığını öne sürdü Irak'ta kaçırılan 10 Türk'ün bağlı olduğu Vinsan şirketinin sahibi Ali Haydar Veziroğlu'nun çok zor bir kararı vermesi gerekiyor.

Irak'ta 160 milyon dolarlık yol ihalesi alan Veziroğlu Şirketler Grubu'nun sahibi Ali Haydar Veziroğlu, 10 işçisinin Ebubekir Sıddık Selefi Tugayları tarafından rehin alınmasından sonra zor bir seçim aşamasına geldi. Tercihin bir yanında 160 milyon dolarlık çok önemli bir 'iş'in geleceği, diğer yanında ise 10 Türk işçisinin canı var. Çünkü 10 Türk işçisini kaçıran örgüt üyeleri, rehineleri serbest bırakma karşılığında Irak'taki bu işi yapan Vinsan şirketinin ülkeden çekilmesini istiyor. Üstelik örgütün bu şartı yerine getirmek için verdiği 72 saatlik süre doldu.

EK SÜRE ALINDI MI?
İşte bu zor karar aşamasında olan Ali Haydar Veziroğlu, El Cezire Televizyonu'na bir açıklama yaptı. Veziroğlu, TV'de yaptığı açıklamada Müslüman ve Türk şirketi olduklarını söylediğini ve rehineler için 72 saat ek süre daha tanındığını öne sürdü. Veziroğlu, El Cezire televizyonunda yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Irak halkına ve bu işçileri kaçıran insanlara söylüyorum, vicdan azabı duyulmalı, bu kaçırılan günahsız insanlar süründürülmemeli, korkutulmamalı, günahlarına girilmemeli. Irak'ta bulunan tüm din adamlarına sesleniyorum. Bu konuya müdahale etsinler, bu zavallı işçilerin günahına girilmemeli. Ben din adamı değilim ama İslamiyet'in de bunu emrettiğini biliyorum. Bizim hiçbir Amerikan şirketiyle bağlantımız yok. Irak halkının yararına çalışan birTürk firmasıyız ve şu ana kadar bir ihale almış bulunuyoruz." Irak'tan çekildiklerini dair henüz bir açıklama yapmayan Veziroğlu'nun, Dışişleri Bakanlığı'ndaki bir yetkiliye yaptığı konuşmada, "Geçtiğimiz Cuma günü Bağdat yakınlarındaki şantiyemizi basarak, 10 işçimizi rehin aldılar. Bizi Türk-Amerikan ortak şirketi gibi gösterdiler. Örgüt, bize Irak'ı terk etmemiz için 72 saat süre verdi. Bunun üzerine El-Cezire Televizyonu'nda yayına katılarak, tamamen Müslüman ve Türk şirketi olduğumuzu, Amerika ile bağımızın bulunmadığını söyledim. Bunun üzerine örgüt 72 saat süre daha tanıdı" dediği öğrenildi.

'IRAKLI ŞİRKETLER YAPIYOR'
Veziroğlu'nun, aynı Dışişleri yetkilisine söylediği bir diğer iddianın da "Iraklı işadamları burada bizlerin çalışmasını istemiyor. İşleri hep kendileri yapmak istiyorlar ve kaçırma olayları hep bu nedenle meydana geliyor" olduğu öğrenildi. Veziroğlu Şirketler Grubu'na bağlı Vinsan A.Ş. bir süre önce yurtdışına açılma kararı aldı ve Irak'ta Divaniye- Nasırıye-/Samala arasında yapımı düşünülen yol ihalesine katıldı. Vinsan, bu ihaleye giren 20 kadar yabancı firmanın arasından 160 milyon dolarlık teklifle işi almayı başarmıştı. Ancak geçtiğimiz Cuma günü Ebubekir Sıddık Selefi Tugayı adlı örgüt, sabah saat 06.00 sıralarında şirketin Bağdat yakınlarındaki Yusufiye Şantiyesi'ni basarak, burada çalışan 10 işçiyi rehin aldı.

Behzat MİSER - MERKEZ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Barroso: Türkiye üyeliğe hazır değil
 Vinsan faaliyetlerini durdurdu
 'Engel' tanımıyorlar
 Kızılay aracına silahlı saldırı
 Irak'ta iki Türk daha öldürüldü
 Amerikalı'nın boğazını kestiler
 37 yıl öncede kalan genelge
 Caddeleri zincirlediler
 Affet ve uzun yaşa
ÖMER LÜTFİ METE
Geyiğin vasiyeti
Dünün 'anlam ve önemi'ni özetleyen...
UMUR TALU
Yağma sotada
Bir ülkenin kendisini, her şeyiyle 10-15...
AB, 'zinaya' müzakere resti çekti
AB Komisyonu, zinanın suç olması tartışmalarıyla askıya alınan...
'Ermeni sınırı AB şartı olabilir'
AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi, "Türk-Ermeni sınırının hala...
Bosque'ye talip var
Bosque'ye talip var
Real Madrid'in hocası Camacho'nun yerine geçici olarak Garcia Remon...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.