kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çocuk şubesi mucize yaratıyor
Çocuk şubesi mucize yaratıyor
Rakamlarla Çocuk Şubesi

Polis abladan hayat öpücüğü

Suça yönelme eğilimindeki çocuklar Çocuk Şubesi'nde topluma kazandırılıyor

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki Çocuk Şubesi, suça eğilim gösteren çocuklar için umut kaynağı oldu. Küçücük yaşlarda suça karışan çocuklar ıslah edilerek topluma kazandırılıyor.

***

Çocuk şubesi mucize yaratıyor

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki 'Çocuk Şubesi', suça yönelme eğilimindeki çocukların topluma çıkış kapısı oldu. 'Uzman' personel başarı oranını artırıyor
İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın üzerinde titizlikle durduğu çocuk şubesi, suçlu çocukların topluma kazandırılmasında önemli bir istasyon oldu. Özellikle Türk Ceza Yasasındaki değişikliklerden sonra 18 yaş altı grubunun üçe ayrılarak "suça karışan çocukların cezalandırılması" prensibi yerine "suça itilmiş" çocuk kavramının benimsenmesi çocuklara bakış açısını değiştirdi. Artık benliği oluşmadan suça karışan çocuklar suçlu damgası yemiyor, ıslah edilerek topluma kazandırılıyor.

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın çok önemsediği projeleri, çocukların "Özlem ablası" Komiser Özlem Temur uyguluyor. Temur ailelerin çocuklarına sahip çıkması gerektiğini söylüyor: "Aileler çocuklarını takip etmeyi bir yük olarak görmesin. Kendileri ile ilgili kararlar alırken çocuklarının bu karardan nasıl etkileneceğini çok iyi hesap etsin. Aileler arasında kendi çocuklarını satanlar bile bulunuyor. Gecemi gündüzümü çocuklara veriyorum. Bana, 'Özlem abla, senin söylediğin cümleleri hayatımız boyunca ailemizden duymadık ki' diyorlar."

Temur özellikle kalabalık ailelerinin çocuklarına zaman ayıramadığını belirtiyor:
"Suça karışmış Diyarbakırlı bir çocuğun ailesine telefon etmiştim. Çocuğun babasına, 'Çocuğunuz suç işlemiş, hırsızlık çeteleri tarafından kullanılıyor. Gelin çocuğunuza sahip çıkın' dediğimde, baba bana, 'Bende ondan 11 tane daha var, alın sizin olsun' şeklinde cevap vermişti. Bu tür olaylarla çok sık karşılaşıyoruz. Bu tip ailelerin bilinçlendirilmesi gerekir" diyor. İstanbul'da bu yıl hayata yeni projelerin devreye sokulmasıyla, suç çocukları için bir dönem başladı."

BEŞ YENİ PROJE HAZIR
Komiser Özlem Temur, 2004'ün başından itibaren hayata geçirilen 5 yeni projeyi de anlattı. Tinerci Çocukların Rehabilitasyonu Projesi de bunlardan biri. Bu proje kapsamında, İstanbul sokaklarından toplanarak mahkeme kararı alındıktan sonra madde bağımlısı 65 çocuk koruma altına alındı. Bakırköy'de bulunan UMATEM'e (Uçucu Madde ile Mücadele Merkezi) yerleştirilen bu çocukların tedavisi sürdürülüyor. Merkezde tutulan çocuklardan 20'sinin tedavisi tamamlandı. Bu tedavide yüzde yüz başarı sağlandı. İstanbul sokaklarındaki tinercilerin hepsinin toplanarak bu merkezde tedavisinin yapılması için operasyonlar sürerken Çocuk Şubesi'nce sokaktan toplanan 56 tinerci çocuğun daha burada tedavisi yapılması için mahkeme kararı alındı. Bir diğer proje de Çocuk Misafirhanesi Projesi".

Suç işledikleri gerekçesiyle polis tarafından yakalandıktan sonra savcılığa çıkarılmalarının ardından serbest kalan ve aileleri İstanbul dışında olup bekar evlerinde kalan çocukları kapsayan bu proje, bu çocukların tekrar çeteler tarafından kullanılmasını engellemeyi amaçlıyor. Savcılıktan serbest kalan çocuklar, ailelerine zimmetle teslim edilene kadar çocuk misafirhanesinde tutulacak. Bunun için tarihi Valide Atik Medresesi binası tahsis edildi. Tarihi bina restore edilerek birkaç gün içerisinde hizmete girecek. Üçüncü proje ise suça karışan çocukların ailelerinden alınarak yurtlara yerleştirilmesi. Bu proje, 11-15 yaş altında olup sürekli suç işleyen ve mahkemeye çıkarıldıktan sonra serbest kalan çocuklar ile 11 yaşın altında olup haklarında tahkikat yapılamayan çocukları kapsıyor. Özellikle yankesicilik ve kapkaç olaylarına karışarak daha önce, 50-60 kez polis tarafından yakalamalarına karşın yine suç işlemeye devam eden ve daha çok aileleri tarafından suça gönderilen çocuklar ailelerinden mahkeme kararıyla alınmaya başlandı.

Bu proje kapsamında 80 çocuk ailelerinden alınarak koruma altına alındı. Aile içi şiddete maruz kalan veya kendi isteği dışında cinsel ilişkiye maruz kalarak töre cinayetlerine kurban gidebilecek çocuklar da bir diğer proje ile korunacak. Bu durumda olabilecek çocukların araştırması yapılarak aileye vermek yerine durum değerlendirmesi yapıldıktan sonra savcılığın onayı ile çocuk koruma altına alınacak. Bu şekilde korunması kararlaştırılacak olanlardan 15 yaşın altında olan çocuklar yurtlara, bu yaşın üstünde olanlar da gençlik merkezlerine yerleştirilecek. Ailelerinden alınıp İstanbul'daki yurtlara yerleştirildikten sonra aileleri tarafından zorla kaçırılan çocuklar, uzak illerdeki yurtlara yerleştiriliyor. Bu çocuklar, İstanbul'a kaçarak gelemeyeceği illerin yurtlarına yerleştirilerek koruma altına alındı. Şimdiye kadar bu çocuklardan 4'ü Karaman, 2'si İzmir ve 2'si Muğla olmak üzere bu durumdaki toplam 8 çocuğun, Valilik ve SHÇEK Genel Müdürlüğü onayı ile nakilleri yapıldı. Bu çocuklar, kapkaç suçu işleyenler...

Ayrıca bu projeyle ailelerin çocuklarını istismar etmesi önlenecek. Daha önce suç işledikleri için hakkında koruma kararı alınan çocukların emniyetin internet bilgi ağı olan Polnet üzerinde kimlik bilgilerinin listesi de yayınlanmaya başlandı. Bu çalışma, hakkında koruma kararı alındığı halde İstanbul dışına çıkarak turistik sezonunun başlamasıyla turistlere karşı kapkaç yapan çocuklara yönelik. Böylece aralarında yaklaşık 250 defa suç işleyen çocukların da bulunduğu suç çocuklarının ülkemizin imajını sarsacak eylemlerde bulunması engellenmiş olacak.

Mehmet Aktaran / Salih Aydın MERKEZ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Allah rızası için sanat
 Bir gün kaçmak isterseniz...
 Belediyeden kamp ödülü
 At yarışlarında bahis sıkıntısı
 Kadıköy tiyatroya doyuyor
 Tatil Cumhuriyeti Antalya
 Her ihtiyaca cevap veren tesis var
 Şili'nin en büyük yüreği
 Manisa'da Atlantis buluşması
 Cazın duyarlı ustası
 Soğukkanlı itiraflar iki ülkeyi birden karıştırdı
 Bir piknik cenneti Haliç, Sadabad
 Savaşın sorumlularını asla bağışlamamalıyız
 Türkler'in dövüş sanatı Sayokan
 Modada bir devir daha sona eriyor
 Kapalı kapılar ardında sergi
 Rüzgarın dalgalarla dansı
 Sinema dünyası 'Baba'sız kaldı
 Hacker'lık sanatının incelikleri
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
MEHMET ALTAN
Kadınlar ve Külkedisi
Türk eğitim sisteminin kaderine...
Yemek yarışmasından Kapadokya mutfağına
Sula Bozis'in kitabı "Kapadokya Lezzeti"nde, Kapadokyalı Rumların Yemek Kültürü...
Ucuz ve lezzetli yemekler moda
Birkaç yıl öncesine kadar en pahalı yemeğin aynı zamanda en iyi olduğu inancı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.