kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yüce Divan kararı Meclis'e geri geldi
Yüce Divan kararı Meclis'e geri geldi
Karar hukukçuları ikiye ayırdı

Yüce Divan kararı Meclis'e geri geldi

Anayasa Mahkemesi, Özkan ile Önal'ın Yüce Divan'a sevk kararını, oylamanın birlikte yapılmış olması nedeniyle Meclis'e geri gönderdi.

Anayasa Mahkemesi, eski Devlet Bakanları Hüsamettin Özkan ve Recep Önal'ın Yüce Divan'a sevk kararını "şekil yönünden bozarak" Meclis'e iade etti. Anayasa Mahkemesi bu kararını verirken, "suçun şahsiliği" ilkesine aykırı davranılarak Özkan ve Önal'ın Yüce Divan kararlarının Meclis Genel Kurulu'nda birlikte oylanmasını gerekçe gösterdi. Bu karar, eski Başbakan Mesut Yılmaz ile eski Devlet Bakanı Güneş Taner hakkındaki Yüce Divan'a sevk kararının da bugün geri gönderileceğinin işareti oldu.

'ŞAHSİLİK İLKESİ'
Anayasa Mahkemesi, dün Yüce Divan sıfatıyla toplanarak, eski Devlet Bakanları Hüsamettin Özkan ile Recep Önal'ın görevlerini kötüye kullandıkları iddiasıyla yargılanmak üzere Yüce Divan'a sevk kararını inceledi. Yargılamanın nasıl süreceği ve ilk duruşmanın ne zaman yapılacağını içerecek olan "tensip tutanağı"nı hazırlamak üzere toplanan Anayasa Mahkemesi'nin sürpriz kararı Başkan Vekili Haşim Kılıç tarafından açıklandı. Kılıç açıklamasında, Meclis Genel Kurulu'ndaki oylamanın ayrı ayrı yapılmamış olduğunu bunu da usul eksikliği olarak görüp dosyayı "Yüce Divan'a sevk" kararı ile birlikte Meclis'e geri gönderme kararı verdiklerini bildirdi. Kılıç, Yüksek Mahkeme'nin oybirliğiyle aldığı kararın gerekçesinin, ceza hukukundaki 'suçların şahsiliği ilkesi" gereği oylamanın ayrı ayrı yapılmaması olduğunu söyledi. Anayasa Mahkemesi, Türkbank soruşturması nedeniyle Yüce Divan'a sevkine karar verilen Mesut Yılmaz ile Güneş Taner'in dosyalarını da bugün ele almayı kararlaştırdı. Yüksek Mahkeme bugünkü toplantısında da, Yılmaz ile Taner hakkındaki kararı, Meclis'e geri gönderecek. Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanları Cumhur Ersümer ile Zeki Çakan hakkındaki oylamalar ise ayrı ayrı yaptırıldığından Meclis'in bu iki bakan hakkındaki kararının en azından oylama yönüyle Anayasa Mahkemesi'ne takılması beklenmiyor.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Meclis, Anayasa Mahkemesi'nin uyarısını dikkate alarak Genel Kurul'da ayrı ayrı oylama yapabileceği gibi "Genel Kurul gündemine hakimdir" ilkesi gereğince hiç oylama yapmadan dosyaları bekletebilecek. Bu süreçte, komisyonlardaki oylamalar Mahkeme'nin işaret ettiği gibi ayrı ayrı yapıldığından dosyalar için soruşturma komisyonları aşamasına dönülmesine gerek bulunmuyor. Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç da dosyanın tamamen düşmüş olmayacağını belirterek, "Meclis'in Genel Kurul oylamasını tekrarlayıp, her kişi hakkındaki kararı ayrı ayrı vermesi bizim için yeterli" dedi.

KARARA TEPKİLER
Karar üzerine soruları yanıtlayan Başbakan Tayyip Erdoğan, "Gerekçeleri görmedim. Hukukçu arkadaşlarımızla müzakere yapmadan birşey söyleyemeyeceğim" dedi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise zaman boşa harcanmıştır. AKP'nin bir kez daha yaptığı yanlış mahkeme kararıyla tescillenmiştir" dedi. TBMM Başkanvekili CHP'li Yılmaz Ateş ise bu yönde gerekli uyarıları zamanında yaptığını bildirdi. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da, Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararın doğru olduğunu ifade etti.

Ersan ATAR / ANKARA

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Çerçinin bakan oğlu
 Sezer'den iki kanuna onay birine iade
 ANAP'ın adı yıprandığı gerekçesiyle değişiyor
 DSP'de kongre öncesi sular durulmuyor
 Başbakan ödül alırken eşini unutmadı
 Suçsuzum ama 5 yıldır tutukluyum
YAVUZ DONAT
Kütahya Cezaevi'nde "AB kriterleri"
Kütahya Cezaevi...
Son vagona binen yolcular kurtuldu
Merkez Haber Ajansı’nın muhabiri Murat Uygun kazadan sonra...
Düz yolda raydan çıktı
İstanbul-Ankara seferini yapan hızlandırılmış tren raydan çıktı. 6...
'Kızıl Sultan' sözü haksızlık
'Kızıl Sultan' sözü haksızlık
Ertuğrul Osman, dedesi Abdülhamit'e Kızıl Sultan denmesinden...
Büyük yarış başlıyor
Büyük yarış başlıyor
"SABAH Deniz Kuvvetleri Kupası" için bugün 50 yat yelken basıp yola...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.