kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
BAŞBAKAN’IN AĞACINA EK BÜTÇE ÇIKARALIM Gelirler Genel Müdürlüğü’nün toplantısına katılan Kemal Unakıtan, Başbakan Erdoğan tarafından dikilen çam fidanını inceleyerek, ‘’Fidanın bakımını iyi yapın. Gerekirse Başbakan’ın ağacı için ek bütçe çıkaralım’’ diye espri yaptı.
Vergide sınıra dayandık artık yeni artış olmaz
Memur maaşı, 5 gün önce ödenecek

Vergide sınıra dayandık artık yeni artış olmaz


Maliye Bakanı Unakıtan, önceliklerinin kayıtdışıyla mücadele olduğunu belirterek, "Vergi yükünü artırmadan hasılatı nasıl yükseltebileceğimizi düşünüyoruz. Bunun için finans sektöründen destek bekliyoruz" dedi.

Ekonomi, sonbaharın kritik günlerine doğru hızla yol alıyor. 2005 Yılı Bütçe hazırlıkları, IMF ile eylül ortasında başlayacak pazarlıklar, cari açığa önlem arayışları, vergi reformu çalışmaları, Yeni Türk Lirası'nı tanıtım süreci, mali sektörü yeniden yapılandıracak yasal düzenleme, kabine değişikliği beklentisi, Avrupa Birliği'nin Türkiye İlerleme Raporu'na ilişkin umutlar... İçeriden veya dışarıdan gelecek her sinyal ekonomiyi derinden etkileyecek. Olumlu havanın iyi yönetilmesi kadar belirsizliğin artıracağı kırılganlığın piyasa dalgalanmasına dönüşmemesi de önem kazanacak. Gelişmeler ne yönde olursa olsun iş gelip mali disiplinde düğümlenecek. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, geçtiğimiz hafta bankacılarla biraraya geldi. Hayli formda gözüken Unakıtan, yüreklere su serpti. Açık ve net bir dille şu güvenceyi tekrarladı: "Mali disiplinde sağlam duruyoruz. Disiplini koruduğumuz sürece merak etmeyin her şeyin üstesinden geliriz!" Bankacılar ise IMF ile yapılacak yeni anlaşma, AB'den alınacak tarih sayesinde risklerin giderek azalacağı düşüncesini bakanla paylaştı.

VERGİ ARTMAYACAK
Unakıtan, önümüzdeki dönemde gündemi bir hayli meşgul edecek bir konuda bankacıların desteğini istedi. "Önceliğimiz kayıtdışı ekonomiyle mücadele olacak. Bunun için finans sektöründen etkin katkı bekliyoruz. Vergi yükünü artırmadan hasılatı nasıl artırabileceğimizi düşünüyoruz" dedi. Maliye Bakanı, doğrudan ya da dolaylı olarak vergiye yüklenmenin artık mümkün olmadığını, sınıra gelindiğini teyit etti. Kemal Bey bir ara sözü özelleştirmeye de getirdi ve şöyle devam etti: "1 milyar dolara yakın özelleştirme yaptık. Herkes Tekel'le Tüpraş'la ilgilendiğinden bunlar gözden kaçtı. Kamu; elektrikçilik, kağıtçılık, bankacılık yapmamalı. Bu alanlardan çıkmalı. Küçük özelleştirmelerin hepsini bitiriyorum. Kapatacağım yerleri satıp üstüne üstlük para alıyorum!"

FAİZ BÜTÇESİ KÜÇÜLDÜ
2005 yılına "milyarlık bütçe" ile girecek olan Maliye Bakanlığı, kamu kuruluşları ile 22 Eylül'e kadar görüşmelerini sürdürecek. Eylül ortasından itibaren bu çalışmalara IMF de katılacak. Ekim ayı başında toplanacak Yüksek Planlama Kurulu'nda bütçeye nihai şekli verilecek. Yıl içi gelişmeler, faiz harcamalarının azalacağını gösterdi. Yılbaşında 66 katrilyon lira olarak planlanan faiz ödemelerinin, 60 katrilyon liranın altında gerçekleşeceği hesaplandı. Hazine kurmayları ise reel faizin beklenen hızda düşmediğini vurguladılar. "ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımı, petrol fiyatlarının tırmanışı, IMF ile ilişkilerin yönü" derken piyasaların bekleme dönemine girdiğini kayda geçirdiler. Vadelerin uzaması sayesinde faiz giderlerinin öngörülenin altında kalacağını anlattılar.

FAİZ DIŞI FAZLA TAKTİĞİ
Ekonomi yönetimini ayrıca, IMF ile zorlu faiz dışı fazla pazarlığı bekliyor. IMF; dışsal şok, cari açık kaygısı yüzünden yüzde 6.5 faiz dışı fazla hedefinden taviz vermiyor. Bürokratlar ise IMF'nin karşısına iki seçenekle çıkmayı planlıyor:
1- Bazı kamu yatırımları faiz dışı fazla formülünde kapsam dışı tutulabilir.
2- Kamu bankalarının kar payları bütçe geliri sayılabilir. Maliye teknisyenleri, 2005 yılında gelir yönüyle keskin bir viraja girildiğinin de farkındalar. Gelecek yıl bir defalık olağanüstü vergiler, afların yarattığı sürpriz kaynaklar olmayacak. İster istemez "gelir açığı" sorunu doğacak. Finansman açığının boyutlarını; sosyal güvenlik reformunun yansımaları, memur maaş zammı ve yatırım ödeneklerinin büyüklüğü belirleyecek. Peki, fark nasıl kapatılacak? Dolaylı vergiler ister istemez artacak. Ama en önemlisini, kayıtdışı ekonominin kayda alınmasına ilişkin önlem paketi oluşturacak. Hesap Uzmanlar Kurulu Başkanı Mahmut Vural'ın bu yöndeki reçetesi çok yakında Bakan Unakıtan tarafından kamuoyu ile paylaşılacak.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 'Bir öksürükle zatürree olmuyoruz'
 Karacabey'de açtı, 18 ilden izlendi
 Türkler kabul etmeyince, yabancılar geldi
 'Borçlularla bu hafta masaya oturacağız'
 Özel TIR'larla il il dolaşıp yeni silahlarını tanıttılar
 Dubai'de iş yapana bedava danışman!
 Temmuz ayında en fazla turist Almanya'dan geldi
 Cari açık için 2 farklı yorum
 Kredi kartlarının faizini bilmiyoruz
 Bin Türk işadamı, AB'ye mesaj gönderecek
 Köprülere destek için geri sayım
 Bozuk para cüzdanına dönüş
 Hazine iki ihale yapacak
 Fiskobirlik, Hazine'ye 250 trilyon lira aktardı
 Karadeniz otoyolu için kredi tamam
GÜNTAY ŞİMŞEK
Cepçilerde kavga başlıyor
Türkiye'de cep telefonu...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Üç yıllık trend finalde değişir mi?
Yılın üçte ikilik...
Sanal alemde 'Havyar Çetesi' kurdular
Haberiniz olmadan kredi kartınızla milyarlarca liralık havyar alınmış...
Gökhan Özen ve üç adamı cezaevinde
Bir kişinin dövülmesi olayına karıştığı gerekçesiyle gözaltına alınan...
Yargıtay Başkanı'nın yerinde olsam çıkar konuşurum
Yargıtay Başkanı'nın yerinde olsam çıkar konuşurum
Eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk "Yaşananlara rağmen ben olsaydım,...
İstanbullu muhalifler bastırdı, karar alındı
İstanbullu muhalifler bastırdı, karar alındı
İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun görevden alınması...
IMKB
E: 20,775 D:% 1.21
DOLAR
S: 1,507,000 D:% -0.20
EURO
S: 1,823,000 D:% -0.65
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.