|
|
|
|
|
|
Türkler restoranlarıyla Yunanistan'ı fethedecek
Marmara Depremi sonrası gelişen Türk-Yunan dostluğu, iki ülke arasındaki ticareti de geliştirdi. İstanbul'un en ünlü mekanları Ege'nin karşı kıyısında şube açıyor. İlk girişimi ünlü kebapçı Tike yaptı.
İstanbul, eğlence sektöründe olduğu gibi restoran konusunda da Avrupa'da önemli bir yere sahip. Çok şık ve çok özel restoranların bulunduğu İstanbul'da neredeyse her ülkenin mutfağından yemekler tatmanız mümkün.
Çin'den İran'a, Meksika'dan Rusya'ya, Hindistan'dan İspanya'ya kadar birçok ülkenin restoranları farklı tatlar peşinde olanlara hizmet veriyor. Gerek yemekleri, gerek mekan tasarımı ve gerekse işletme kaliteleriyle öne çıkan birçok restoran ise Avrupalı ünlü gurmelerden bile tam not alıyor. Bu başarılarla yetinmeyen birçok ünlü restoran, artık sınırları zorlayıp uluslararası marka olma yoluna girdi. İlk zorladıkları kapı da Yunanistan oldu. Bu konuda ilk adımı Tike kebapçısı attı. İstanbul, Ankara ve Bodrum'da şubeleri olan Tike; ocak ayında Atina'ya da bir şube açmıştı. Sırada ise Borsa-Loft, Pina Bistro, Changchun Legends ve Okka var. Yani çok yakında, Türk restoranları Yunanistan'ı fethedecek. İstanbul'da ardı ardına Yunan restoranları açılırken, Tike kalktı Yunanistan'a gitti ve bu yılın başında Atina'da bir şube açtı. Atina'ya 45 dakika uzaklıkta olan ve şehrin eğlence merkezi konumundaki Kifisia'da bulunan Tike, 70 yıllık ünlü Yunan restoranı Mustakos'un yerinde hizmet veriyor. Tike, Mustakos'u, dört ay süren tadilat ve dekorasyondan sonra, 150 kişilik kapalı, 218 kişilik de açık alana sahip kebapçıya çevirdi.
Atina Tike'de Yer Bulmak Zor Bugünlerde bahçeye açılma hazırlıkları yapan Tike Atina'da 10'u Türk, toplam 37 personel çalışıyor. Mönü, Türkiye'deki Tike'lerle aynı. Sadece mücver, Çerkez tavuğu, biber dolması gibi birkaç ilave var. Öğlen servisiyle başlayıp, gece yarısına kadar hizmet veren Tike'nin oldukça kaliteli bir müşteri profili var. İki kişinin ortalama 65 Euro'ya yemek yiyebilmesi, müşteri kalitesini anlatmaya yetiyor. En erken iki hafta sonraya rezervasyon verilen Tike, şimdi de olimpiyatlarda dünyanın dört bir yanından gelen sporseverlere Türk kebabını tattıracak olmanın heyecanını yaşıyor. Yunanistan ile her konuda işbirliği yapmanın önemini vurgulayan Tike'nin sahibi Mehmet Ali Burduroğlu, deprem sonrası iki ülke arasında gelişen dostluktan cesaret alarak Atina'da şube açtıklarını söylüyor. "Bir ülkenin kültürünü yansıtmakta yemeklerin büyük önemi vardır. Atina'ya Tike'yi götürerek Türk kültürünü tanıtmakta ilk adımı atmış olduk" diyen Burduroğlu, yakında Selanik'te de bir şube açacaklarının müjdesini veriyor.
İki kişi ortalama 65 Euro'ya yemek yiyor Atina Tike, kısa sürede Yunanistan'ın en prestijli mekanları arasına girdi. Rezervasyon defteri hep dolu olan Atina Tike'nin fiyatları da İstanbul ile farklı. İstanbul'da iki kişi içki dahil 70 milyon lira hesap öderken, Atina'da aynı mönüye 65 Euro (110 milyon TL) hesap geliyor.
SİNAN ÖZEDİNCİK
|
|
|
|
|
|
|
|
|