Gıda Katkı ve Yardımcı Maddeler Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Erdinç Topal, Türkiye Fırıncılar Federasyonu'na bir yazı göndererek, ekmekte kansorojen maddeler kullanıldığını öne sürdü.
Her gün ekmek peşinde koşan insanlar karınlarını doyurdukları ekmek ile kansere bir adım daha yaklaştığı iddia ediliyor. Ekmeğin beyazlatılması için kullanılan 'Patasyum Bromate ve Benzoil Peroksit" maddelerinin kanserojen olduğunu belirten Gıda Katkı ve Yardımcı Madde Sanayicileri Derneği (GIDAKAT), Tarım Bakanlığı'na ihbarda bulundu. Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Hamit Köksal da, deney hayvanları üzerinde yapılan araştırmalarda, bu maddelerin hayvanlarda kanserojen etki yaptığının tespit edildiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer ise ekmeğe katılan bu tür maddelerin kansere yol açtığını doğrulayarak, denetimlerin eksik olduğunu kaydetti. Gıda Katkı ve Yardımcı Maddeler Sanayicileri Derneği (GIDAKAT) Genel Sekreteri Erdinç Topal Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı'ya bir yazı göndererek, ekmeklerin hammaddelerine karıştırılan katkı maddelerine karşı uyardı. Topal yazısında, "Toksik ve kanserojen olduğu bilinen bazı katkı maddelerinin antioksiden ve ağartıcı olarak kaçak olarak mevzuata aykırı bir şekilde kullanıldığı gözlenmekte" diye konuştu. TEMEL BESİN EKMEK Topal'ın Federasyona gönderdiği yazıda, halkın temel besin maddeleri arasında yer alan ekmeğin en sağlıklı ve güvenli şekilde üretilmesi gerektiği belirtildi. Türkiye'de ekmeklik unların ve katkı maddelerinin bazılarında Türk Gıda Kodeksinde, gıda maddelerine izin verilen katkı maddeleri arasında yer almayan, kullanımı yasak kanserojen maddeler katıldığı ifade edilen yazıda, "Potasyum Bromete, Benzoil Beroksit ve Azodikarbonamit gibi toksik ve kanserojen olarak bilinen bazı katkı maddelerinin antioksidan ve ağartıcı olarak mevzuata aykırı bir şekilde kullanıldığı gözlenmekte ve buna ilişkin duyumlar alınmaktadır" görüşlerine de yer verildi.
İHBARLAR SONUÇSUZ Bugüne kadar yaptıkları ihbarların sonuçsuz kaldığını ifade eden Topal, bu girişimlerine bir örnek de vererek, şöyle konuştu: "X markalı ekmek katkı maddesini aldık, Tarım Bakanlığı'nın laboratuarlarında tahlil yaptırdık. Sonuç, duyumlarımız gibi doğru çıktı. Bu maddeler için Tarım Bakanlığı, Tarım İstanbul İl Müdürlüğü ve Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'ne resmi analiz raporları, literatür belgelerini de ekleyerek, pek çok kez başvurduk. Ancak, bu konuda önlem alınması bir yana cevap bile alamadık. 2 yıldır halkın sağlığını tehdit eden bu maddeler için girişimlerde bulunuyoruz. Ancak bu çabalarımızın hepsi sonuçsuz kalıyor. Son olarak 14 Nisan'da müracaat ettik ama henüz yanıt gelmedi." Türkiye'de halk sağlığını ilgilendiren konularda yeterince denetim yapılmadığını öne süren Topal, "Dünya Sağlık örgütü ve FAO'nun yasakladığı maddeler, Türkiye'de rahatlıkla kullanılıyor" dedi.