kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Karbonhidrat'ın fazlası göğüs kanseri yapıyor
Karbonhidratlar

Şekerdeki yeni tehlike

Harvard Üniversitesi'nin bir araştırmasına göre, ağırlıklı olarak şeker ve nişasta içeren gıdalarla beslenen kadınlarda göğüs kanseri riski iki misli. Karbonhidratlar kandaki östrojen hormonunu artırarak göğüs kanserini tetikliyor. Lifli besinler ise riski azaltıyor.


Karbonhidrat'ın fazlası göğüs kanseri yapıyor

Harvard Üniversitesi'nin araştırmasına göre, kalori ihtiyacının yüzde 62'sini karbonhidratlardan alan kadınların göğüs kanseri olma ihtimali iki kat fazla.

Meksika Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü'nün (MUHSE) göğüs kanseri hastası 475 kadın üzerinde yaptığı araştırma, kanser ve beslenme alışkanlığı arasındaki ilişkinin altını çiziyor. ABD'deki Harvard Üniversitesi öğretim görevlilerinden Dr. Walter Willett başkanlığında ve 'MUHSE' işbirliğiyle yapılan araştırma, öğünlerinde ağırlıklı olarak karbonhidratlı besinlere yer veren kadınların göğüs kanserine yakalanma oranının, tüketmeyenlere göre iki kat fazla olduğunu gösteriyor. Bakın Dr. Willett bu durumu nasıl özetliyor: "Karbonhidratlar kandaki şeker miktarını yükseltiyor. Bu, vücut tarafından daha fazla ensülin salgılanmasına neden oluyor. Aynı zamanda hücrelerin daha hızlı bölünmesine ve kandaki östrojen hormonu oranının artmasına da yol açıyor. Ve bu süreç, kanser riskini ortaya çıkarıyor."

RİSK 2 KAT ARTIYOR
Dr. Willet araştırma sırasında sadece göğüs kanseri hastalarını değil; Mexico City'de yaşayan bin 391 'sağlıklı' deneği de inceleme fırsatı bulmuş. Hummalı çalışmasının ekseni ise deneklerin yaşı, kilosu, çocuk sayısı ve beslenme alışkanlıkları oluşturmuş. Sonuçta, günlük kalori ihtiyacının yüzde 62'sini karbonhidratlardan alan hastaların, göğüs kanserine yakalanma riskinin 2 kat fazla olduğunu görmüş.

ÇÖZÜM 'LİF'LERDE
Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü'nün yürüttüğü çalışmalar da Dr. Willet'inkiyle paralellik gösteriyor. Enstitünün beslenme şefi John Milner, karbonhidrat tüketiminin azaltılarak, kanser riskinin azaltılabileceğini söylüyor. Riski azaltacak çözümü de bulmuş Milner: Bol bol tahıl ürünleri, meyve ve lifli sebzeleri tüketmek. "Çünkü" diyor Milner, "Lifler, karbonhidratları emerek değişime uğratıyor."

DIŞ HABERLER

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Boğaz kurtulsun derken Saroz elden gidiyor...
 Polise meydan dayağı attılar
 "23. ve son kez uyardık"
 Mafya onlara çok kızgın
 Korku içinde bekleşiyorlar
 Maganda kurşunu öldürecekti
 Paris'te fotoğraf sergisi açacaklar
 "Horon"a özel saat
 Hollywood'un diyet sırları
 Sübyancı öğretmen vuslata erdi
 Susuz çalışan çamaşır makinesi
 Maçı gözle değil yürekle oynadılar
 Yarın yağışlı hava geliyor
ERDAL ŞAFAK
Siyam ikizlerinin kaderi
Türkiye ve Fransa, adeta tek...
AHMET HAKAN COŞKUN
Yine bölündük!
Önce son bir haftadır ısrarla gündemde...
MEHMET BARLAS
Emre Aköz'ün tarihi yanılgısı üzücüdür
Anlaşılıyor ki,...
Her zaman kral: 3-1
Her zaman kral: 3-1
Partizan ve Porto galibiyetleriyle formda olduğunu kanıtlayan Cimbom...
Her zaman aslan
Her zaman aslan
Altan'ın nefis golüyle umutlanan Konya ikinci yarının ilk 20...
Baykal: Devlet uyuşturucu baronlarına boyun eğmiş!
Van Raporu'nu açıklayan Baykal, uyuşturucu baronlarının yerel...
MGK kulisleri hız kazandı
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk "sivil" Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.