kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Onlara kalp havadan geldi

Kendileri hiç uçağa binemediler ama yeni kalpleri onlara tarifeli uçakla geldi. Şimdi hayat planları içinde, çalışıp para biriktirdikten sonra en yakın zamanda uçağa binerek, kendilerine kalp veren aileleri ziyaret etmek bulunuyor

Yaşamları boyunca hiç uçağa binmediler ya da binemediler, ancak ikinci yaşamları anlamına gelen yeni kalpleri uçarak geldi. İstanbul-Antalya seferini yapan tarifeli uçakla gelen kalp, 18 yaşındaki Selçuk Usta'nın, Denizli'den özel uçakla getirilen kalp ise, 41 yaşındaki Cemal Baykal'ın yeniden hayata dönmelerini sağladı. Koşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleşen kalp nakilleri için organ bağışları, Antalya ve Denizli'den geldi.

YATAKTAN KALKMAK BİLE EZİYETTİ
Avcılar Endüstri Meslek Lisesi üçüncü sınıfta okurken bir gün okulda aniden fenalaşan 18 yaşındaki Selçuk Usta, yapılan incelemelerden sonra ağır kalp yetmezliği geçirdiğini ve kalp nakli olmazsa, ancak bir yıllık zamanı kaldığını öğrendi. Üniversite sınavlarına hazırlandığı günlerde yatağa bağlanan genç, "Artık geceleri uyuyamıyordum. Tuvalete gitmek için bile yataktan çıkıp birkaç adım atmak, benim için büyük bir eziyetti" diye anlatıyor o günleri. Arkadaşları üniversite sınavına girdiği gün, ona kalp bulunduğu haberi geldi. Ona uyacağı düşünülen kalp, Antalya'da hamileyken trafik kazası geçiren 31 yaşında bir kadından geliyordu. Beyin ölümü gerçekleştiği tespit edildikten sonra, Akdeniz Tıp Fakültesi'nde alınan kalp, Antalya-İstanbul seferini yapan uçağa özel bir kutunun içinde, doktorlar tarafından verildi. Koşuyolu Kalp Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorları Selçuk Usta'yı ameliyata alırken, bir doktor da Antalya'dan gelen kalbi karşıladı. Selçuk Usta, "Öleceğimi hiç düşünmüyordum ama böyle yaşamak da istemiyordum. Ameliyattan hiç korkmadım. Ben hayatımda hiç uçağa binmedim ama kalbim bindi. Allah bana bu şansı verenlerden razı olsun, çalışıp, para biriktirip, uçakla bana kalp veren aileyi ziyaret etmek isterim" diyor.

ÇOCUKLARININ DUASI KABUL OLDU
Denizli Devlet Hastanesi'nde, beyin ölümü gerçekleşen 28 yaşındaki bir erkek hastanın kalbiyle bugün sağlığına kavuşan Cemal Baykal ise, göz yaşlarını tutamıyor. Altı yıldır kalp hastası olduğunu, bunun beş yılının yatakta, son aylarının ise yoğun bakımlarda geçtiğini anlatırken, kalp nakli olduğu 1 Temmuz tarihinin artık onun yeni doğum günü olduğunu söylüyor. Baykal'a kalp Denizli'den geldi. Sağlık Bakanlığı Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi, donörden alınan kalbi, THY'nin özel bir uçağıyla Atatürk Hava Limanı'na ulaştırdı. Doktorlar tarafından karşılanan kalp, ameliyatın yapılacağı Koşuyolu Kalp ve Eğitim Hastanesi'ne doğru yola çıktığı sırada, hasta ameliyata alındı. Kalp hastaneye ulaşır ulaşmaz nakledildi. Cemal Baykal, "Sevinç, Ramazan ve Ömer adlı üç çocuğum var. Onların duaları kabul oldu ve bugün hayattayım. Organ bağışında bulunup, beni hayatta tutan insanlara nasıl teşekkür etsem azdır. Biz bugüne kadar uçağı düşünemedik bile, kıt bütçeli insanlarız, otobüs parasını bile hesap ederiz. Ama kalbim için özel uçak tutulmuş, inanılır gibi değil. Herkes beni yaşatmak için seferber oldu. Belki gün olur, ben de kalbim gibi uçağa binerim" diyor.

UÇAĞIN RÖTAR ŞANSI YOK
Prof. Dr. Cevat Yakut ve Doç. Dr. Kaan Kırali başkanlığında gerçekleşen kalp nakillerinden sonra hastalar artık normal hayatlarına dönmek için gün sayıyorlar. Doç. Dr. Kaan Kırali, İstanbul'da organ bağışlarının azalması nedeniyle, Sağlık Bakanlığı'nın kurduğu organizasyonla başka şehirlerden kalp transferi yapılabildiğini söylüyor. Kalbin donörden (vericiden) alındıktan sonra nakledilene kadar en fazla dört ile altı saat vakit olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Kaan Kırali, "Bu nedenle çok iyi bir organizasyon gerekiyor. Türk Hava Yolları ile konuşup uçağın hiçbir şekilde rötar yapmamasını sağlıyoruz. Doktorlarımız kalbi havaalanında karşılıyor ve kalp İstanbul'a iner inmez, biz hastanede operasyona başlıyoruz. Çünkü kalp hastaneye ulaşana kadar 20 dakika geçiyor. O sırada dakikalar bile çok önemli. Biz sürekli, kalbi taşıyan doktorlarla irtibat kurarak ameliyata başlıyoruz" diyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Anne Sütü Yaşam Kalitesini Artırıyor
 Güzel Dişlere Sahip Olmanın Sırrı Mutfakta
 Flaş Bebeğin Gözlerini Bozuyor
 Gazlı İçecek Yerine Süt İçirin
 Hpv Erkekte De Kansere Yol Açabilir Mi?
 Hemofiliye Yenilmedi Oğlunu Ayağa Kaldırdı
 Gereğinden Fazla Vitamin Almak Zarar Veriyor
 İyi Üretilmeyen Antep Fıstığı Kanser Yapıyor
 Güzel Bacaklara Sahip Olmak İstiyorsanız...
 Nasıl Check-up Yaptırmalıyım?
 Hastane Odasında Ağlatan Buluşma
 Kariyer Yapma Uğruna Anne Olmayı Ertelemeyin
 Kadın Kanserlerinde Artış Var
 Onlara Kalp Havadan Geldi
Parmaklarıyla görüyor
Parmaklarıyla görüyor
Doğuştan görme özürlü 11 yaşındaki Çağrı, piyano çalarak, santranç...
Üniversite tanıtım turuna ailelerin ilgisi büyük
Üniversite tanıtım turuna ailelerin ilgisi büyük
Üniversite tercih formlarının teslim tarihi yaklaşırken hem adaylar...
Şans bana sonradan değil doğuştan güldü
Şans bana sonradan değil doğuştan güldü
Evlenmeden önce de iyi bir yaşantısı olduğunu söyleyen Ceyla...
Değişen hayatlar
Değişen hayatlar
Hayatın sürprizlerle dolu olması sadece sıradan insanlar için değil...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.