kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
HUKUK GAFİL AVLAMAZ....
Yargıtay Başkanı'nın yerinde olsam çıkar konuşurum
Cumhurbaşkanı bilge olmalı
Yalan söylemek zinadan ağırdır

Sezer ifşaatı

Eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk: "Sezer statükocu. Altı yıl önceki özgürlükler konuşmasını da kendi değil başkası yazdı".

Sami Selçuk'tan Sezer'in Anayasa Mahkemesi Başkanı iken 26 Nisan 1999'da yaptığı konuşma için tarihi açıklama: "Ona dayanarak Sezer'i özgürlükten yana gösterdiler. Oysa o konuşmayı kendisi yazmadı."

İÇTEN OKUYAMADI
"Başkasının yazdığı konuşmayı içten okuyamazsınız ancak kıraat edersiniz. Sonraki tutumundan anlaşıldı ki, Cumhurbaşkanı statükodan yana tavır alıyor. O konuşmayı inanarak yapmamış."

ÖZKAYA KONUŞSAYDI
Sami Selçuk, Adli Yıl'ın bugünkü açılış töreni için de Özkaya'ya gönderme yaptı: "Ben Yargıtay Başkanı'nın yerinde olsaydım, bütün yaşananlara rağmen çıkar konuşurdum. "

İşte Sezer'in o ünlü konuşması

* İnsan hakları kavramı ulusal bir sorun olmaktan çıkmış ve uygar toplumların olmazsa olmaz koşulu haline gelmiştir.
* Özgürlük alanı genişletilmeli, anayasa ye yasalar özgürlüğü önleyen öğelerden arınmalı. Düşünce özgürlüğü sağlanmalı.
* Fikirlerin açıklanması ve yayılmasında belli bir dilin kullanılmasını yasaklamak olmaz.
* Mahkeme kararlarına saygı herkesten önce yargı mensuplarından beklenmelidir.
(Anayasa Mahkemesi'nin 37. kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmadan)


Yargıtay Başkanı'nın yerinde olsam çıkar konuşurum

Eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk "Yaşananlara rağmen ben olsaydım, Adli Yıl açılışında çıkar konuşmamı yapardım. Çünkü konuşmayı yapabilmek, kendime güveniyorum, yanlışım yoktur demektir" diyor.

Son yaşanan skandallardan sonra bu Adli Yıl'ın açılışında, Yargıtay Başkanı yerine başkanvekili konuşma yapacak. Eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk'un kapısını aslında Yargıtay konuşmak üzere çalmıştım ama laf lafı açtı. Zina tartışmalarına hatta Cumhurbaşkanı'nı bile konuştuk. Selçuk Yargıtay'ın yaralandığı görüşünde.


Yargıtay'da olanları nasıl karşıladınız?
AB'ye hazırlanan bir Türkiye'de hepimiz kötü bir sınav verdik. Suçsuzluk karinesi vb. gibi küresel kavramlara ne denli uzak olduğumuz ortaya çıktı. Yargıtay Başkanı önce hüküm giydi, sonra da ona yargısız infaz yapıldı. İlkin ev aldı, onarım yaptırdı, Çakıcı üstlendi dediler. Hepsi yalanlandı. Tüyo verdi, bilgi verdi, adamın kaçmasını sağladı dediler. Oysa dava, daha önce onanmış. Tüyo söz konusu değil. Çünkü suç DGM'nin kapsamında. Bu tür suçlarda sanığın kaçacağı karinesi esasen var. Dosyadaki yazı ise yargıçlara değil polis ve jandarmaya hitap eder. Bütün bu bilgileri her yurttaş Yargıtay ilgili dairesinin kaleminden, internetten öğrenebilir.

Eski bir Yargıtay Başkanı olarak kendi meslektaşlarınızı koruyorsunuz diye düşünülebilir mi?

Hayır, böyle bir şeyi kabul etmem. Yargıtay'ı da en çok karşı oyu yazmış biri olarak yıllardır eleştiriyorum. Ben kişileri ve kurumları değil, sadece hukuk bilgisinin ve mantığının içinde hukuku savunuyorum.


Dosyasını İstanbul'dan Ankara'ya istedi ama..
Dosya Yargıtay Başsavcılığı'na gönderildi. Yazışmalar savcılıktan savcılığa yapılır. Hiçbir zaman dosya doğrudan mahkemeye gitmez.


Yargıtay Başkanı'nın hiç mi suçu yok sizce?
Dosyayı incelemedim. Basına yansıyan bilgilere göre suçsuz görünüyor. Ancak herkes yanlış bilgiler üzerine yorum yazıları yazdı. Ama ben olsaydım çok kısa, üç dört cümlelik bir yazılı açıklamayla yetinirdim. Çünkü ayrıntıya girildikçe yorumlar çoğalıyor. Çelişkiler oluyor, çatışma çıkıyor, iş büyüyor. Türkiye'de ne yazık ki düşünceler çürütülmüyor, insanlar çürütülmeye çalışılıyor. Geçmişte herkesin yanlışı olmuştur.


Siz Yargıtay Başkanı iken size de yaklaşanlar oldu mu "Aman işimi hallet" diye?
Görev yaparken, özellikle taşradayken insanlar ilkin sizi dener. Yaklaşmaya çalışırlar. Bu yüzden taşradaki yargıçlar savcılar içlerine kapanırdedikodudan uzak dururlar. Bizim toplumun hastalıklı yönlerinden biridir bu. Başka türlü davrandığınızda toplum hemen bir şeyler yakıştırır. Fransa'ya ilk gittiğimde ve Fransız Yargıtayı'nda avukatlarla yargıçların rahat görüntülerine çok şaşırmıştım. Ama o toplum buna alışmış.


Peki Yargıtay Başkanlığınız sırasında sizden bir şeyler isteyenler olmadı mı?
Kimi zaman bir kurum randevu ister, etkinliklerini anlatmak için. Geldikten sonra bir davası vardır onu anlatmaya başlar. O zaman hemen uyarır, dinlemezdim. Kimi zaman ise önemli iddialarla gelirler. Sözgelimi, "Dosyada bir rapor var, hakim onu görmedi" der. Bu önemli olabilir. O zaman bunun gerçek olup olmadığını araştırmak gerekir.


Yargıtay'daki depremden kim kârlı çıktı?
Hiç kimse. Ama birileri zararlı çıktı: toplum. Yargıtay yargıçların kurumu değildir, toplumun kurumudur. Yargıtay şu anda yara bere içinde. Yargıtay Başkanı çıkıp konuşma bile yapmıyor. Buruk bir açılış olacak bu.


Ne diyecek başkan vekili?
Genel ilkeler üzerinde duracaktır. Bu olaylara değineceğini sanmıyorum, doğru olmaz. Yani işi kişiselleştirmeye, ufak şeylerle uğraşılıyor havası vermeye lüzum yok.

Siz Yargıtay Başkanı olsaydınız...
Çıkar konuşurdum. Kendime güvendiğimi gösterirdim. Hiçbir yanlışım yoktur demeye gelir böyle bir konuşma. Ama arkadaşımız çok üzülmüş. Haklı. Çok hırpalandı, sinir sistemini yıprattılar. Böyle bir karar almış kendisi. Zamanında bana da çok saldırı olmuştu. Ancak ben bilimsel doğrularımdan hiçbir zaman ödün vermedim.


CUMHURBAŞKANI STATÜKOCU
Türkiye krizler ülkesi. Her gün başka bir tartışma, çatışma yaşanıyor. Zaman zaman cumhurbaşkanı ve Başbakan arasındaki gerginliklere de tanık oluyoruz. Siz nasıl karşılıyorsunuz bu durumu?
Hiç hoş değil.

Siz Cumhurbaşkanı seçiminin de meşru olmadığını söylüyorsunuz.
Değildi, anayasaya aykırıydı. Meşru olmayan bir şey üzerine meşru bir şeyi bina edemezsiniz. Cumhurbaşkanlığı makamı bence bedenen doludur, ama ancak hukuken boşluktadır. Anayasanın maddesi açık, istifa etmeden seçimlere katılıyorsunuz, bu mümkün değil. Üstelik bunu açıklamak için kendilerine göre bir gülünç bir yorum yaptılar. Zira özel yasa-genel yasa ilişkisi ile özel -genel hüküm ilişkisini bir birine karıştırdılar.

"Özel hüküm" dedi değil mi?
Hayır. Özel yasadan söz ettiler. Oysa yasalar değil hükümler arasında çatışma olur. Bu çatışmada özel yasadaki bir hüküm genel; genel yasadaki bir hüküm özel olabilir. Cumhurbaşkanlığı seçimi olayında durum böyleydi. Hukukta bu çok önemli bir konudur. Derinliğine inilmeden yorum yapılarak saçma bir sonuca ulaşıldı. Kimi ülkelerdeki hukukçuları güldürecek kadar saçmaydı bu. Üstelik daha önceden yapılmış olan bir konuşmaya dayanılarak özgürlükten yana olduğu hükmüne varıldı. Bildiğim kadarıyla o konuşmayı kendisi yazmamıştı. İnsan ancak kendi kaleminden çıkan bir konuşmayı yüreğinden gelerek yapar, yani "tilavet" eder. Bir başkasının yazdığı konuşmayı ise ancak "kıraat" eder.

Bu ne demek oluyor?
Bunun ne demek olduğu yaşanarak görüldü. Daha sonraki tutumdan anlaşıldı ki Sayın Devlet Başkanı özgürlükçü değil, tutucu, yani statükodan yana bir tavır alıyor. Dolayısıyla o konuşmayı pek de inanarak yapmamış. Anayasaya sahip çıkmak için kendinizin de anayasayı hiç çiğnememeniz gerekir. Yasalar en sıradan yurttaşlar kadar yönetenleri de bağlar. 1612'de yargıç başkan Coke Kral 2. James'e bunları söylemişti. Amerikan Yüksek Mahkemesi'nin kapısında Coke'un figürü vardır.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 İstanbullu muhalifler bastırdı, karar alındı
 Tanrının eşitlikçi kızları
 Rehin şoförün şirketi çekildi
 Türk Museviler'in 'Avrupa Günü'nde konser keyfi
 Aşırı yağışlar Giresun'u sel suları altında bıraktı
 Sicilini oku, 'Ben neymişim' diye düşün
 Askerin 31 milyon dikili ağacı var
 Plajda hayata dönüş operasyonu
 Hamit Bayram'ın şoförü yakalandı
 Efsaneler buluştu
 Kentin yarısı 250 ormancıya emanet
 Kısa... Kısa...
 Boğaz'ın balıkları bile bu karara ağladı
 Gıda yasasıyla ilk denetim
 İkinci Gençlik Merkezi Beykoz'a
 Kız Kulesi'ni çizmek için yarıştılar
 Yedi renk altında şehr-i İstanbul
 İmar direnişi
AHMET HAKAN COŞKUN
İsyan ahlakı
Son 10 yılda 42 bin Çeçen çocuk öldürülmüş!...
ÖMER ÇELİK
Meşru mücadele ve terör
Bir davayı savunanların, bu...
UMUR TALU
Terörize olmak!
Madem güncel olan odur; salt...
Mezarlar yetmedi
Kuzey Osetya'daki kanlı okul baskınında ölen 394 kişinin cenazeleri...
Kızını bulduğu hastaneye yattı
Alana'nın cesedini teşhis ettiği sırada fenalaşan anne Aniyeta Doğan,...
Ders çıkaralım
Ders çıkaralım
1. Trabzon seçimi kadro profili ve rakip açısından yanlıştı. 2.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.