kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
ULUSLARARASI ÇETENİN KADIN ÜYESİ DE VAR Jandarma tarafından İstanbul ve Isparta’da yapılan eşzamanlı operasyonda çetenin Türkiye ayağını yöneten Yavuz Yılmaz İstanbul’da, İranlı grup lideri Moshaid Pureismail Niyazi Doğubeyazıt Gürbulak sınır kapısında, Pınar Ener ise Isparta’da yakalandı.
Sanal alemde 'Havyar Çetesi' kurdular

Haberiniz olmadan kredi kartınızla milyarlarca liralık havyar alınmış olabilir... Jandarma son yılların en büyük kredi kartı dolandırıcılığını ortaya çıkardı. Birçok Türk'ün kredi kartı ile tonlarca "sanal" havyar satıldı.

Jandarma Genel Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Daire Başkanlığı uzmanlarının, İstanbul ve Isparta İl Jandarma Komutanlığı ekipleriyle yaptığı ortak operasyon, son yılların en büyük çaplı uluslararası kredi kartı dolandırıcılığını gözler önüne serdi. İran, Dubai ve Türkiye üçgeninde faaliyet gösteren uluslararası çetenin kullandığı akıl almaz yöntemler teknik takiple ortaya çıktı. Geçtiğimiz hafta yapılan operasyonda çete üyeleri arasında İranlılar, profesyonel hackerlar ve Türk vatandaşları bulunduğu tespit edildi. İddiaya göre, organize şekilde çalışan çete üyeleri önce hackerler aracılığıyla internetteki alış veriş sitelerine girerek, kredi kartıyla yapılan alışverişleri tespit ediyor ardından elde ettikleri güvenlik kodları, şifreler ve kartlara ait son kullanma tarihlerini CD'lere kopyalıyordu. Çete üyeleri ikinci aşamada yurtdışında sahte isimlerle paravan şirket kurup ellerindeki kredi kartlarıyla on binlerce dolarlık alışveriş yapıyordu.

BİLİŞİM DEHASI
Çetenin Türkiye Dubai ve İran üçgenindeki faaliyetlerini organize eden isim Moshaid Pureismail Niyazi'ydi. 32 yaşındaki Tebrizli Niyazi, tam bir bilgisayar dehasıydı. Tahran'da Bilgisayar Bölümü'nde okuduktan sonra aynı alanda iki farklı konuda yüksek lisansını başarıyla tamamlamıştı. Niyazi mezuniyetine kadar geçen sürede sahip olduğu sanal dehasını, kolay para kazanmak için kullanmaya başladı. Sanal alemde edindiği uzmanlığına, teknoloji yoluyla sahteevrak hazırlamayı da ekledikten sonra uluslar arası bazı ihalelere sahtecilik karıştırmaya başladı.

İLK ETAPTA 166 MİLYAR
İranlı Niyazi, adı ülkesinde suça karışınca soluğu Türkiye'de aldı ama sanal soygun merakından vazgeçmedi. İlk işi, yakın arkadaşı Ata Hamedi Niari ile birlikte Vakıfbank'ı dolandırmak oldu. Niari ile birlikte hazırladığı sahte evrak ve kimliklerle bir şirket kurdu. Ardından da sanal post cihazını kullanarak bankayı 166 milyar dolandırdı. Güvenlik güçleri tarafından aranmaya başlanan iki İranlı'ya küçük çaplı bu soygunda bazı Türk vatandaşlarının da yardım ettiği belirlendi. İranlı çete üyelerinin yolları Türkiye'deki faaliyetlerinde Kadir adlı bir hacker, Isparta'da ürün ve marka patenti işleriyle uğraşan Pınar Ener ve sevgilisi Metin Arıkaya ile bu isimlere liderlik eden Yavuz Yılmaz ile kesişti. Çete elemanlarının yaptığı iş bölümüne göre Kadir adındaki hacker, elde edilecek paranın yüzde 25'i karşılığında Türkiye, Amerika ve Kanada dahil bir çok ülkedeki alış -veriş sitelerine girerek müşterilerin kredi kartı numaraları ile şifre ve güvenlik kodlarını, son kullanma tarihleriyle birlikte CD'lere kopyalamaya başladı. Binlerce kişiye ait kredi kartı bilgilerinin kopyalamasını tamamlayan çete planın ikinci aşamasına geçti. Bu aşamada çetenin Türkiye sorumlusu Yavuz Yılmaz,5 MİLYON $'LIK HAYVAR SİPARİŞİ Amerika ve Kanadalı kredi kartı sahiplerinin de hedef alındığı yolsuzlukta çete, 1 ayda 5 milyon dolarlık alışveriş yaptı. İranlı Ghasemali Najafi ile kardeşi Jevad Najafi'ye "Dubai'de şirket kurun' talimatı verdi.

ŞİRKET DUBAİ'Lİ
Najafi kardeşler Dubai'ye giderek "Amir Salihi Rad" adına düzenledikleri bir sahte kimlikle yine sahte evraklar hazırlayarak havyar ve safran ticareti üzerine "El Salihi" adlı paravan şirketi kurdu. Aralarında ünlü "Mashereq" adlı bankanın da bulunduğu üç ayrı bankada, üç hesap açan Najafi kardeşler, şirket adına açtıkları internet sitesinden banka hesaplarına sanal ortamda para yatırarak safran ve havyar alınması için resmi işlemleri gerçekleştirdi.

'HAVALE' SİSTEMİ
Uluslararası çetenin planının son aşamasında, Isparta'daki Pınar Ener ve sevgilisi Arıkaya devreye girdi. Ener ve Arıkaya, Türk hacker tarafından kopyalanan kredi kartı numaraları ve şifreleriyle günler süren hayali havyar ve safran alışverişi yapmaya başladı. Dubai'deki banka tarafından kredi kartlarından tahsil edilen paralar, çetenin Türkiye'deki elemanlarına banka yoluyla değil "Havale" adı verilen yöntemle ulaştırılıyor ve paylaşılıyordu. Bu yöntem çerçevesinde İran ya da Dubai'deki kuyumculara giden çete elemanları yüzde bir komisyonla paranın Kapalıçarşı'daki kuyumculardan tahsil edilmesini sağlıyordu. Çete elemanları ayrıca dolandırıcılıktan elde ettiği paranın önemli bir bölümünü de dikkat çekmemek için uçak yolculuğu ile aktardı.

Zülfikar Ali AYDIN / MERKEZ

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Gökhan Özen ve üç adamı cezaevinde
 Turistleri 650 bin Euro dolandırdılar
 Tekstili bırakıp ecstasyleri aldı
 Öznur'a ikinci darbe
 Uyarıya aldırmadı
 Safranın soğanı bile 40 dolar
 'Çoban Ayşe'ye burs verdi
 İspanyol kızları gasp ettiler
 Dört kişi can verdi
 Lastik patladı
REHA MUHTAR
Ateş Hattı
Ateş Hattı'nın bugün yayınlayacağım ikinci...
MEHMET BARLAS
"Din felsefesi", inançlara derinlik katar!
Zaman'da...
SAVAŞ AY
Halkımızdan bizlere had bildirme mesajları
Çok...
Ders çıkaralım
Ders çıkaralım
1. Trabzon seçimi kadro profili ve rakip açısından yanlıştı. 2.
Erken finale hücum
Erken finale hücum
Yunan spor basınının önde gelen ismi Yannis Koukoulas, Arnavutluk- ...
Düğün aile arasında
Sezer'in oğlu Levent için 11 Eylül'de Köşk'te yapılacak düğün için...
Diyarbakır Verheugen'i üç dilde karşılayacak
Diyarbakır Belediyesi Verheugen için billboard'lara 3 dilde 'hoş...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.