kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Merkez müdahale için 'paket' bekliyor
Müdahale sinyali

Merkez Bankası, hükümete "Piyasaların belirsizliğe tahammülü yok" mesajı verdi. Banka, kura müdahale için hükümetin tedbir paketini bekliyor.

***

Merkez müdahale için 'paket' bekliyor

Merkez Bankası'ndan hükümete açık uyarı geldi. Banka kurmayları, IMF ile ne yapılacaksa bir an önce açıklanması gerektiğini belirterek, faiz dışı fazlanın tartışmaya açılmamasını istedi.

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, hükümete ekonominin gidişatı konusunda keskin uyarılarda bulundu. Serdengeçti, açık bir dille "Piyasaların belirsizliğe tahammülü yok" mesajı verdi. Ankara kulislerinde ise Merkez Bankası ile hükümetin ekonomiden sorumlu bakanları arasındaki yaklaşım farklılığı konuşuluyor. 30 Nisan'da yapılan ekonomi zirvesinde, tüketim patlamasına karşı ilk kademe önlemlerin devreye girmesi konusunda mutabakata varılmasına rağmen, bu adımların atılmaması Merkez Bankası'nı zor duruma düşürdü. Bakanların, "Telaşa gerek yok" açıklamalarını biraz da hayretle izleyen Merkez Bankası'nın, kurdaki aşırı oynaklığa karşı alacağı tavır merakla bekleniyor. Banka yönetiminin, kurlara müdahale konusunda, hükümetin tedbir paketini beklediği belirtiliyor.

Durum Tespiti
Önceki gece Hazine Müsteşarlığı'nda Devlet Bakanı Ali Babacan başkanlığında gerçekleşen mini zirvede Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, DPT Müsteşarı Ahmet Tıktık ve BDDK Başkanı Tevfik Bilgin geniş kapsamlı "durum değerlendirmesi" yaptı. Dünya ham petrol fiyatlarındaki gelişmeler, cari açığın boyutu, bankaların pozisyon açıkları, IMF ile ilişkiler, faiz dışı fazla hesabı, enflasyon, tüketici kredilerindeki gelişmeler toplantıda ayrıntısıyla el alındı.

Her An Müdahele
Merkez Bankası yetkilileri, son dönemde kurlarda dalgalanma başlaması üzerine döviz alım ihalelerine ara verdiklerini, ancak bu durumun piyasalardaki aşırı oynaklığa müdahale edilmeyeceği anlamına gelmediğini belirttiler ve "Tarihini vermeden her an müdahale edebiliriz" dediler. Merkez Bankası kurmayları, piyasada tansiyonu yükselten gelişmeleri şöyle yansıttılar:

* YÖK tartışması: YÖK Yasası değişikliği ve imam hatip liseleriyle ilgili katsayı düzenlemesi siyasi tansiyonu yükseltti. Bu gerilim piyasalara da yansıyor. Hükümetin, bu aşamada geri adım atmayacağı düşünülüyor.

* Dış gelişmeler: ABD Merkez Bankası'nın bu yıl içinde kademeli faiz artırımına gideceğini açıklaması, gelişmekte olan piyasalara fon akışı açısından tereddüt yarattı. Ancak bu yıl ABD'de seçim yapılacağı için faiz artışının yüksek oranlı olması beklenmiyor. Dünya hampetrol fiyatları ise son 12 yılın en üst noktasında seyrediyor. Varil başına 40 dolara kadar çıkan petrol fiyatlarının, bir süre 35 dolar civarında kalacağı anlaşılıyor. Bu durumun, Türkiye'nin ödemeler dengesine en az 1.5 milyar dolar ek yük getireceği tahmin ediliyor.

* Cari açık: Yılın ilk ayında cari açık 2.8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Cari açık artmaya devam edecek. Bu yüzden programla ilgili bekleyişleri olumsuz etkileyecek her olay, dalgalanmanın boyutunu artırır.

* Açık pozisyon: Kıbrıs Sorunu'nun çözüleceğini ve TL'nin değerleneceğini düşünerek pozisyon açan bankalar, hızla açık pozisyon kapatma telaşına kapıldı. Ayrıca, dövizli takas kağıtlarının itfa tarihi geleceği için döviz pozisyonunun korunması ön plana çıkacak.

* Tüketici kredileri: Ekonomik programa duyulan güven orta uzun vadeli kredi kullanımını cazip hale getiriyor. Tüketici kredilerindeki artışta önceki yıla kıyasla baz etkisi de hissediliyor. Ancak, kredi hacmi, ithalatı tetikliyor. Dış ticaret dengesi açısından olumlu sayılabilecek bu durum, kur artışının enflasyonist baskıya yol açması riskini beraberinde getiriyor.

* IMF programı: Piyasaların belirsizliğe tahammülü yok. IMF ile ne yapılacaksa bir an önce açıklanmalı. Faiz dışı fazla tartışmaya açılmamalı.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Yabancı bono sattı faiz % 32 ile rekor kırdı
 Gümrüklerde CE işkencesi bitiyor
 TAV'ın yerine İran Air personeli geldi
 Talih Kuşu, otomobil dağıtmaya başlıyor
 Hazine'ye telefon yağmuru
 'Hükümetle görüştük Turkcell'e talibiz'
 Fenerbahçe Süper Lig'de tavan, borsada taban
 Petrol fiyatları OPEC'ten korktu
 Burçelik Vana'ya 8 kat teklif geldi
 Nisan ayında, yüzde 0.7 ile altın kazandırdı
 DİE, milli gelir hesabını değiştirecek
 HSBC bireysel kredi faizlerini artırdı
 Deniz Yatırım'dan spekülasyon uyarısı
 Sağlık, deniz ve güneşten 6 kat fazla kazandırıyor
 SSK bildirimleri internetten yapılacak
 Marks & Spencer yönetici avında
 Şirketler
SERVET YILDIRIM
Dolar nereye gider?
Son günlerde en çok sorulan soru bu.
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Şok dışarıdan önlemi içeriden
Finansal piyasalarda...
Eskimeyen dostlar
Onlar Robert Kolej 1951 mezunları. Okul bittikten tam 40 yıl sonra...
Bundan daha güzel bir hediye olurmu?
Pazar günü kutlanan Anneler Günü, İzmirli Fikriye Aydur için ayrı bir...
Sakis, 34.5'ta tacize uğradı!
Sakis, 34.5'ta tacize uğradı!
Eurovision Şarkı Yarışması için İstanbul'da bulunan Yunanistan...
Kürkçü dükkanı misali!
Kürkçü dükkanı misali!
Mustafa Denizli'nin kızı Selin ile müzmin sevgilisi borsacı...
IMKB
E: 16,808 D:% -1.14
DOLAR
S: 1,551,000 D:% 0.00
EURO
S: 1,836,000 D:% 0.00
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.