kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sırada Kim Var?
Bush'a ilk şok İspanya'dan

Aznar'ı yenilgiye uğratan sosyalist lider Zapatero "Asker Irak'tan dönecek" dedi

SOSYALİST Parti lideri zaferden sonraki ilk açıklamasında "30 Haziran'a kadar Irak'ta yeni bir gelişme olmazsa askerlerimizi geri çekeceğiz" dedi. Irak'ta 1300 İspanyol askeri bulunuyor. Zapatero seçim kampanyasında İspanyol halkından böyle oy istemişti.

SIRADAKİ GELSİN
IRAK
savaşının Bush ve Blair'i koltuğundan etmesi beklenirken, ilk giden, savaşı asker de göndererek destekleyen Aznar oldu.


***

Sırada Kim Var?

Amerika, İngiltere, İspanya ve İtalya'da hükümetler Irak savaşına verdikleri desteğin diyetini ödüyor! 'Kare as'tan ilk giden Aznar oldu. İspanya Başbakanı'nın seçimi kaybetmesi konusunda herkes aynı yorumu yapıyor: "Savaşa verdiği destek muhaliflere yaradı." Şimdi gözler diğer 'savaşçı' liderlerde....

İlk giden Aznar oldu
İngiltere Başbakanı Tony Blair, İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi; Bush'a savaş öncesi ve sonrasında büyük destek vermişti. Savaşa aktif olarak katılan yani asker gönderen tek ülke İngiltere olmasına karşın İtalya ve İspanya da Bush'un "hemen arkasında" duran ülkelerdi. Irak savaşı sonrası kitle imha silahlarının bulunamayışı, Irak'ta süren saldırılar, asker ölümleri ve Batılı hedeflere yönelik saldırılar bu "kare as"ı tartışmaların ortasına çekti. Ve... Önceki gün, "aslardan" biri eksildi. İspanya'da başkent Madrid'de 4 yolcu trenine yapılan ve 201 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırılar sonrası yapılan genel seçimi Aznar'ın lideri olduğu Halk Partisi kaybetti; muhalif Sosyalistler kazandı.

"ETA" DEDİ, KAYBETTİ
Aznar Hükümeti saldırıların arkasında ayrılıkçı terör örgütü ETA'nın olduğunu açıklasa da "Irak savaşına verilen destek yüzünden El Kaide'nin işi" yorumları savaşa karşı çıkan ve bu tezi destekleyen muhaliflere yaradı. Sosyalistlerin lideri Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun başbakan seçilmesi sonrası yorumlar hep aynı oldu: Aznar'ın partisi Irak savaşına verdiği destek yüzünden kaybetti. Bu yorumlarla birlikte gözler, diğer "savaşçı" liderlere; yani Bush, Blair ve Berlusconi'ye çevrildi...

GİTMESİ MUHTEMEL...
ABD'DE
Washington Post gazetesi ve ABC televizyonunun anketlerine göre Demokrat Parti'nin başkan adayı John Kerry; Bush karşısında yüzde 53'e karşı yüzde 44 önde gidiyor. CNN televizyonu ile USA Today gazetesinin anketi de çok farklı değil: Yüzde 52 Kerry, yüzde 44 Bush...

FLORIDA BELİRLEYİCİ
Irak savaşı sonrası halk arasında Bush'a olan destek hızla geriliyor. Saddam Hüseyin'in yakalandığı dönemde tırmanan seçmen desteği, kitle imha silahları tartışmaları nedeniyle gerilemeye başladı. Ocak ayında yapılan anketler Bush'u, Kerry karşısında yüzde 55'e yüzde 43 oranında önde gösteriyordu. Ancak halkın yüzde 50'si Başkan'ın ekonomiden eşcinsel evliliklere kadar birçok konudaki siyasetinden memnun değil. Bir önceki başkanlık seçiminin kilit eyaleti Florida'da seçmenlerin yüzde 49'u Kerry'ye oy vereceğini söylerken, 'Bush' diyenlerin oranı yüzde 43'te kalıyor.

İSTİFASI İSTENİYOR...
iNGİLTERE
Başbakanı Blair için de uzmanlar şöyle diyor: "Blair'in ABD ile birlikte 20 Mart'ta Irak'ı işgal edip savaş başlatması transatlantik ilişkileri çok daha güçlendirdi, özelleştirdi. Ancak bu desteğin Blair'e maliyeti ülkesinde ağır oldu." 2001'de ezici farkla iktidara gelen İşçi Partisi'nin yeniden seçilmesinin "zor göründüğü" yorumları da yapılıyor. Şubat ayı sonunda yapılan anketlere göre İngilizler'in yüzde 51'i Blair'in istifa etmesi gerektiğini düşünüyor. Irak'ta Bush ve Blair'in savaşa gerekçe gösterdiği kitle imha silahlarının bulunamayışı, silah denetçilerinin istihbarat yanlışlığı üzerine açıklamaları halkın tepkisini giderek artırıyor.

"SEÇİMİ BEKLESİN"
Savaşa 40 bin asker göndererek katılma kararı alan Blair'in lideri olduğu İşçi Partisi'nin üyelerinden yüzde 60'ı, başbakanlarının hemen istifa etmesi gerektiği görüşünde. Yüzde 23'ü ise önümüzdeki yıl yapılacak seçimden önce görevini bırakması gerektiğini söylüyor. Guardian gazetesi için ICM şirketi tarafından yapılan kamuoyu araştırmaları, İşçi Partisi'nin 3 puan daha kaybederek yüzde 36 oy oranına düştüğünü gösteriyor. Muhalif Muhafazakârlar ise yüzde 34 oy oranlarını koruyor.

SEÇİMDE ANCAK % 23 OY ALIR
SWG- Espresso anketlerine göre Berlusconi'nin partisi Forza Italia önemli düşüş yaşıyor. Anketler sol muhalefetin oylarının yüzde 50'ye yükseldiğini, Berlusconi'li sağ muhalefetin ise % 45'e gerilediğini; Berlusconi'nin olası bir genel seçimde % 23 oy alabileceğini gösteriyor.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Askerlerimizi çekiyoruz
 Gürcistan'dan şok ambargo
 Olaylar Şam'dan Halep'e sıçradı
 Hollywood gözünü dindar sinema seyircilerine dikti
 Rocky Putin!
 Güneş sistemimizin 10. gezegeni bulundu
 Köpekbalığıyla su kayağı!
 Amerika, bahis sitelerini kapatmayı hedefliyor
 Kelliğe çare 5 yılda bulunacak
 Bush karşıtlığı para bastırıyor
 Irak sonrası bilanço olumsuz
 Bush gece 10'da uyuyor
 'Müzakereler 2005 ortasında başlayabilir'
Hakan yanlış yaptı
Hakan yanlış yaptı
"Bizim dönemde Hakan Şükür Ümit Karan olayı aile içinde çözülürdü.
Kaptanlar uçurdu
Kaptanlar uçurdu
İkinci yarıda büyük çöküş yaşayan ve liderliği Fenerbahçe'ye kaptıran...
Tedavi edin bu havalara gireni
Tedavi edin bu havalara gireni
Partisine oy isteyen CHP lideri Baykal, Başbakan'a "bir haller...
"29 Mart'ta bekliyoruz"
Demokratik Güç Birliği, Diyarbakır mitinginde seçmenden...
Müstehcenlik görüntü değil, kafanın içinde...
Müstehcenlik görüntü değil, kafanın içinde...
Sanayi Bakanı Ali Coşkun, basındaki kozmetik reklamını eleştirdi. "Bu...
'Bayram benim neyime'
'Bayram benim neyime'
Tıp Bayramı'na katılmadığı için eleştirilen Bakan Akdağ kendini...
Hızır gibi doktor
Doç. Dr. Şinasi Numan, bir ay arayla aynı saatte aynı güzergâhta...
Bu da "Ölüme Dönüş" öyküsü
Ölüm orucunda Wernicke Korsakoff olan Serkan "iyileştiği" için...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Sinema | Çizerler | Teknoloji | On
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.