kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ağızdaki acı su reflü belirtisi

Kimilerinin "ağıza acı su gelmesi" olarak nitelendirdikleri duruma yol açan reflü, tedavi edilmediği taktirde uzun dönemde yutma borusu kanserine yol açabiliyor. Karnı kesmeden yapılan anti-reflü cerrahisi, bu riski ortadan kaldırıyor

İstanbul Cerrahi Hastanesi'nden Prof. Dr. Mehmet Ali Yerdel, sağlıksız beslenme, aşırı kilo gibi faktörler sonucu ortaya çıkan reflü hastalığına dikkat çekiyor. Hastalığın ihmali, kansere kadar varan üzücü sonuçlar doğurabiliyor. Dr. Yerdel, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı...

* Reflü nedir? Normalde hazım sistemimizdeki hareketlilik; ağızdan, yutma borusuna; yutma borusundan mideye ve mideden de on iki parmak bağırsağına doğrudur. Bunun tersine bir durum, yani on iki parmak bağırsağından mideye ya da mideden yutma borusuna doğru bir içerik kaçması "reflü" olarak tanımlanabilir.

* Ne gibi belirtiler veriyor? En tipik bulgusu; kişinin yediklerinin ağıza doğru geri gelmesi ve göğüs kemiğinin arkasında yanma hissedilmesi. Kimi hastalar bu durumu "ağıza acı su gelmesi" olarak nitelendiriyor.

* Uzun dönemde ne gibi etkileri var reflü'nün? Yutma borusunun alt ucundaki tahriş ve yaralanma sürdükçe, burada darlık oluşma riski var ve çok uzun dönemde burada kanser gelişimi riski de artıyor.

* Reflü hastalığının tanısı için neler söyleyebilirsiniz? Şikâyetleri olan hasta bir reflü merkezine başvurmalı. Önce endoskopi yapıyoruz. Böylece, yutma borusunu, mideyi ve on iki parmak bağırsağının başlangıcını ayrıntıları ile görüyoruz. Endoskopi, özellikle yıllardır reflü'sü bulunan, yutma borusunun alt ucunda artık yara oluşmuş hastalardan parça almamızı da sağladığı için çok gerekli bir yöntem. Böylece, bazı kanser öncesi durumları tespit edebilmek ve gecikmeden anti-reflü cerrahisi uygulayabilmek mümkün. Endoskopi sonrasında, yutma borusu manometresi ve 24 saatlik asidite ölçümleri yapılmalı. Bu testleri yaptığımızda, hastaların yutma borusuna ait tüm bilgileri elde ediyoruz. Ameliyat öncesi bu testler mutlak gerekli.

* Tedavide neler yapılıyor? Reflü tanısı konmuş hastalarda ilk tedavi; ilaç. İlaçlarla midenin asit üretme yeteneğini azaltarak, şikâyetleri ortadan kaldırabiliyoruz. Gazlı içecekler içmemek, mideyi çok doldurmamak, dar kemer takmamak, yatağın baş kısmını kısmen yukarı kaldırmak ve kilo vermek gibi yöntemler de şikâyetleri azaltabiliyor. Ancak, verilen ilaçlar reflü'yü ortadan kaldırmıyor, sadece yukarı kaçan mide içeriğinin tahriş edici özelliğini azaltabiliyor. İlaçlar kesildiğinde sorunlar yeniden başlıyor. İlaç tedavisinin uzun sürmesi gerektiği olgular için en iyi tedavi seçeneği; cerrahi.

* Anti-reflü cerrahisi nedir? Anti-reflü cerrahisi, artık laparoskopik olarak uygulanıyor. Son derece basit bir teknikle, karnı kesmeden yaptığımız bir ameliyat. Karında birkaç adet milimetrik delik açarak, yutma borusunun alt ucuna bir hokka mekanizması yapıyoruz. Nasıl mürekkep hokkasını ters çevirdiğimizde mürekkep dökülmüyorsa, bu ameliyatı olduktan sonra da mideden yukarı doğru kaçak olması imkânsız hale geliyor. Ameliyat sonrasında hasta aynı gün ya da bir gün sonra taburcu olabiliyor. Artık hastanın ilaç almasına gerek kalmıyor.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Ağızdaki Acı Su Reflü Belirtisi
 "az Rastlanan, Yaşsız Kadınlardan Biriyim"
 '120 Yıl Yaşayabilirim Ama Sırrımı Açıklamam'
 İlk Yardım Çantası Nasıl Hazırlanır?
 Artık Aynaya Bakmak Daha Güzel
 "ingiltere'deki Alternatif Tıp Uzmanından Kür Alıyorum"
 Bakanlık Uyardı: Kanser Kötü Besleneni Seçiyor
 Faydalı Bilgiler
 Harika Bir Masajla Stresten Arının
 Yağ Depolamayın, Yakın
 Önce Selülitinizi Ölçün
 Dünya Süt Günü Kutlanıyor
 Yeteri Kadar Tüketmiyoruz
 Sek'ten Süt Şenliği
Anadolu Aryaları'yla Diyarbakır'ı büyüledi
Anadolu Aryaları'yla Diyarbakır'ı büyüledi
Sesi ve şarkılarıyla İstanbullular'ın gönlünde taht kuran doktor...
Davetlisi olduğu tanıtımda ayaküstü pazarlık etti
Davetlisi olduğu tanıtımda ayaküstü pazarlık etti
Geçtiğimiz akşam Kuruçeşme'de 2'ncisi açılan Smart Showroom'da Cem...
Kümeli ucuz atlattı!
Kümeli ucuz atlattı!
Pınar Altuğ, aldığı fazla kilolardan kurtulup, eski fit...
Soyadı farkı!
Soyadı farkı!
Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan'ın eşi, iki çocuk annesi Alara...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.