kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Geleceğin meslekleri genetik ve ekonomi
Geleceğin meslekleri genetik ve ekonomi
Gençler nasıl tercih yapıyor?

Geleceğin meslekleri

Eğitim danışmanlarına göre kamu yönetimi, siyaset bilimi ve psikiyatristlik en popüler meslekler. Öğrenciler geleceklerini belirleyecek kritik bir karar aşamasında. Gençler para kazanacak meslekleri istiyor. Teknoloji ve matematik gözde, işletme ise demode

***

Geleceğin meslekleri genetik ve ekonomi

Öğrenciler geleceklerini belirleyecek kritik bir karar aşamasında. Gençler para kazanacak meslekleri istiyor. Teknoloji ve matematik gözde, işletme ise demode
Bundan yirmi yıl önce üniversiteye girecek öğrencilere "İş seçiminizde sizin için para mı, yoksa zevk almak mı ön planda?" diye sorulduğunda cevaplar çoğunlukla ikinci seçenekte toplanırdı. Aradan geçen yirmi yılda pek çok şey değişti. Şimdi para her şeyden çok daha önemli. Bu da yapılan meslek seçimlerini etkiliyor. Üniversite sınavına giren gençler tercihlerini yaparken gelecekte bol para kazanabileceğini düşündükleri seçeneklere öncelik veriyorlar. Tüm yıl boyunca hazırlandıkları ÖSS'den sonra onları zorlu bir karar aşaması bekliyor. Bunu yaparken pek çok kriteri göz önünde bulundurmak zorundalar. Çünkü önemli olan şu an hangi mesleklerin popüler olduğu değil, önümüzdeki yıllarda da bu mesleğin mensuplarına ihtiyaç duyulup duyulmayacağı. Örneğin bundan dört beş yıl öncesine kadar işletme, hemen herkesin girmek için çabaladığı bir bölümken, şimdi tahtını ekonomiye kaptırdı. Uzman Danışman Psikolog Derya Şayan bunun sebeplerini şöyle açıklıyor: "Büyük şirketler ekonomi bölümünde daha fazla matematik okutulduğunu öğrendi. Matematik zekası artık her alanda aranan bir vasıf. Bu nedenle öğrenciler bilinçli seçim yapmalı." Şayan'a göre öğrencilerin kararsız kaldığı en büyük sorun üniversiteyi mi, yoksa mesleği mi seçmek konusunda oluyor. Bunun sebebi ise okuduğunuz üniversitenin artık bir etiket haline gelmesi.

HERKES YÖNETİCİLİK İSTİYOR
Yönetici olmak demek, çok para kazanmak demek. Bu nedenle son yıllarda yöneticilik vasfını kazandırdığını düşünülen bölümler revaçta. Bunların başında da kamu yönetimi veya siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümleri geliyor. Kurumlarda verimliliğin arttırılmasına yönelik çalışmalar yapan endüstri mühendisliği de yine aynı amaçla tercih ediliyor. Bunun yanı sıra Boğaziçi, Işık ve Beykent gibi çok az sayıda üniversitede bulunan yönetim ve bilişim sistemleri, gelecek vadeden bölümlerin başında. Bundan birkaç yıl öncesine kadar çok popüler olan bilgisayar mühendisliği ve işletme eğitiminin birleşiminden oluşan bu bölüm, ilk açıldığında herkes geleceği konusunda endişe duyuyordu. Oysa ki şimdi en yüksek puanlı bölümlerden biri. Çünkü piyasanın bu öğrencilere ihtiyacı var ve teknoloji sayesinde bu ihtiyaç kaybolacak gibi görünmüyor. Gelişen teknolojiyle bağlantılı olarak ilgi çeken bir diğer bölüm ise moleküler biyoloji ve genetik. Kariyer Danışmanı Dilek Erdoğan'a göre, tüm bu olanaklara rağmen tercih yaparken kendi kişisel özelliklerinizi ön planda tutmanız gerekiyor. "Genetik bölümünde okuyan bir öğrencinin araştırmacı özelliğinin ağır basması, laboratuar ortamında sabırla uygulama ve inceleme yapabilmesi, detaycı ve titiz bir yapıya sahip olması gerekiyor. Eğer kişide dışa dönük, girişimci ve sosyal yapı ağır basıyorsa bu meslek gözde bir meslek bile olsa kendi yapısına uygun olmadığı için mutsuz olabilir." Tüm zamanların en itibarlı bölümlerinden olan tıp, ileriki yıllarda da önemini korumaya devam edecek. Özellikle beyin cerrahisi geleceğin ilgi gören mesleklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bunun gerekçesi ise stres, depresyon, melankoli gibi çağımızın hastalıklarının kaynağının beyin kaynaklı olması. Aynı zamanda kanserin nedenini araştıracak olan onkologlar, zorlaşan hayat şartları altında yardıma ihtiyaç duyanlar için psikiyatristler aranan meslek sahipleri olacak. Bunlarla bağlantılı olarak, her ne kadar Türkiye'de şu an yaygın olmasa da biyoteknoloji uzmanlarına olan ihtiyaç da artacak. Çünkü tarım ve ziraat mühendislerinin çalıştığı bu mesleğe olan ilgi, tüm dünyada artıyor. Son birkaç yıldır Türkiye'de gençlerin tekrar tercih etmeye başladığı mesleklerden biri de öğretmenlik. Son iki yıldır devlet sektöründe öğretmenlik alımları yükseldiği için, bu mesleği seçenlerin oranı gittikçe artıyor. Uğur Dershaneleri Rehberlik Bölümü Başkanı Turgay Polat, bu mesleklerin yanı sıra sermaye piyasası uzmanlığına dikkat çekiyor. "Bir ülkedeki menkul kıymetleri, yabancı yatırımcılara pazarlayan uluslararası sermaye piyasası uzmanları, ülkeye finansman sağlarlar. Bu meslekte iktisat ve işletmeyle birlikte, muhasebe, finans, pazarlama ve diğer sosyal bilgiler dallarında alınacak eğitimler çok önemli. "

GAZETECİLİKTE UZMANLIK
Şartlar ne olursa olsun insanların haber alma ihtiyacı hep devam edeceği için gazeteciliğin popülerliğini sürdüreceği pek çok uzman tarafından kabul ediliyor. Ancak bir farkla; eskinin o her şeyi bilen gazetecileri, yerlerini konusunda uzmanlaşmış gazetecilerine bırakacak. Ayrıca özel televizyon kanallarının çoğalmasıyla birlikte önem kazanan haber spikerliği, gençler arasında popüler mesleklerden birisi oldu. Şov dünyasının giderek büyümesi de yeni iş kolları yaratıyor. Özellikle Sabancı ve Bilgi Üniversitesi'nde bulunan görsel tasarım bölümü, gelecekte hayatın her alanını kapsayacak bu alana öğrenci yetiştiriyor. Oyunculuk da gerek sağladığı ün, gerekse maddi kazançlar sebebiyle gençleri kendisine çekiyor. Yine bununla paralel olarak modayla bağlantılı bölümler revaçta. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde bu yıl açılan moda tasarımı, tekstil geliştirme ve pazarlama ile tekstil mühendisliği bölümleri yoğun ilgi görüyor. New York Devlet Üniversitesi ile işbirliği yapılarak açılan moda tasarımı bölümünde bilgisayar kullanarak tasarım yapabilen, moda ve marka yaratma becerisine sahip tasarımcıların yetiştirilmesi amaçlanıyor. Tekstil geliştirme ve pazarlama bölümünde ise uluslararası pazarlar, tekstil ürünlerinin pazarlama teknikleri, ekonomi ve finansal konularda bilgi aktarımı gerçekleştirilecek.

Ece Koçal

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Şimdi çömezler dinlesin çünkü ustalar sahnede
 Mutlu hayvanlar bahçesi
 Şehrin en renkli sahil yolu
 Ateş ve barutun tehlikeli dansı
 Ağva'da voleybol heyecanı
 Yaz şarkıları başkadır
 Festival içinde festival
 Ajanda
 Sokağı sadece 4 günde 65 bin kişi gezmiş
 Beş milyon yaşında, çok eski bir dost
 Nöri ve Nöriye Kantar'la son kez
 Bizim klipler fena halde esinlenmiş
 Güzelliğe giden 25 yol
 Eşlerini tatile gönderip çapkınlık yapıyorlar
 Ajanda
 100 kediyi 'ev'lendirdiler
 Türkeş'in emaneti Asena
 Gay değilim aşkı gizli yaşamayı seviyorum
 Alman Ordusu'nda bir Türk binbaşı
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Masal gibi bir ev..
Bodrum çok keyifli. Tatilden midir,...
KENAN ONUK
Caz Festivali'nin güzel akşamları
İstanbul Caz...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Pazar sendromcuğu
Nasılsa bugün daha cumartesi, şimdiden...
ŞAFAK KARAMAN
Artık uyandı
İyi olan hak ettiği yeri ve gerçek değerini...
Bu romanın kahramanları gerçek
Bu romanın kahramanları gerçek
Avukat Emel Nilgün gerçek öyküleri kaleme aldığı "Ateşten Altınlar"...
Asla halka mal olmak istemem
Asla halka mal olmak istemem
Mirkelam, 3 yıl aradan sonra "Kalbimde Parmak İzin Var" isimli yeni...
Bence en iyiler: Dogville, Yüzüklerin Efendisi ve iki bölüm birden Kill Bill
Bu yıl sinemanın asıl sürprizleri, Türk yönetmenlerin filmleri oldu.
Gelecek programda yok yok
Sinema Dergisi temmuz sayısında önümüzdeki sezon gösterime girecek...
Bir tatlı huzur almaya gelebilirsiniz
Moda Teras, Kalamış koyuna tepeden bakan modern ve ferah bir restoran. Sıcak...
Sıcak günler için buz gibi bir mola
Yazın baş tacı olan alkolsüz içecekler, kahvelisinden meyvelisine kadar pek çok...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.