kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Hobi
    Çizerler
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ödülü 14 yıl hapis oldu
Rüşvet vermedi 14 yıl hapis yedi

Faruk Bozbey iki milyon dolar yatırım yaptığı ve vergiden muaf tutulduğu Türkmenistan'da rüşvet vermeyince vergi kaçakçısı sayıldı, şimdi hapiste.

***

Ödülü 14 yıl hapis oldu

Türkmenbaşı Saparmurat Niyazov'un izin ve kararıyla vergiden muaf tutulan Türk işadamı Faruk Bozbey milyonlarca dolarlık yatırım yaptığı Türkmenistan'da, vergi kaçırmak suçundan 14 yıl hapse mahkum edildi.

Adana'lı işadamı Faruk Bozbey 1998 yılında Cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı'nın özel davetiyle Türkmenistan'a gitti. Saparmurat Türkmenbaşı Uluslararası Vakfı'yla birlikte Türkmenbaşı'nın beş bin hektarlık arazisinde tarım yapmaya başladı. Cumhurbaşkanı'nın Resmi Gazete'de yayınlatarak devreye soktuğu özel fermanla vergiden muaf tutulan işadamı, şimdi vergi kaçırmak suçunda hapiste. Kesinleşen cezası 14 yıl olan Faruk Bozbey'in eşi çaresiz. Telefonla görüştüğümüz Nuray Bozbey günlerdir uyku uyumadığını ağlayarak anlatıyor.

Çıkış Yolu Arıyorlar
Türkmenistan'da hiçbir tanıdığı olmadığını söyleyen Bozbey çıkış yolu aradıklarını ifade ediyor. Genç kadın sonrasını da "Güvenli olmadığı" gerekçesiyle telefon yerine elektronik posta aracılığıyla aktarıyor. Nuray Bozbey; "Biz burada çok zor durumdayız eşim hapiste, bizi buradan kurtarın" dedikten sonra eşi ile birlikte yaşadıklarını tüm ayrıntılarıyla anlatıyor. Nuray Bozbey'in ifadesine göre, Faruk Bozbey kendisine vergi muafiyeti sağlandığını zannederek 1998'de Türkmenistan'da tarım sektöründe iş yapmaya başladı. Ancak 2003 yılı sonlarında Bozbey'in şirketine gelen vergi müfettişleri, beş yıllık gelir vergisi biriktiğini ve borcunu bir an evvel ödenmesi gerektiğini bildirdiler.

İtirazlar Boşuna
Vergi borcu 6 milyar Manat (yaklaşık 1 milyon 300 bin dolar) olan Bozbey'in vergi dairesine yaptığı itirazlara kimse kulak asmadı. Türkmen yetkililer, vergi borcu bulunduğunu iddia ettikleri Bozbey Şirketi ve vakıf yönetimine dava açtılar. Üç ay süren dava geçen hafta içinde sonuçlandı ve Bozbey vergi kaçakçılığı ve dolandırıcılık suçlarından 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Nuray Bozbey tüm bunlar olup biterken tam bir baskı altında kaldıklarını iddia ediyor; "Henüz eşimle görüşemedim. Önceki gün konsolosumuz zar zor izin alıp görüşebildi. Biz 2003 yılı Mayıs ayından beri burada kalmaya bir şekilde mahkum edildik. O tarihten beri elimizdeki belgelerle itiraz ve mücadelemiz sürüyor. Eşim elçilik yetkililerinin önünde saatlerce sorgulandı. İfade tutanağı zorla imzalatılmak istendi. Elçilik yetkililerimiz şahit. Vakıf Müdürü tarafından hazırlanan bir protokol zorla imzalatılarak tüm ürünlerin parasının vakfa geçirilmesi, böyle yapılırsa her şeyin düzeltileceği söylendi"

Şoktayız
Faruk Bozbey'in Adana'da bulunan ve aynı zamanda Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı olan kardeşi Tarık Bozbey ise gelişmelerin şokunu yaşadığını belirterek şöyle konuşuyor; "Orada bize Türkmenbaşı Vakfı'na tahsis edilmiş çok güzel bir arazi verdiler. Bu arazi elli bin dönümlük bir araziydi. 22 yıllığına bize orayı bedelsiz tahsis ettiler. Ben tekstil işi ile uğraşıyorum. Projelendirme yaptım. Ağabeyim kontrat yaptı gitti. Orası bizden önce sekiz yıldır hiç ekilmemiş boş bir araziydi. Şimdi başımıza gelenleri o zaman tahmin bile edemezdik" Bozbey'in ifadesine göre ağabeyi kısa sürede o güne kadar hiç ekilmemiş araziyi yeşil bir cennete çevirdi ve doğru yatırım yapan Faruk Bozbey kısa zamanda yatırımlarının karşılığını da aldı. Ve anlaşıldığına göre zaten sorunlar da tam bu noktada yaşanmaya başlandı.

Rüşveti Önemsemedik
Gelişmelere tanık olan Tarık Bozbey, "Bizim şirketimiz Cumhurbaşkanı'nın kararıyla vergiden muaf tutuldu. Hatta bu karar 16 Mart 1998 tarihinde Türkmenistan'ın resmi gazetesinde de yayınlandı. Yani iki ahbap çavuşun arasındaki bir protokol değil. Tamamen resmi bir şey. Ayrıca 2000 yılında da Maliye ve Cumhurbaşkanlığı tarafından kaleme alınan bir kontratımız daha var." Dört beş ay önce bu işten şu veya bu şekilde istifade etmek isteyen bürokratların kendilerine problem çıkarmaya başladıklarını dile getiren Tarık Bozbey Önce ufak tefek rakamlardı mühim değil dedik verdik. Sonra rakam biraz daha büyüdü. Mühim ama canımız sağolsun deyip yine verdik. Ama son noktada tümünü ister hale geldiler. Son olay da bundan çıktı zaten. Ağabeyim artık rüşvetin önünü alamaz hale geldi. Son noktada ağabeyime tüm yatırımlarını orada bırakıp Türkiye'ye dönmesi için baskı yapmaya başladılar. Bu baskıya boyun eğmeyince de hapse attılar" şeklinde konuştu.

Sonat CANIDAR / HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Hoşçakal Cilalı İbo
 Hissetmiş gibi
 Sağlığın sırrı bol öpüşmede!
 Terör mağduru Hamza bayramı evinde geçirdi
 Bozbey tek değil
 Çok kilo cinsel yaşamı bitirir
 Aptal kutusu tezini çürüttü
 Irak'ta pazara roket saldırısı
 Türk modasını Dilek Hanif temsil edecek
 İstanbul'da 21 mavi bayraklı nokta
 Hatalı sollayan kamyonet dört can aldı
 Sanatçılar artık ot biçip bahçe sulayacak
ERDAL ŞAFAK
Huzur Ağacı bekleyecek
Rum kesimindeki "hayır" oylarının...
AHMET HAKAN COŞKUN
Kafaya sıkıp gitmekten başka ne yapılabilir ki?
Yetti...
MEHMET BARLAS
Ömür boyu "23 Nisan Çocuğu" kalınmaz ki!
Ulusal...
ÖMER ÇELİK
Kıbrıs siyaseti keşfediyor...
Bu yazının yazıldığı...
HINCAL ULUÇ
Üçüncü Şahsın Şiiri..
Şiiri sevmek, aşkları,...
REFİK DURBAŞ
Ortadoğu'nun yakın geleceği
ABD, bir yandan "Büyük...
SAVAŞ AY
Karanlık odalardan sızan ışığın hakkı!..
BİR yıllar...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Fenerbahçe'den Eva'ya mevlüt!
GAZETELER, ekranlar...
Zirve bordo-mavi : 2-0
Zirve bordo-mavi : 2-0
10 haftada 30 puan alan Ziya Doğan'ın öğrencileri bugün Fenerbahçe,...
İntihar saldırısı gibi
İntihar saldırısı gibi
Trabzon 2-0 öne geçtikten sonra bir taraftar sahaya girince maç...
Erdoğan: Bana göre Rumlar kaybetmiştir
Erdoğan: Bana göre Rumlar kaybetmiştir
Başbakan Erdoğan, Rumlar'ın çözüm için atılmış iyi niyet adımını heba...
Sosyalist konuklar
Sosyalist konuklar
CHP lideri Baykal'ın davetini kabul eden Avrupalı Sosyalist...
Rumlar 'iki devlet' dedi
Rumlar 'iki devlet' dedi
Rus kesiminde hayır' oylarının evet' oylarından çok yüksek çıkması...
'Yeni dönemde Denktaş'a yer yok'
'Yeni dönemde Denktaş'a yer yok'
KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.