kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
  » Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İlhan Mansız: Gitmem kalmamdan daha hayırlıydı
İlhan Mansız: Gitmem kalmamdan daha hayırlıydı
Yerime Pancu oynasın
Profesyonelliğim bazen hırsıma yenik düşüyor

Sevdiğimi bırakıp gittim

İLHAN "Sevmek gerektiğinde bırakabilmektir. Gitmem, Beşiktaş'ta kalmamdan daha hayırlıydı" dedi.


***

İlhan Mansız: Gitmem kalmamdan daha hayırlıydı

"Bir günde karar değiştirdiğim doğru. Söyleyeceğim şu: Sevmek, gerektiğinde bırakabilmektir; sevdiğini bırakıp gitmesini bilmektir".

Gitme kararını kendim verdim. İstemesem kalırdım

Türk futbolunun yurdışına ihraç ettiği son yıldız İlhan Mansız, uzun bir aradan sonra suskunluğunu bozdu. Japonya'nın Vissel Kobe takımına transfer öyküsünden hayatının küçük, ama gizli kalmış ayrıntılarına kadar her şeyi anlattı:

* Transfer teklifini ilk aldığında neler hissettin?
Her Türk futbolcusu yabancı bir ülkeden teklif geldiğinde sevinir. Ben de sevindim. Beşiktaş'la 1.5 yıllık mukavelem vardı. Kulübüm şampiyonluk yarışı içindeydi; UEFA'da da yoluna devam ediyordu. Kulüpten 'Sana teklif var. Görüşme izni verdik' haberi geldi. Ben de bütün transfer görüşmelerimi yapan avukatlarımı adres gösterdim. 3-4 gün görüşüldü. Salı günü bütün şartları değerlendirerek kalmaya karar verdim. Bunu da açıkladım."

* Ne oldu da önce kalmaya karar verdin?
Kulüpler ben kararımı vermeden prensipte anlaşmıştı. Salı günkü kalma kararım duygusaldı. Para ikinci plandaydı. Beşiktaş'ta İlhan Mansız oldum... 'Japonya'ya bir gün gideceğim çünkü Japon halkıyla aramızda çok güzel bir gönül bağı oluştu' diyordum ve bunu 30 yaşından sonrası için planlıyordum. 28 yaşındayım. Beşiktaş'ta kalıp bütün maçlarda oynarsam iyi de para kazanacaktım. Ama yine de para ikinci plandaydı. Duygusal davrandım. 'Kalıyorum' dedim ve bunu herkese açıkladım."

* Para arttırmak için bir blöf mü yapmıştın? Yoksa gitmen konusunda bir baskı mı hissettin?
Kesinlikle blöf yapmadım. İşim olmaz böyle şeylerle. Kalma kararımı idmandan önce Lucescu'ya ve arkadaşlarıma da bildirdim. Sizden ayrılmak zor. Kesin kararımı verdim. Gitmiyorum' dedim. Lucescu da sevindi Seninle çalışmaktan son derece memnunum' dedi. Arkadaşlarım da kararıma saygı gösterdi."

* Paranın kararında etkisi olmadı mı?
Elbette oldu. Ama para kesinlikle ikinci planda. Beşiktaş'ta en iyi kazanan futbolculardan biriydim. 1.5 yıl sonra sözleşmem bittiğinde 30'unda tamamen serbesttim. Yine gidebilirdim. Çarşamba günü bunu yeniden düşündüm. Hem kulübümün hem kendimin menfaatlerini gözden geçirdim. Sonunda, gitmemin hem Beşiktaşım hem de kendim için kalmamdan daha hayırlı olacağına karar verdim."

* Bir zorlama oldu mu? Bir internet sitesinde taraftarların % 71 oranıyla 'Gitsin' demelerinin etkisi oldu mu?
Bu tür anketleri genellemek veya doğruluğunu, sağlıklığını ispatlamak zordur. Bu tür şeylere dikkat etmem. Japonya'ya gitme kararını kendim verdim. Gitmek istemesem her şeyi göze alır kalırdım. Bir günde karar değiştirdiğim doğrudur. Söyleyebileceğim tek şey şu: Sevmek, gerektiğinde bırakabilmektir; sevdiğini bırakıp gitmesini bilmektir."

* Sonuçta Beşiktaş'ın sana üç yılda harcadığından fazlasını, 4 milyon 400 bin dolar kazandırarak gittin. Senin Beşiktaş sevgin nereden, kimden kaynaklanıyor?
Tuttuğun takımda oynamak, oynadığın takıma faydalı olmak ve bir de para kazandırmak çok güzel. Beşiktaşlılığıma gelince... Almanya'dan Türkiye'ye dönüş yaptığımız yıllarda ben 9 yaşındaydım. Eskişehir'deki evimizde odama Beşiktaş posterleri asardım. Rıza, Metin- Ali-Feyyaz, kim popülerse asardım. Benim kahramanım Beşiktaş takımıydı ama en büyük yeri MAF kaplardı."

* Peki Japonya sevgisi, Japon hayranlığı nereden başladı?
O yaşlarda karate, kungfu önemli yer tutardı hayatımızda. Bruce Lee vardı. Sabah akşam filmini izler; onun hareketlerini yapmaya çalışırdık. O tarz filmlere çok meraklıydım. Çekik gözlerimden dolayı bana Bruce Lee lakabını takmışlardı. Türk çocuğu olarak anılmak istediğim için buna kızardım. Ama yıllar sonra bunun benim için bir ayrıcalık olduğunu anladım. Zaten Bruce Lee hayranlığı Türkiye'de çoğu çocukta vardır. Mesela, Beşiktaş'ta Ahmet Yıldırım ve Yasin'in de bu tür filmlere ilgisi var. Hatta zaman zaman öğrendikleri teknikleri birbirlerine uygulamaya çalıştıkları oluyor."

* Hayat arkadaşın, kızının annesi Nina, Japonya'ya nasıl bakıyor?
Benim gibi çok heyecanlı. Yeni bir kültür, yeni bir dil var karşımızda. Almanca, İngilizce biliyoruz, Japonca çalışıyoruz. Ardından İspanyolca ve Fransızca'yı da öğrenmek isitiyorum. Gidince otelde kalacağız, kulüp ev bulunca eve çıkacağız."

* Neden evlenmediniz?
Hayatımız sürüklenip gidiyor. Bir oraya, bir buraya. Hayatım oradan oraya taşınmakla geçtiği için düğüne ve nikaha pek vakit bulamadık. En uygun zamanda yapacağız."

* Kızınla ilişkin nasıl?
Boş vakitlerimi onunla geçiriyorum. Bazen bir gülüşü bütün bir dünya. Boş zamanlarımda onu şımartıyorum. Oynuyorum. İlk dönemler sık sık gazını alıyordum. Genelde Nina yapıyor ama zaman zaman altını bezlediğim oluyor. Kızım her geçen gün büyüyor ve ben kamplarda, maçlarda olduğum için bunların bir çoğunu kaçırıyorum. Çok üzülüyorum."

* Ailenle fotoğraf vermemekte ısrarlı mısın?
Futbolcu kimliğimle kamuoyunun karşısına çıkmak istiyorum. Ailemi bu işe karıştırmadan. Resim için, röportaj için çok para istediğim doğru değil. Her şey satılık değildir. Bu, benim aile değerlerim. Bir şeyi vermek istemezseniz zaten ona değer biçemezsiniz. Bu konuda ağzımdan para ile ilgili bir şey çıkmadı."

* Nina çocukluk aşkın mı?
Hayır! Beşiktaş'ta oynarken ortak arkadaş çevremizde onu görüp beğendim. Dünya Kupası'ndan önce arkadaşım vasıtasıyla kendisiyle tanışmak istediğimi iletmiştim. Ama yoğun programım, Almanya'da yaşamadığım ve çekingen olduğum için bir türlü açılıp arkadaş olamadım. Dünya Kupası'ndan sonra cesaretimi toplayıp yanına gittim. 'Seninle tanışmak isteyen kişi benim' dedim. Konuşurken kesin yüzüm kızarmıştır. Ve oradan sonra başladı. Buraya geldi."

* Kendini marjinal buluyor musun?
Sadece hissettiğim şekilde yaşıyorum. Hayatımın her anına renk katmayı istiyorum. Sıradanlığı çok fazla sevmiyorum."

* Nina'yı özel uçakla Türkiye'ye getirip Sezen Aksu konserinde evlenme teklifi yapıyorsun..
"Kadınlar artık bu tür önemli olaylarda biraz farklılık istiyorlar. Konsere Tümer'le gitmiştik. Evlenme teklif etmeyi planlamamıştım. İnönü Stadı'nda bir maçta gol attıktan sonra bütün seyircilerin önünde evlenme teklif etmeyi düşünüyordum. Her zaman olduğu gibi orada da hissettiğim şekilde davrandım. Bence evlilik teklifi unutulmamalı, farklı olmalı."

* Daum Beşiktaş'tayken seninle yaptığım bir röportajda "Dünya Kupası'na gidecek kadroda olmak istiyorum. Bu fırsatı iyi değerlendirmek gerek" demiştin.
Hayatının her safhasını planlayarak yaşayamazsın. Dünya Kupası'nın katılan her ülke ve futbolcu için çok iyi bir fırsat olduğunu görmek için filozof olmaya gerek yok! Ben de bu fırsatın farkındaydım ve özellikle ben iyi değerlendirdim. Bugün inanıyorum ki, yarı finalde Brezilya'yı geçsek kesin şampiyon olurduk. O başarı sonrası Euro-2004'e gidemeyerek yakaladığımız prestijden büyük kayıp verdik."

* Saçlarını niye kestirdin? Beckham'a benzemek istediğin veya İlie'ye özendiğin için mi?
Saçlarımı kestirmemin David Beckham'la alakası yok. Ben kendimi yaşıyorum ve kimseyi taklit etmiyorum. Şu anda onun saçları uzun, benimki kısa. İlie ise, kendini İspanya'da ispatlamış bir oyuncu. Ama onunla da ilgili bir durum yok. Ben kendimi yaşıyorum ve kimseye özenmiyorum. Benimle Beckham arasındaki kıyaslamalarını da yanlış buluyorum. Herkesin kendi yolu ve sevgisi var. İlhan Japonya'da Beckham'ı siler ya da silemez gibi tartışmaları gereksiz ve komik buluyorum."

* Hıncal Uluç yazdı. 'Bir erkek niçin saçını keser. Samson tanrısal gücünü saçlarından alırdı. Dalila onu kandırdı, saçlarını kestirdi ve Samson'da karıncayı ezecek güç kalmadı' örneğini veriyor. Senin güçün saçlarında mı?
"Ben gücümü saçlarımdan değil yüreğimden, ayaklarımdan alıyorum. Şimdi 'Dünya Kapısı'ndan sonra saçlarını kesti, güçten düştü' de diyebilirler! O zaman saçlarını kesen herkeste bir güçsüzlük mü arayalım. Futbolcular da saçlarını uzatsın ve idman yapmasın. Ben kendimle barışık bir insanım. Saçlarımın şu halinden çok memnunum. Saçlarımla değil, futbolumla konuşulmak istiyorum. Örneğin şimdi çok rahatım. Yıkadıktan sonra hemen dışarı çıkabiliyorum. Büyük kolaylık sağlıyor. Saçın kökü bende. İster uzatırım, ister keserim. Saçlarıma ticari bir meta olarak bakmıyorum. Hiç kimse de bana saçlarımla ilgili bir şartta bulunmadı, bulunamaz da. Ben kendimi yaşıyorum."

* Fındık Üreticileri Derneği "İlhan reklamımızda oynasın Uzakdoğu'da ihracat patlaması yaparız" diyor? Bu tür tekliflere açık mısın?
Ben Japonya'da Türkiye'yi temsil edeceğim. Bu iki halkın daha da kaynaşması için bu tür transferler çok etkili. Ben kendi üzerimde ağır bir misyon görüyorum. Bu uğurda üzerime düşecek ne varsa yapmaya hazırım. Japonları, Turkish Aganigi ile de tanıştırırız gerekirse.."

* Metroseksül misin?
Metroseksüel değilim. Bunun da tarifi tam yapılamadı ya neyse.. Ama kendime bakarım. Özellikle de ayaklarıma. Çünkü onlar benim ekmek kapım. Onlara iyi bakmak zorundayım. Tırnakların, nasırların bakımına çok önem veriyorum."

Fatih DOĞAN

DİĞER SPOR HABERLERİ
 Yeni umut Necati
 Onlar korksun
 Sampiyonluk havası
 Derbi için 8 banko
 G.Saray Günlüğü
 Nobre için 3 formül
 Detroit'e ceza
 Avrupa bizi de tanıyacak
 Capello'dan sürpriz
 Günün İçinden
 F.bahçe Günlüğü
 Dürüst: Görev almam
 Cansun 'aday' olacak
 Güneş terlemedi
KAZIM KANAT
Kurşun askerler
Çok basit bir örnek vereyim: Federico...
Dünya şehrinde Yıldız Savaşları
Dünya şehrinde Yıldız Savaşları
* MHP Büyükşehir adaylığına eski Bakan Meral Akşener, DYP...
CHP’de toplu istifa resti
CHP’de toplu istifa resti
CHP’de aralarında Eşref Erdem, Mehmet Sevigen ve Bülent Tanla’nın da...
Moskova'da buzlar eridi
Moskova'da buzlar eridi
Çeçenistan nedeniyle gerilimli geçeceği sanılan Gül-Putin...
Güneydoğu'da ya DEHAP ya AKP
Güneydoğu'da ya DEHAP ya AKP
Güneydoğu'da seçim AKP ve DEHAP arasında geçecek. Diğer partilerin...
Avşar bu yıl 1 trilyon 371 milyar lira vergi verecek
Avşar bu yıl 1 trilyon 371 milyar lira vergi verecek
Hülya Avşar, bu yıl yine rekor düzeyde bir vergi ödeyecek. Avşar,...
Kız annesi olacak
Kız annesi olacak
Dünya'nın en ünlü top modellerinden 5 aylık hamile Heidi...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.