kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
300 milyon dolarlık 'hayalet' kent
300 milyon dolarlık 'hayalet' kent
Herkes müşterinin ayağına gidiyor

300 milyon dolarlık 'hayalet' kent

İki yıl önce faaliyete geçen ve 300 milyon dolara malolan Tekstilkent'te dükkanlar hâlâ bomboş. Osmanbey, Sultanhamam ve Merter'deki tekstilciler 'iş yapamayız' korkusuyla taşınmıyor.

320 bin metreküp beton, 150 bin metreküp cam, 2 bin ton alüminyum doğrama... Binlerle ifade edilen bu yapı malzemeleri, 1993 yılında temeli atılan ve 2002 yılında faaliyete açılan Tekstilkent'in yapımında kullanıldı. Birçok hayalle yapılan Tekstilkent hayalleri boşa çıkardı. Üçer kattan oluşan 45 bloğun yanı sıra 44 katlı iki plazanın bulunduğu Tekstilkent 300 milyon dolara mal oldu ama boş duruyor. Osmanbey, Sultanhamam, Merter ve Şişli'deki tekstil firmaları için yapılan hayalet kentte, her şey yerli yerinde duruyor ama kimse çalışmıyor.

DÜKKANLAR BOMBOŞ DURUYOR
Güvenlikten temizliğe kadar her şeyi tam olan Tekstilkent'teki blokların içinde in cin top oynuyor. Camlarda "Bu dükkan kiralıktır" yazıları asılmışken, Tekstilkent'e taşınan esnaf arkadaşsızlıktan yakınıyor. TEM Otoyolu kenarında bin dönüm üzerine kurulu Tekstilkent'in temelleri aslında 1987'de atılmış. Sınırlı Sorumlu Tekstilkent İstanbul Tekstil İmalat ve Satıcıları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi tarafından 1993'te yapımına başlanan Tekstilkent, 2002'de tamamlandı. 180 metrekarelik dükkanlar yaklaşık 6 milyara maloldu. Büyük bir kompleks olarak yapılan Tekstilkent'te en ince ayrıntısına kadar her şey düşünülmüş. Dükkanlardan restoranlara, eczaneden bankalara kadar her şey mevcut. Tekstilkent'te yer alan bankaların sadece afişleri asılı. Bazı taşınan firmalar ise dükkanlarının içine malları yığmışlar, kapıları kilitli. Bazıları ise buradaki dükkanlarını sadece depo amacıyla kullanıyor. Tekstilkent'te tam 4 bin 244 işyeri var ancak bu sayının sadece 730'u dolu. Tekstilkent plazalarının içinde ise inşaat çalışmaları halen sürüyor. İnşaatın 2005'in ikinci yarısında tamamlanması bekleniyor. Tepeden küçük bir şehir gibi görünen Tekstilkent'in TEM Otoyolu ile bağlantısı ise 1 trilyon liraya mal oldu. Bu arada Tekstilkent'teki 45 bloğun bazılarının dış cephesindeki kabarmalar ve dökülen boyalar dikkat çekiyor. Tekstilkent'teki dükkanların yüzde 95'inin sahibi belli ama kimse taşınmıyor. Bazı firmalar dükkanlarını 500 milyon ile 1.5 milyar lira arasında değişen fiyatlarla kiraya veriyor. Tekstilkent'in güvenlik, temizlik ve yakıt aidatı 15 ile 50 milyon lira arasında. Peki bu kadar konfora karşın neden tekstilciler, üstelik kendilerinin para ödediği bu komplekse taşınmıyor? Kooperatifin Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, "2. GAP" olarak nitelendirilen İkitelli'ye milyar dolarların döküldüğünü belirterek, bu yerlere esnafın taşınmasını belediyelerin engellediğini iddia ediyor. Şahinoğlu, "Şimdiye kadar bine yakın dükkan taşındı ama gerisi boş. Sultanhamam, Osmanbey, Merter ve Şişli tekstilin merkezi. Belediyeler, tekstilcilerin semtlerinden ayrılmasını istemiyor. Çünkü tekstilciler bu ilçelerin gözbebeği" diyor.

KULELERİ CENTRUY 21 SATACAK
Tekstilkent'in iki büyük kulesinin inşaatını yapan Garanti-Koza İnşaat, kuleleri kat karşılığı olarak almıştı. Geçtiğimiz günlerde Centruy 21 Emlak Danışmanlığı firması ile anlaşan Garanti Koza, iki kulende bulunan dükkanların pazarlanması işini bu şirkete verdi. Toplam 68 katın 19 katı önceden satıldığı için 49 kat satışa çıkarılacak. Katlar gerek tek tek gerekse bölümlere ayrılarak satılabilecek.

İnci DÖNDAŞ -HABER MERKEZİ

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Komşuda fiyatlar çıldırdı turistler kaçmaya başladı
 Ucuz 'alo' reklamı şikayet edilecek!
 Sanayiciler vermeye değil, almaya alışmış
 SPK'dan fiyat istikrarı uygulamasına veto
 Çeyrek milyar dolarla borsanın ağası oldu
 Dünya bunları konuşuyor
 THY'nin halka arz danışmanı İş Yatırım
 Boyner, Çarşı'ya adını verecek
 Enflasyon beklentisi yüzde 10.9'a geriledi
 Nükleer santral maliyeti netleşmedi
 Borsadan
 EGS, TMSF ile anlaşma yolunda
 VW markalı otolara 'kadın eli' değecek
YAVUZ SEMERCİ
Kara paraymış!
Şimdi şöyle düşünün. Şirketinizin bir...
İLKER SARIER
ÖSS ardından yakılan ağıtlar
"Okuyucuya yağ çekmek"...
ŞELALE KADAK
Fransız işadamlarının Başbakan yorumu
TÜSİAD'ın...
Son vagona binen yolcular kurtuldu
Merkez Haber Ajansı’nın muhabiri Murat Uygun kazadan sonra...
Düz yolda raydan çıktı
İstanbul-Ankara seferini yapan hızlandırılmış tren raydan çıktı. 6...
IMKB
E: 18,629 D:% -0.80
DOLAR
S: 1,462,000 D:% -0.48
EURO
S: 1,794,000 D:% -0.06
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.