kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Herşeyi Ankara'dan bekleme anlayışı kırıldı
Herşeyi Ankara'dan bekleme anlayışı kırıldı
ÖTV artışı uyarısı
AB için sinyaller olumlu

Herşeyi Ankara'dan bekleme anlayışı kırıldı


Mustafa Koç, siyasi istikrarı en büyük kazanç, IMF'i piyasaların sigortası olarak görüyor ve adaylıkla birlikte başlayacak zorlu ekonomik pazarlıklarda IMF'nin yararı olacağını söylüyor.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, bir süredir Anadolu'yu geziyor. Nabız tutuyor. Bu ziyaretlerden yansıyan izlenimlerin, Ankara'nın gündemiyle de yakın ilişkisi dikkati çekiyor. Hükümetin, sosyal içerikli olacağını savunduğu yeni ekonomik programın en kritik bölümünü işsizlikle mücadele, büyümenin tabana yayılması oluşturuyor. İşte bu noktada, Koç Grubu'nun ulusal ve uluslararası birikimine bir pencere açmak gerekiyor. Özel görüşme fırsatı bulduğumuz Koç, siyasi istikrarı en büyük kazanç, IMF'yi piyasaların sigortası olarak gördüğünü söyledi ve bir de uyarıda bulundu: "Disiplini gevşetmek ekonominin hassas dengelerini bir anda altüst edebilir!"

CANLANMA VAR AMA...
Koç, "Türkiye'de bir ekonomik canlılık var. Bunu rakamlar da doğruluyor. Tüketiciye en yakın grup olarak topluluğumuzun Anadolu'daki satış performansı da aynı yönde canlanmaya işaret ediyor" dedikten sonra şu gerçeğin altını çizdi: "Ağır bir krizden çıktık. Bir süre öncesine kadar Türkiye, kaygan zeminde problemlerini çözmeye çalışıyordu. Böyle ortamlarda tüketici para harcamak yerine bekle-gör moduna geçer. Parasını yastık altında veya bankada tutmayı yeğler. 2003'te ertelenmiş talep su üstüne çıktı. Ancak Anadolu gezilerimde, ekonomik iyileşmenin toplumun tüm katmanlarına henüz tam olarak yansımadığını gördüm!"

İŞSİZLİK AÇMAZI
Yerel sanayicilerin ve halkın taleplerinde ön plana çıkan konulara gelince... Mustafa Bey'in iki net saptaması var: "Birinci sırada işsizlikten şikayet ediliyor. İkinci sırada yatırım talep ediliyor. Kuşkusuz bu iki konu birbirleriyle bağlantılı. Her ilimize, sadece işsizliği azaltmak için yatırım yapmak maalesef mümkün değil. Yatırımın ekonomik fizibilitesi ve sürdürülebilir karlılığı olmalı. Yine de her şeyi Ankara'dan bekleyen yaklaşım kırılmaya başlıyor."

YAMAN ÇELİŞKİ
Bugün her eğitim düzeyinden, her sosyal çevreden Türk vatandaşı şu soruyu soruyor: "Ekonomide işler iyiye gidiyor ama bu durum gündelik hayata nasıl yansıyor?" Aynı soruya yanıt arayan Mustafa Koç'un yaklaşımı şöyle:

IMF AB İÇİN DE GEREKLİ
"Üretim artışı işsizlik sorununa çözüm biçiminde yansımıyor. Bunun kısa vadede mucizevi bir çözümü yok. Çözüm, sürdürülebilir büyüme çizgisinden geçiyor. Türkiye'nin istihdam sorununu çözmesinin anahtarı sermayedir. Yerli-yabancı ayrımı yapmadan sermayeyi özendirici yatırım ortamı sağlamalıyız. Bu gerçekleşirse istihdam sorunu kalıcı bir şekilde çözülebilir." "IMF halen Türk ekonomisinin dünya piyasalarındaki sigortasıdır" görüşünü dile getiren Koç, konunun bir başka boyutuna daha işaret etti: "IMF ile yola devam etmeliyiz. IMF ile birlikte gittiğimiz yol ekonominin beklenmedik dış etkiler karşısındaki kırılganlığını azaltmakta. İç ve dış piyasalarda kabul gören borçların sürdürülebilirliği konusundaki endişeleri giderecek bir program, ivedilikle açıklanmalı. Eğer Aralık ayında Avrupa Birliği'nden Türkiye ile müzakerelere başlama kararı çıkarsa, Maastricht kriterlerine dayalı zorlu bir ekonomik müzakere süreci başlayacak. IMF bu açıdan da önem taşıyor." "Yatırımcı olarak, bürokrasiden şikayetçi misiniz?" sorumuza Koç'tan aldığımız yanıt da ilginçti: "Bürokrasi sözcüğü, olumsuz bir sıfat haline geldi. Bu durumdan rahatsızlık duyuyorum. Bürokrasi esas olarak her yerde vardır ve ülkenin gelişmesinde önemli rol oynar. 80 yıllık cumhuriyet tarihinde en küçük memurundan en tepe yöneticisine kadar kamu yönetiminin ülkemizin gelişimine ciddi katkıları olmuştur. Formaliteler açısından bakarsak ülkemizde bir zihniyet sorunu var. Kamu yöneticilerimiz, özellikle yabancı sermayeye zaman zaman şüphe ile bakabiliyor. Bu bakış, sermayenin toplum çıkarlarına ters davranacağı varsayımından yola çıkıyor. En büyük hata da bu."

PEKİ YA GELECEK?
Olaya, "Fırsatlar ve riskler" açısından bakan Mustafa Koç ne görüyor? "Türk özel sektörü yaşanan krizlerden verimlilik ve planlama anlamında ciddi dersler çıkardı. Bunun en somut göstergesi, dalgalı döviz kuru ortamında rekor kıran ihracat. Türkiye açısından en büyük fırsat ise siyasi istikrar. Bu istikrar her alanda olduğu gibi ekonomide de olumlu sonuçlar veriyor. Ancak ekonomi henüz düze çıkmış değil. Rehavete kapılmadan aynı disiplinle çalışmaya devam etmek gerek. Faiz dışı fazla hedefinden sapmak, kamu mali disiplini gevşetmek, ekonominin hassas dengelerini bir anda altüst edebilir. En büyük risk budur. Dikkat edilmesi gereken bir başka nokta da giderek artma eğilimi gösteren cari açık."
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Ford Otosan limanından haftada 5 gemi kalkacak!
 'Asker değiliz istediğimiz yere yatırım yaparız'
 'Ekonomide büyük risk görmüyorum'
 Bu da verimli Türk tavuğu Atabey
 Akaryakıt bayilerinin pompa eylemi ertelendi
 Dürüst bir gazeteci değildi
 Elektrik kaçağını önleyecek 4 bin eleman aranıyor
 Özelleştirmede 2. çeyrekte siftahı yok
 Telsim'de Motorola ile yeniden çalışmaya başladı
 ATAK helikopteri ihale aşamasında
 Her kilometreden 1.7 dolar alalım
 2020 yılında turizm gelirimiz 20 milyar dolar
 İKB'den Çınarçık'a 15 milyon dolar hibe
 Yatırımlarda devlet stop etti
 Türkiye işsizlikte dünya dördüncüsü oldu
 'Altın yeniden gözde'
GÜNTAY ŞİMŞEK
Sezer'den 'La Yecuz' yaklaşımı
Ankara'da yaşanan tüm...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
764 bin kişi borsadan uzak
Son bir yılda 67.126 kişinin...
Başbakanın en mutlu ve de en zorlu günü
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük kızı Esra ile Gazeteci-Yazar...
Takı kuyruğu üç saat sürdü
Milletvekili ve bakanların takı yarışına girdiği nikahta saat...
IMKB
E: 18,327 D:% 1.38
DOLAR
S: 1,447,000 D:% 0.14
EURO
S: 1,791,000 D:% 0.11
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.