kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Bu beyannameleri verenler vicdansız'
'Bu beyannameleri verenler vicdansız'

Kemal Unakıtan: Aylık 1 milyon 300 bin vergi beyanında bulunan bilardo salonu var. Vicdanınız bunu kabul ediyorsa, ne derseniz deyin.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, beyan edilen vergiler arasında kabul edilemez düzeyde bulunanların olduğunu belirtti Bakan Unakıtan, "İstanbul'da öyle vergi beyan edenler var ki, örneğin bilardo salonları 1 milyon 300 bin lira aylık kazanç beyan etmiş. Maliye olarak şimdi bunları ikaz etmeyelim mi yani? Eğer sizin vicdanınız bunu kabul ediyorsa ne derseniz deyin. Eğer kabul etmiyorsa, siz basın olarak bizim yanımızda olun. Ortada bir gerçeklik var. Buna göre şapkamızı önümüze koyalım ve düşünelim. AB'ye girelim diyoruz, şu beyannamelere bakın" dedi. Unakıtan, İstanbul Defterdarlığı'nda düzenlediği basın toplantısında gelir beyannamelerinin düşük olduğu gerekçesiyle kabul edilmediği yönünde şikayetlerin geldiğini kaydederek, böyle birşeyin söz konusu olmadığını söyledi.

'BEN ENAYİMİYİM'
Bunun bazı yanlış anlaşılmalara yol açtığını anlatan Unakıtan şöyle konuştu: "Yeniden gizli hayat standardı mı getiriliyor? diye soruluyor. Hayat standardının tekrar geri gelmesi bizim zamanımızda söz konusu olmayacak. Bizim olması gerektiğini düşündüğümüz rakamlar var. Ancak bunu açıklamıyoruz. Açıkladığımızda "hayat standardı getiriliyor' deniyor. Deli Dumrul vergisi alınıyor deniyor. Allah aşkına bunun Deli Dumrul'la ne alakası var. Size verseler bu beyannameleri, 'ben enayi miyim' demez misiniz?" Mart ve nisan aylarının vergi beyannemeleri ayı olduğunu anımsatan Unakıtan, "Öyle doktorlar var ki sanki ayda bir kere hastaya bakmış. Öyle avukatlar var ki ayda sanki bir davayla ilgilenmiş. Vicdanları rahatsız edecek beyannameler geliyor. Biz bunları takip edip, yeniden denetleyeceğiz" diye konuştu.

YOLDA RADAR VAR
Yaptıkları ikaz ve incelemeleri yoldaki radara benzeten Unakıtan, "Biz, bu yolda radar var. Hızınızı ona göre kontrol edin, beyannamenizi ona göre verin diyoruz" şeklinde ilginç bir benzetmede bulundu. Unakıtan, vergi konusunda büyük şirketler ile holdingleri nasıl denetlediklerine ilişkin soruya, "Biz küçük esnafın peşinde değiliz. Onların normal şartlara göre gelir beyan etmelerini istiyoruz. Diğer büyük miktarlarda ciro yapanları ayrı olarak inceliyoruz" yanıtını verdi. Türkiye'nin artık eskisi gibi olmadığını, bilinçlendiğini kaydeden Unakıtan , "Yoksa ben (seçim öncesi hoş görüneyim, seçim sonrasında ne olacaksa olsun) gibi bir yaklaşım kesinlikle söz konusu değil" dedi. Unakıtan, İstanbul'da toplam 6 bin 392 berber dükkanı mükellefi bulunduğunu, bunlardan yüzde 65'i oluşturan 4 bin 70'inin 0 (sıfır) matrah beyan ettiğini kaydetti. Bakan Kemal Unakıtan, bilardo salonlarının yüzde 79'u, kahvehanelerin yüzde 71'i, kuyumcuların yüzde 35'i, lokantaların yüzde 53'ü, tıbbi cihaz satanların yüzde 41'i, gıda maddeleri satanların yüzde 32'isinin 0 (sıfır) gelir beyan ettiğini bildirdi.

Otobüsçü mü, bilet satan mı patron?
UNAKITAN,
Türkiye genelindeki 2003 vergi beyanlarında avukatların ortalama 93 milyon lira, diş hekimlerinin 14 milyon lira, doktorların 50 milyon lira, mobilyacıların 12 milyon lira vergi verdiklerine dikkat çekti. Bakan Unakıtan, "Asgari ücretliye yakın vergi veriyorlar. Devamlı (kümeste kaz) deniyor. Kümeste kaz kalmış mı, kalmamış mı bakın" dedi. Otobüsçüler ayda 118 milyon lira kazandıklarını bildirdiklerini anlatan Unakıtan sözlerine şöyle devam etti: "Otobüste çalışan biletçi 560 milyon lira kazanıyor, onu çalıştıran 118 milyon lira kazanıyor. Biletçi otobüsçüden çok kazanıyor. Hangisi patron anlamadım."

Unakıtan'ın radarına yakalananlar!
Dolmuşçular 108
Taksiciler 99
Otobüsçüler 118
Kuaförler 36
Şehiriçi nakliyeciler 57
Servisçiler 66
Berber salonları 145
Ayakkabıcılar 221
Bilardo salonları 1.3
Kuruyemişçiler 158
Gözlükçüler 420
Kahvehaneler 220
Kuyumcular 617
Lokantalar 316

Türkiye geneli

Avukatlar 93
Dış Hekimleri 14
Doktorlar 50
Mobilyacılar 12
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Gaziantep'e 5 yıldızlı otel
 Swiss Başkanı'ndan etik istifa
 CEO'lar özel uçaklarıyla geliyor
 Turizmde Osmanlı divanı ile tanıtım
 GS, hisseleri Aysal'a rehin verdi
 Azerbaycan'daki Amerikan Konsolosluğu'nu giydirdiler
 "Koç ve Sabancı AB'de de markalaşıyor"
 Babacan: Doğalgaz ve elektriğe zam yok
 Philsa, 10 gün içinde ikinci zammını yaptı
 Yaşam kalitesi en yüksek şehir Zürih
YAVUZ SEMERCİ
Bakkalı, kasabı kandırıyorlar...
Hatırlayanlar bilir,...
ALİ SAYDAM
Doğru reklamı anlatan bir fıkra ve bir...
İLKER SARIER
Edirne'de ciğeri kim yiyecek?
Edirne'ye gidenler,...
Kavuşamadılar
Aylar önce İsviçre'ye iş için uğurladığı nişanlısını karşılamak üzere...
Arkadaşının ölümüne tanık oldu
İstanbul TEM Otoyolu, Sadabad Viyadüğü'nde önceki gece saat...
Sponsor buldu; hem para hem gözlük aldı
Sponsor buldu; hem para hem gözlük aldı
'Neredesin Firuze' filminde kırık camlı gözlükleriyle herkesi...
"Hülya'da Pınar Altuğ sendromu var"
Hülya Avşar, aynı dizide rol alacağı Metin Akpınar için; "Böyle yaşlı...
IMKB
E: 19,364 D:% -0.09
DOLAR
S: 1,321,500 D:% -0.19
EURO
S: 1,619,000 D:% -0.25
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Sinema | Çizerler | Teknoloji | On
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.