kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Sinema
    Çizerler
    Teknoloji
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Azerbaycan'daki Amerikan Konsolosluğu'nu giydirdiler
Azerbaycan'daki Amerikan Konsolosluğu'nu giydirdiler


Tasarımda İtalyan rakipleriyle yarışır hale gelen Türk firmalarından Tuna Çelik, ünlü markaları solladı ve ABD Konsolosluğu'nu ofis mobilyalarıyla donattı Tuna Çelik, İsviçreli ortağı ünlü koltuk üreticisi Girsberger’in Active” adını verdiği koltuğunun 2004 yılında dünyadaki tek üretim üssü haline geldi.

Bugün pazar. Tembellik yapmak, koltuğa yayılmak ve gazete okumak için harika bir gün. İşte bu yüzden size 'şu anda koltuğunuzda nasıl oturuyorsunuz? Rahat mısınız? Sırtınızda bir ağrı var mı?' diye sormayacağım. Ama bu yazıyı okurken sanırım en çok ofisteki koltuğunuz aklınıza gelecek. Düşünsenize Almanya Endüstri İş ve İşçi Federal Bürosu'nun yaptığı bir araştırmaya göre, günümüzün yüzde 80'ini oturarak geçiriyoruz. Dahası da var. İnsanoğlu iş yaşamı boyunca yaklaşık 80 bin saatini oturarak geçiriyor. Bu da 9 yıldan fazla bir zaman demek oluyor. Bu öyle uzun bir zaman ki, insanın normal yürüme hızıyla bu kadar zamanda dünyanın etrafında on kez dolaşabileceği bir zaman dilimine eşit olduğunu öğreniyorum. Aslında ortopedistlere soracak olsak omurgamıza en zararlı pozisyon oturmakmış. Hele bir de yanlış oturma pozisyonumuz varsa, boyun tutulmasından tutun da sırt ağrısı, baş ağrısı ve görüş bozukluğuna kadar bir dizi sağlık sorununa davetiye demekmiş. Anlatacaklarım bununla da bitmiyor.

75 MİLYON İŞGÜCÜ KAYIP
Federal Endüstriyel Sağlık ve Sigorta Birliği'nin Almanya'da yaptığı araştırma sonuçlarına göre, oturarak çalışan kadınların yüzde 40 ila yüzde 64'ü sırt, omuz ve boyun ağrılarından şikayet ediyormuş. Sadece basınç yüzünden kasılan kalça ve ayaklardaki zayıf kan dolaşımı bile konfor ve sağlık için negatif etki anlamına geliyormuş. Çalışanların işe gelmemelerinin en genel nedeni de iskelet yapısındaki bozulmalarmış. Düşünsenize yapılan hesaplara göre, Almanya'da ülke çapında sırf bu nedenden kaybolan toplam 75 milyon iş günü, 60 milyar Alman Markı zarara neden olmuş. Yani ortalama bir çalışan, sırf iskelet yapısının bozulması nedeniyle 7-8 çalışma gününü kaçırıyormuş. Peki ne yapmalı? Herşeyden önce, omurganın üstü kısmı gergin, göğüs kalkık ve kalça eğik olacak şekilde oturmak gerekiyormuş. Kıvrımlı bir koltuk omurganın doğal s- şeklini desteklediğinden, kişinin kendine en uygun koltuğu seçmesi çok önemli. Bu uzun koltuk girizgahının sebebi Misafir Odası'nın bu pazarki konuğu kuşkusuz. Türkiye, ofis mobilyacılığında ciddi mesafeler kat etmeye başladı. Türk şirketleri, kendilerine ait tasarımla yurtdışında isimlerini duyurdu. İş öyle noktaya geldi ki, dünyanın dev şirketleriyle ortaklığa giden Türk şirketleri kimi ürünlerde üretim üssü oldu. İşte Tuna Çelik. Baba Turan Tuna tarafından 34 yıl önce kurulmuş. Ayşe ve Aysel ismindeki iki kızı ve oğlu Nuri Tuna'yla birlikte, son olarak Silivri'de 30 milyon dolara mal olan yeni fabrikayı ve show roomu yapmış. Dünyaca ünlü koltuk devi İsviçreli Girsberger'le birlikte koltuk üretimine soyunmuş ve 2004 yılında alınan bir kararla, Girsberger'in yeni koltuğu Active'ın üretim üssü haline gelmiş. İşte bu nedenledir ki, Tuna ailesinin evinde herşeyden daha çok koltuk konusu konuşuluyor. Sağlıklı oturma şekliyle ilgili herşey didik didik ediliyor. Dünyanın en son teknoloji makinelerinin alındığı Silivri'deki fabrikada, en iyi koltuğu üretmek için 250 kişi durmadan çalışıyor. Yanlış anlaşılmasın, bu 250 kişinin büyük bir kısmı beyaz yakalılar. Mühendisler, tasarımcılar, yöneticiler. Tuna'nın fabrikası da bir nevi uzay üssü fabrikalardan. Her şey elektronik ortamda, bilgisayarlı makinelerin yardımıyla neredeyse el değmeden yapılıyor.

* Turan Bey sanayicilikle nasıl tanıştınız?
Ailemle köylüydü, ben başlattım sanayiciliği. 34 yıllık sanayiciyiz. Ofis mobilyasında en büyüklerden biriyiz. O zamanlar Türkiye'de ciddi mobilya fabrikaları falan yoktu. Ahşap da yoktu. Mobilyalar metal üzerineydi. Biz 1974'te bir atölye kurarak işe başladık. Sonra geliştirdik. Bağcılarda bir tesis açtık. Sonra o da bize küçük gelmeye başladı. Çünkü uluslararası mobilya şirketleriyle ortaklıklara girişince yeni bir yatırıma daha soyunduk ve Silivri'de toplam 55 bin metrekarede yeni bir fabrika kurduk. Sanırım Türkiye'de büro mobilyasında bu fabrikanın benzeri yok.

* Bağcılar'da fabrikanızı taşıdınız mı peki?
Bağcılar'dan ceketimizi alıp çıktık. Yeni fabrikada, hepsi son teknoloji ürünü yeni makinelerle çalışmak istiyorduk. 30 milyon dolarlık yatırım yaptık ve istediğimiz kalitede bir fabrika kurduk. 2002'de de 15 bin metrekarede sanırım Türkiye'nin en büyük show-room'unu açtık.

KRİZ BİZE TEĞET GEÇTİ
* Aslında bu söyledikleriniz bizim kriz yaşadığımız yıllara denk geliyor. Krize girmemişsiniz belli ki. Kredi kullanmadınız mı?
Kriz bize teğet geçti. Biz de zarar etmişizdir ama çok kötü etkilenmedik. Çünkü bütün yatırımımızı öz kaynaklarımızla gerçekleştirdik. Sürekli sermayeye eklemeler yaptık. Kredi kullansaydık, sanırım biz de batardık. Bu yıl sanıyorum artık kâra geçeriz.

'Özel tasarım mobilya üreteceğiz'

* Azerbaycan'daki ABD Konsolosluğu'nun ofis mobilyaları da sizden gitmiş. O pazarı nasıl buldunuz?
İyi bir temsilcimiz var Azerbaycan'da. Tuna ürünlerinin kalitesi de önemli. Bizim dışımızda ünlü pek çok marka konsolosluğu giydirmek istedi. Doğru ürün, doğru fiyatla buluştu ve bizim ürünlerimizde karar kılındı. Rakamsal olarak milyonlarca dolarlık bir iş değil ama projeyi bizim almamız mutlu etti.

* Ev mobilyasındaki durumunuz nedir? Turan Tuna:
Özel tasarım mobilyalar üretmeye çalışıyoruz. Kanepe grubunda çok iddialı koleksiyonlarımız var. Mayıs'ı bekliyoruz. İtalya'da yaşayan tasarımcı İnci Mutlu tarafından dizayn edilen 60 parça ürün yakında piyasaya çıkacak.

* Turan Bey, herkes biliyor ki iş tasarıma önem vermekten geçiyor. Size bu konuda kim yol gösterdi?
Okuyup okumadığımı soruyorsanız, okumadım. Sultanhamam mezunuyum derler ya, benimki de öyle. Hep ticaret yaptım. Önceleri bizim bir akrabamızın çelik atölyesi vardı. Orada çalışıyordum. Bir iki yıl çalıştım, baktım olmuyor. Sonra 1973'te ayrılıp, kendi atölyemi kurdum.


Girsberger'i ikna turu

* İsveçli koltuk devi Girsberger'in yeni tasarladığı Active isimli koltuğu dünyada sadece siz üretecekmişsiniz. Nasıl oldu bu?
Önce size Girsberger'i ortaklığa nasıl ikna ettiğimizi anlatmalıyım. Biz ofis mobilyası işini dünya standartlarında yapmayı isteyince, kendimize bir ortak aramaya başlamıştık. Ama önce bir şirketin temsilcisi olalım dedik ve İsveçli koltuk devi Girsberger'in temsiliciliğini aldık. İlk siparişi verdiğimizde çok şaşırmışlardı. Türkiye'de o kadar koltuk satılabileceğini düşünmüyorlardı. Hatırlar mısınız bilmem? Baba Bush'un kullandığı Girsberger koltuğunu dahi Türkiye'ye getirip, satmıştık. Rakiplerimizin bile hoşuna gitmişti. Bize dediler ki, siz bu koltukları satmaya başladıktan sonra biz de ithal koltuklarımızı satmaya başladık. İşimize yaradı. İki yıl ciddi satış yaptık. Baktık satışlar çok iyi. 'Bu böyle olmaz. Gelin ortaklık yapalım' dedik ve Girsberger ile ortaklığa giderek TunaGirsberger isimli yeni bir şirket kurduk ve koltuklarını üretmeye başladık. İşte bu ortaklığın geldiği son aşama. Girsberger'in yeni tasarladığı ve Active adını verdiği en yeni koltuğunu sadece Türkiye'de üretip tüm dünyaya satacağız.

* Kaç koltuk üretim kapasiteniz var? Nuri Tuna:
Fabrikanın kapasitesi 60 bin adet. Şu anda 45 bin adet üretiyoruz.

* Koltukların fiyatı nedir?
Turan Tuna:
Hah! Şimdi onu söylersek almazlar!
Nuri Tuna: 200 Euro ile 2000 Euro arasında değişiyor. Bu sözünü ettiğimiz Active en pahalı koltuklardan biri.

* Peki nedir Active'i bu kadar özel yapan?
Nuri Tuna:
Girsberger, araştırmageliştirmeye milyar dolarlık para harcıyor ve dizaynlarının, oturanın ihtiyaçlarına en uygun şekilde olmasına çalışıyor. İnsan vücudu hareket etmek için yapılmıştır. Girsberger diyor ki hareket otururken de olmalıdır. Koltukta otururken serbestçe hareket edebilmek, istenilen herhangi bir yönde sık sık pozisyon değiştirebilmek önemli. Bu koltuklarda üzerinde oturan kişiyle birlikte hareket edebiliyor, sırtlık ve font da otomatik olarak oturanın hareketlerine uyabiliyor. Girsberger, kişinin kilosuna, fiziğine ve yaptığı işe en uygun koltuğu yapma iddiasında.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 'Bu beyannameleri verenler vicdansız'
 Gaziantep'e 5 yıldızlı otel
 Swiss Başkanı'ndan etik istifa
 CEO'lar özel uçaklarıyla geliyor
 Turizmde Osmanlı divanı ile tanıtım
 GS, hisseleri Aysal'a rehin verdi
 "Koç ve Sabancı AB'de de markalaşıyor"
 Babacan: Doğalgaz ve elektriğe zam yok
 Philsa, 10 gün içinde ikinci zammını yaptı
 Yaşam kalitesi en yüksek şehir Zürih
YAVUZ SEMERCİ
Bakkalı, kasabı kandırıyorlar...
Hatırlayanlar bilir,...
ALİ SAYDAM
Doğru reklamı anlatan bir fıkra ve bir...
İLKER SARIER
Edirne'de ciğeri kim yiyecek?
Edirne'ye gidenler,...
Kavuşamadılar
Aylar önce İsviçre'ye iş için uğurladığı nişanlısını karşılamak üzere...
Arkadaşının ölümüne tanık oldu
İstanbul TEM Otoyolu, Sadabad Viyadüğü'nde önceki gece saat...
Sponsor buldu; hem para hem gözlük aldı
Sponsor buldu; hem para hem gözlük aldı
'Neredesin Firuze' filminde kırık camlı gözlükleriyle herkesi...
"Hülya'da Pınar Altuğ sendromu var"
Hülya Avşar, aynı dizide rol alacağı Metin Akpınar için; "Böyle yaşlı...
IMKB
E: 19,364 D:% -0.09
DOLAR
S: 1,321,500 D:% -0.19
EURO
S: 1,619,000 D:% -0.25
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Sarı Sayfalar | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Sinema | Çizerler | Teknoloji | On
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.