kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dünyadaki bütün ülkeler yayınlıyor
Müstehcenlik görüntü değil, kafanın içinde...
Dünyadaki bütün ülkeler yayınlıyor

Dünyadaki bütün ülkeler yayınlıyor

Bakanın kızdığı reklam uluslararası şirketler tarafından hazırlandı. Reklam dünyanın her yerinde yayınlandı ve sorun çıkmadı.

BAKAN Ali Coşkun'un, 'Almanya'da Fransa'da olsa yasaklatılır' dediği Clarins'in selülit kremi reklamı tüm dünyada yayınlanıyor. Clarins'in Türkiye'deki reklam ilişkilerini yürüten Klan Reklam Ajansı yetkilileri, Kuzey Afrika ülkelerinde dahi aynı reklamın verildiğini belirterek, "Bu tür kozmetik reklamları genellikle uluslararası şirketlerin merkezlerinde hazırlanır ve tüm dünyadaki temsilciliklerine gönderilir. Ürünün tanıtımı için Almanya'da Fransa'da, ABD'de ve Türkiye'de aynı ilan kullanılıyor. Türkiye'ye özgü bir çalışma değil" diye konuştu. Reklamın yaklaşık bir aydır çeşitli dergi ve gazetelerde yer aldığını da hatırlatan yetkililer, bugüne kadar da hiçbir tepki almadıklarını dile getirdi.

GLOBALLEŞMENİN SONUCU
Jeffi Medina (Reklamcılar Derneği Başkanı):
Sayın Bakanın görüşleri iki ayrı konu ile ilgili; biri reklamın görseli, diğeri ise doğruluğu konusu. Görsel ile ilgili şunları söyleyebiliriz; ilan , dünyaca ünlü bir kozmetik üreticisinin selülit kremi ile ilgili. Kullandıkları fotoğraf da, dünyanın bütün ülkelerinde yayınladıkları standart görselleri. Bunun ülkemiz için uygun olup olmadığına dair bir şey söyleyemem, ancak şunu söyleyebilirim; Bu globalleşmenin bir sonucudur. Reklamın doğruluğuna gelince; söz konusu kozmetik markası dünyanın büyükleri arasında yer alıyor. Bu büyük üreticiler de ürünlerinin performanslarını bağımsız testlere tabi tutup etkisini kanıtlamadan bunları piyasaya sürmezler. Kaldı ki bunun aksi kanıtlandığı takdirde markaları yok olur. Bunun riskini alabileceklerini pek sanmıyorum.

HUKUKÇULAR NE DİYOR

Bu reklam sağlık için kullanılmış
İÜ HUKUK ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. ADEM SÖZÜER:
Müstehcenlik ya da çıplaklık söz konusu değil. Çıplaklık tek başına müstehcenlik değildir. Sağlık amacıyla kullanılmış. Kadın, bir cinsel obje olarak vurgulanmamış. Eğer bu müstehcen ise üniversitelerde biyoloji derslerinin yapılmaması lazım. Öte yandan meme kanserinde de sağlık açısından fotoğraflar kullanılabilir, bu fotoğrafların müstehcen olduğunu göstermez. .

Geleneklerin ardında dinci bir görüş var
İSTANBUL BAROSU BAŞKANI KAZIM KOLCUOĞLU: Bu reklam ilk kez Türkiye'de kullanılmıyor ki. Bu ekonominin bir gerçeği. Bu reklam için "Bizim örf ve adetlerimize uygun değil" demek yanlış olur. Bunların nasıl algılandığı önemli. Müstehcen demek ekonominin gerçeğini bilmemek olacaktır. Burada geleneklerin arkasına saklanarak dini bir görüş yansıtılıyor. Bu zihniyet 'hacılar rahatsız oluyor' diye havalimanındaki mayolu fotoğrafı da yasaklamıştı. .

'Devlet adamı gibi davranmalı'

TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI ORHAN ERİNÇ: Fotoğrafı müstehcen bulmadım. Ancak kadın vücudunun, reklamlarda bir meta olarak kullanılmasını da doğru bulmuyorum. Reklam Özdenetim Kurulu'nun bu tip reklamlarla ilgili yayınlarda sınırları belirlemesi ve dışına çıkıldığında da uyarıda bulunması gerekir. Sayın bakanın bu tip bir eleştiride bulunmasına şaşırmadım. Mensup olduğu siyasal anlayış, partisindeki ağırlıklı anlayışı rahatsız edebilir. Ancak Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanının da, parti mensubu değil, bir devlet adamı gibi davranmasını beklemek yurttaş olarak hakkımızdır.

Basına yönelik bir politika
ÇAĞDAŞ GAZETECİLER DERNEĞİ BAŞKAN YRD. DENİZ ZEYREK: Kürşat Tüzmen'in yaptığının yanında, Ali Coşkun'un ki daha masum bir müdahale gibi. Ben bu tepkileri, hükümetin basına yönelik genel politikalarının bir parçası olarak görüyorum. Burada, gazetelerin ortaya koyduğu ticari bir etkinliğe, ahlaki açıdan tahammül edememe söz konusu. Gazeteler, halkın haber alma özgürlüğünün bir parçası olduğu gibi reklamlarla da, patronun bir ticari metasıdır. Genel ahlaka aykırı olsa tartışılabilir ama her yerde görülebilecek bir fotoğraf. Bu zihniyeti, havaalanında hacca gidenleri rahatsız ettiği için üstü kapatılan reklamda da görmüştük.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Bayram benim neyime'
 De Soto: Tatminkâr ilerleme oldu
 Bağımsız adaylar eziliyor diyenleri, polis ezdi
 Sezer'in hemşehrileri başkana and içirecek
 Peygamber'in yaşı başkanlığa örnek
 'Holigan Yasası' Köşk'ten döndü
MEHMET TEZKAN
AKP'ye değil, oy farkına bakalım..
AKP yüzde kaç oy...
EMRE AKÖZ
Türkler'e güven olmaz
Hepsini Fişleyeceksin!Fişleme...
UMUR TALU
İşte böyle, hem nalına hem mıhına!
İspanya'da 200 kişiyi...
MUHARREM SARIKAYA
Seçim sonrası senaryoları
Ankara'da batılı ülkelerin...
Sırada Kim Var?
Amerika, İngiltere, İspanya ve İtalya'da hükümetler Irak savaşına...
Askerlerimizi çekiyoruz
Çiçeği burnunda İspanya Başbakanı Zapatero'nun ilk açıklaması genel...
Hakan yanlış yaptı
Hakan yanlış yaptı
"Bizim dönemde Hakan Şükür Ümit Karan olayı aile içinde çözülürdü.
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Sinema | Çizerler | Teknoloji | On
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.