kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Babacan: Doğalgaz ve elektriğe zam yok
Babacan: Doğalgaz ve elektriğe zam yok

IMF ile 7 katrilyon liralık paket üzerinde uzlaşma sağlandığını açıklayan Devlet Bakanı Ali Babacan, gerekli önlemin alındığı, ek kaynak ihtiyacı için doğalgaz ve elektriğe zam yapılmayacağını belirtti.

Devlet Bakanı Ali Babacan, ek kaynak ihtiyacı için doğalgaza zam yapılmayacağını açıkladı. Elektrik, tüpgaz ve otogazın fiyatının da arttırılmayacağını belirten Babacan, "Başbakanımızın talimatıyla temel ihtiyaç maddelerine zam yapmamaya çalıştık" dedi. IMF ile 7. Gözden Geçirme Çalışmaları'nın tamamlandığını, 7 katrilyon liralık önlem paketi üzerinde uzlaşma sağlandığını, bundan sonraki gözden geçirmelerin sayısının 4'ten 3'e indirildiğini bildiren Babacan, 500 milyon dolarlık kredi diliminin nisan ayında serbest bırakılmasını beklediklerini söyledi. Babacan, bundan sonraki her gözden geçirmede 660 milyon dolar kredi kullanılacağını bildirdi.

EK PAKET TAMAM
Bakan Babacan, IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam, Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, kesinleşen ek kaynak paketi ile ilgili açıklamalarda bulundu. "Doğalgaza zam yok" diyen Babacan toplantıda şu mesajları verdi:

BAŞBAKANIN TALİMATI
"Asgari ücret ve emekli maaş artışları ile 2003 vergi gelirlerinin, projeksiyonların gerisinde kalması sebebiyle ortaya çıkan mali açığın giderilmesine yönelik tedbirlerin toplamı olan 7 katrilyon liradır. Bunun 4.4 katrilyon lirası tasarruf tedbirleri, 2.6 katrilyon lirası da gelir artıcı tedbirlerdir. Gelir artıcı tedbirler, akaryakıt, tütün ürünleri ve alkollü içecek fiyat ayarlamaları ile ilgilidir. Hiçbir tedbir seçim sonrasına bırakılmadı. Doğalgaz, elektrik, LPG de dahil başka ürünlere zam yapılması söz konusu değil. Başbakanımızın da talimatı doğrultusunda temel ihtiyaç maddelerine zam yapmamaya çalıştık." Sürekli ve sağlıklı gelir yapısına ulaşmak için Gelirler Genel Müdürlüğü'nün yarı bağımsız bir yapıya kavuşturulacağını söyleyen Babacan, vergi politikalarının bakanlık, uygulamaların idare bünyesinde yapılacağını, gelir idaresinin organizasyon yapısının da değiştirileceğini bildirdi. Babacan, sosyal güvenlik reformu çerçevesinde önümüzdeki günlerde emeklilik sigortası kurumlarını tek çatı altında toplamayı, genel sağlık sigortası uygulamasını başlatmayı, sosyal yardımların bir çerçeveye kavuşturulmasını hedeflediklerini ifade etti.

ÖZELLEŞTİRME TAKVİMİ
Babacan, Ziraat ve Halkbank için gerçekçi bir özelleştirme takvimi üzerindeki çalışmaların birkaç aya kadar netleştirilip açıklanacağını, tartışılan yaklaşımlardan daha farklı stratejiler üzerinde durduklarını söyledi. Vakıfbank'ta önce değer tespit çalışması yapılacağını, ardından özelleştirme stratejisi konusunda somut kararlar verileceğini kaydeden Babacan, "Pamukbank Halkbank'a entegre edilecek: Bu operasyonun nasıl olacağına ilişkin teknik çalışmalar TSMF ile Halkbank arasında netleştirilecek" dedi. Babacan, TMSF tarafından devralınan varlıkların çözüme kavuşturulmasıyla ilgili yeni stratejinin Fon yönetimince kısa sürede belirlenerek uygulamaya geçirileceğini de sözlerine ekledi.

Merkez, para musluğunu biraz açabilir

MERKEZ Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti yıl sonunda yüzde 12 enflasyon hedefinde kararlı olduklarını belirterek, şu anda gelinen mesafenin geçmiş yıllarla kıyaslanmayacak kadar iyi bir noktada olduğunun anlaşıldığını söyledi. Para tabanı hedeflerinin gözden geçirilmesi gerektiğini de belirten Serdengeçti, "Bu bir miktar artış biçiminde olacak. Para talebinde sağlıklı bulduğumuz ve enflasyonist olmayan bir gelişme, bir artış getiriyor" dedi. Serdengeçti, konuşmasında özetle şu konulara değindi:

* Yılsonunda yüzde 12'lik enflasyon hedefinde kararlılık sürüyor.

* Kamuoyunun, hükümet ve Merkez Bankası'nın koyduğu hedeflere inanıp inanmadığı yönünde son anketlerimize göre, kamuoyu yüzde 12'lik seviye gelmiş bulunuyor ve bu ilk defa oluyor.

* Riskler her zaman olabilir ve Merkez Bankası bunlara her zaman değinebilir.

* Para tabanı hedeflerinin gözden geçirilmesi gerekiyor.Bu, bir miktar artış biçiminde olacak. Para talebinde sağlıklı bulduğumuz ve enflasyonist olmayan bir gelişme bir artış getiriyor.

* Kur politikasına mevcut dalgalı kur rejimi altında devam edilecek.

* Fazla likiditenin çekilmesine yönelik sterilizasyon politikası sürdürülecek. Merkez Bankası bilançosu bu nedenle zarar yazacak.

* Kamu maliyesi politikası para politikasının arkasında sıkı bir şekilde durursa para politikasında daha kısa zamanda istenilen sonucu almak mümkündür.

* Bankacılık reformu ve yabancı sermayeye ilişkin yapılan çalışmalar da çok önemli.

ANKARA

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 'Bu beyannameleri verenler vicdansız'
 Gaziantep'e 5 yıldızlı otel
 Swiss Başkanı'ndan etik istifa
 CEO'lar özel uçaklarıyla geliyor
 Turizmde Osmanlı divanı ile tanıtım
 GS, hisseleri Aysal'a rehin verdi
 Azerbaycan'daki Amerikan Konsolosluğu'nu giydirdiler
 "Koç ve Sabancı AB'de de markalaşıyor"
 Philsa, 10 gün içinde ikinci zammını yaptı
 Yaşam kalitesi en yüksek şehir Zürih
YAVUZ SEMERCİ
Bakkalı, kasabı kandırıyorlar...
Hatırlayanlar bilir,...
ALİ SAYDAM
Doğru reklamı anlatan bir fıkra ve bir...
İLKER SARIER
Edirne'de ciğeri kim yiyecek?
Edirne'ye gidenler,...
Kavuşamadılar
Aylar önce İsviçre'ye iş için uğurladığı nişanlısını karşılamak üzere...
Arkadaşının ölümüne tanık oldu
İstanbul TEM Otoyolu, Sadabad Viyadüğü'nde önceki gece saat...
Sponsor buldu; hem para hem gözlük aldı
Sponsor buldu; hem para hem gözlük aldı
'Neredesin Firuze' filminde kırık camlı gözlükleriyle herkesi...
"Hülya'da Pınar Altuğ sendromu var"
Hülya Avşar, aynı dizide rol alacağı Metin Akpınar için; "Böyle yaşlı...
IMKB
E: 19,364 D:% -0.09
DOLAR
S: 1,321,500 D:% -0.19
EURO
S: 1,619,000 D:% -0.25
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Sinema | Çizerler | Teknoloji | On
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.