kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Meşalenin genç neferleri
Meşalenin genç neferleri

Atina Olimpiyatları için 6 Temmuz'da İstanbul'dan geçecek olan Olimpiyat Meşalesi'ni taşıyacak Türkler'den Fırat Şükrü Eker ile Derya Sözen, heyecanla 'o günü' bekliyor. İki genç, hazırladıkları projelerle önceki yıllarda uluslararası ödüller kazanmışlardı.

Olimpiyat meşalesini taşıyacak isimlerden biri olan İnşaat Yüksek Mühendisi 31 yaşındaki Fırat Şükrü Eker, "Bu benim için büyük bir gurur kaynağı" diyor. Eker, gazetede ilanı görünce Coca Cola'ya hikayesini gönderdiğini söylüyor: "Spora çok meraklı bir mühendis olduğum için yurtdışı gezilerimde de Olimpiyat tesislerini hep büyük bir heyecanla gezdim, inceledim. Futbol dışındaki sporlar da Olimpiyat sayesinde gündeme geliyor, en çok bu yüzden seviniyorum. Bu meşaleyi İstanbul'da taşımak gurur verici." Fırat Şükrü Eker'in Olimpiyat Meşalesi taşıma fırsatını yakalamasının nedeni ise 2001 yılında katıldığı Birleşmiş Milletler ile Daimler Chryasler'in ortaklaşa düzenlediği 'Küresel İlkeler Sözleşmesi' proje yarışmasındaki birinciliği. Genç mühendis, Berlin'de düzenlenen yarışmada ödül alan tek Türk'tü. 32 katılımcı arasından iş hayatına yönelik en iyi proje seçilen Eker'in çalışması, iş sağlığı ve güvenliği alanında BM'nin fonksiyonel bir komisyon kurarak sosyal sorumluluk kapsamında aktif olarak görev alma önerisini içeriyor. Proje, iş kazalarının önlenmesi bakımından da mesleki ve sosyal bir öneme sahip. Eker çalışmasını şöyle anlatıyor:

KAYIPLARIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR
"Çalışmamın dayanağı da İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 23. maddesi. Bu madde, 'İnsanların sağlıklı ve güvenli şartlar altında çalışması temel insan haklarından birisidir' diyor. Dünyada her yıl 250 milyon iş kazası oluyor ve bu kazalarda 1.2 milyon insan yaşamını yitiriyor. Her yıl 160 milyon insan çeşitli meslek hastalıklarına yakalanıyor. Milli gelirin ise yüzde 4'ü bu yüzden heba oluyor. Türkiye'nin yıllık kaybı 4 katrilyonun da üzerinde. Oysa BM bunun için özel bir komisyon kurarak aktif çalışmalar yapsa tüm bu kayıpların önüne geçilebilir." Ödül aldıktan sonra Hollanda'daki Erasmus University Roterdam'ın 'Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü' öğretim üyelerinden Prof. Dr. Gerard Zwetsloot'un kendisiyle çalışmak istediğini belirten Eker, "Prof. Zwetsloot'un aracılığıyla çalışmam, AB Sosyal Sorumluluk Raporu'na da girdi. Bu da önemli bir gelişme çünkü bu rapora genelde AB'ye üye ülkelerden çalışmalar alınır" diye konuşuyor. Fırat Şükrü Eker, şu anda, kurduğu danışmanlık hizmeti veren İvme Danışmanlık şirketinde iş dünyasına eğitimler veriyor ve stratejiler üretiyor.

ÜSTÜN HİZMET ÖDÜLÜ DE ALDI
17 yaşındaki lise öğrencisi Derya Sözen de Olimpiyat Meşalesi'ni taşımak için heyecanla 6 Temmuz'u bekliyor. Eyüboğlu Koleji son sınıf öğrencisi Derya, iki yıl önce Güney Afrika Cumhuriyeti ve Kalite Okulları işbirliğiyle düzenlenen 'Uluslararası Expo 2002 Bilim Yarışması'nda üç arkadaşıyla birlikte hazırladığı 'Yaşayan Kent Assos' projesiyle arkeoloji alanında birinci oldu. Proje, Assos ile ilgili merak edilen her soruya yanıt verebilecek donanıma sahip. Aralarında İngiltere, Kanada gibi ülkelerin de bulunduğu 20 ülkeyi geride bırakarak ödül alan Derya, ardından dönemin Turizm Bakanı Mustafa Taşar tarafından 'Turizme Üstün Hizmet Madalyası' ile ödüllendirildi.

HEYECANIM ARTIYOR
Derya, ablasının teşvikiyle Olimpiyat Meşalesi'ni taşıyacak ekipte yer almak için başvurmuş: "Ablam, televizyonda Samsung'un reklamlarını görmüş. Onur hikayesi olan gençler aranıyormuş. Beraber hikayemi yazdık ve başvurduk. Kısa bir süre sonra da ekipte yer alacağımı bildirdiler. Şu anda çok sevinçliyim. O gün yaklaştıkça heyecanım da artıyor." Astronomi alanında okul bünyesinde pek çok projeye imzasını atan genç öğrenci, tam bir gökyüzü tutkunu. En büyük hayali, bir ay sonra gireceği ÖSS sınavında astronomi bölümünü kazanmak. Bir yandan Olimpiyat heyecanını yaşarken bir yandan da harıl harıl sınavlara hazırlanan Derya, "Astronomi bölümünü kazanırsam Olimpiyat'la da bunun kutlamasını yapmış olacağım" diyor.

ÖZLEM YURTÇU

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Anadolu Aryaları'yla Diyarbakır'ı büyüledi
 Davetlisi olduğu tanıtımda ayaküstü pazarlık etti
 Maksim'de hayal gibi bir şov başladı
 Açıkhava yıkılacak
 Zerda mutluluğu yakalayacak mı?
 Nebil Özgentürk'ten'Sessiz Gece Yazıları'
 ABD koşusunda ünlü yıldızlar ve şampiyonlar var
 Melekler Adası yine birinci
 Yüzüne bak ve anla!
 El emeği göz nuru eserler geleceğe ışık tutacak
 Beyonce da mumyalandı
 Piranha dolu akvaryuma girdi
 Avrupa turunda
 Güneşlenirken sıkılaşın
 Zengin kız fakirliği tattı fakir kız hayatını yaşadı
 Sağlıklı bronzluğun temeli
 Yeni yaz renkleri yakıyor
 Parlak ve ipeksi saçlar için
 Şekillendirilmiş ama özgür saçlar
 Çilekli lezzetlerle tatlı bir kaçamak
 Güneşin keyfini doyasıya yaşayın
 Kuru ciltliler için güneşten önce
 Her derde deva
 Cildinizi 24 saat boyunca nemlendirin
 Bronzlaşırken DİKKAT
 Herkese özel koruma
 Doyasıya güneşlenin
 Selülitlerle vedalaşın
 Sevil Parfümeri Mağazaları'nda fırsatlar bitmiyor
 'İç' dünyanız canlanacak
 Yüksek düzeyde koruma
 Sarkmalara karşı Çin mantarı
 Gözlerinizi güneşten korumayı ihmal etmeyin
HAKAN & UTKU
Durumdan vasiyet çıkarmak
- Mustafa Topaloğlu gerçekten...
AYŞE TÜTER
Kartopu
Tereyağı, vanilya, tozşeker ve yumurtayı...
Ağızdaki acı su reflü belirtisi
Ağızdaki acı su reflü belirtisi
Kimilerinin "ağıza acı su gelmesi" olarak nitelendirdikleri duruma...
"Az rastlanan, yaşsız kadınlardan biriyim"
Yıllar onu yıpratmak şöyle dursun, şarap gibi tatlandırıyor... Nükhet...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.