kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Üç günde üç karaciğer nakli, üç başarı
Hepatit B karaciğeri tehdit ediyor

Üç günde üç karaciğer nakli, üç başarı

İzmir'den İstanbul'a transfer olan karaciğer nakli ekibi, dünyada az rastlanan bir rekora imza attı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin başarılı karaciğer transplantasyon ekibi, Florence Nightingale Hastanesi'nde üç gün üst üste, üç karaciğer nakli yaptı

Prof. Dr. Yaman Tokat, Prof. Dr. Yıldıray Güzel ve Dr. Barış Akin'den oluşan, Türkiye'nin başarılı karaciğer nakli ekibi, Florence Nightingale Hastanesi'ni dünyanın en gözde nakil merkezi yapmayı hedefliyor. Prof. Dr. Tokat, düzenlenen basın toplantısında, "Türkiye'nin yıllık karaciğer nakli ihtiyacı 2000 ama ne yazık ki, şu anda yılda sadece 150-200 nakil yapabiliyoruz. Türkiye'de üç saatte bir kişi, hepatit B'ye bağlı karaciğer yetmezliği veya siroz yüzünden ölüyor" dedi.

MESLEKTAŞLARA EĞİTİM
Geçtiğimiz hafta cuma, cumartesi ve pazar günü üst üste, iki tanesi kadavra, bir tanesi canlıdan karaciğer naklini gerçekleştiren ekip, üç kişinin de yeniden hayata dönmesini sağladı. Geçtiğimiz günlerde Ürdün'de meslektaşlarına eğitmenlik yaptıklarını, önümüzdeki hafta da Hindistan'daki meslektaşlarına eğitmenlik için gideceklerini vurgulayan Prof. Dr. Tokat, şunları söyledi: "Bundan sonraki hedefimiz; meslektaşlarımızın eğitimini kolaylaştırmak. İlk kez bir işi dünyadan öğrenmiyoruz, dünya ile birlikte öğreniyoruz. Pakistan ve Mısır'daki meslektaşlarımız da, bu işi bizden öğrenecek. Ekip olarak 360 karaciğer nakli yaptık. Buradaki nakillerle sayı 363'e çıktı. Ege Bölgesi'nde organ bağış oranı milyonda 30'larda iken, Marmara'da bu rakam 0.1'e düşüyor. Hepatit B'ye bağlı gelişen karaciğer kanseri ve siroz sonucu hastaların büyük bölümü ölüyor. Organ bağışının artması şart."

EZGİ HAYATA DÖNDÜRDÜ
10 Temmuz gecesi Kumburgaz'da anneannesiyle birlikte yolda yürürken, 70 kilometre hız limiti olan yolda 110'la giden 29 yaşındaki Erol Güloğlu'nun çarptığı Tülay Ezgi Selen'in bağışlanan organları üç kişiye can verdi. 21 yaşındaki Marmara Üniversitesi Çalışma Ekonomisi 2'nci sınıfı başarıyla bitiren Ezgi, kazada ağır yaralandı. Anneannesi ise, olay yerinde hayatını kaybetti. Ertesi gün beyin ölümü gerçekleşen Ezgi'nin dayısı Gökay Erol, yeğeninin organlarını bağışladı. Karar anını anlatırken gözyaşlarına hakim olamayan Erol, "Burada doktorlarla önemli anlar paylaştık. Gencecik bir insan öldü ama beş çocuk babasına kavuştu" dedi. Ezgi'nin böbrekleri, Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde iki kişiye nakledildi. Ezgi'nin karaciğeriyle hayata dönen Mardinli Yusuf Acar, "Ölümüme ramak kalmıştı. Canım kurtuldu, çocuklarıma kavuştum" diyerek, özellikle Ezgi'nin ailesine ve doktorlara minnet borçlu olduğunu söyledi. Florence Nightingale Hastanesi'nde karaciğer nakli gerçekleştirilen üç hastadan, Ezgi'nin karaciğeriyle hayata dönen Yusuf Acar, beş yıldan beri karaciğer bekliyordu. Kadavradan nakil yapılan diğer hasta Mustafa Akın ise, bir yıldan beri karaciğer bekliyordu. 65 yaşında, Hepatit C'ye bağlı olarak karaciğerinde hücre büyümesi olan annesi Serpil Mert'e karaciğerinin bir bölümünü bağışlayan Cüneyt Mert ise, annesini sağlığına kavuşturduğu için çok mutlu.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Masa Başındaki Risk
 Kendinizi Yenileyin...
 Retina Yırtığı
 Yeni Kolesterol: Homosistein
 Araba Kullandığınız Kadar Şişmansınız
 Bilim De Kanıtladı: Aşkın Gözü Körmüş
 Kafaya Alınan Darbe Karakteri Etkiliyor
 Ailenizin Doktoru
 Bu Butik Kanserli Hastalara Özel
 Üç Günde Üç Karaciğer Nakli, Üç Başarı
 Kırmızı Işık Cildinizi Yeniliyor
 "hız Körlüğü" Öldürüyor
 Ellerinizi Sık Sık Yıkayın
 Kahve Unutkanlık Yapabiliyor
Ebediyete giden yolda dünyevi bakım hizmeti
Ebediyete giden yolda dünyevi bakım hizmeti
Türkiye'nin ilk özel mezar bakım ve yapım şirketi, Ankaralılar'ın...
Ne klasik ne dünya müziği 'This is Fahir's Music'
Ne klasik ne dünya müziği 'This is Fahir's Music'
Fahir Atakoğlu için statü hiç önemli değil... Ünlü piyanist, "Müzik...
Kusurlarımla, çizgilerimle görünmek istiyorum
Kusurlarımla, çizgilerimle görünmek istiyorum
Ajda Pekkan, kendi içinde müthiş bir yolculuğa çıkmış.
Olimpiyat tanrıçaları
Olimpiyat tanrıçaları
13 Ağustos'ta start alacak olan 2004 Atina Olimpiyat Oyunları, sadece...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.