kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Moskova'da buzlar eridi
Moskova'da buzlar eridi
Putin, hükümeti görevden aldı

Gül'e Moskova'da muhatap sürprizi

Dışişleri Bakanı'nın Rusya ziyaretinin ilk gününde hükümet görevi bıraktı

RUSYA'YA sekiz yıldan sonraki ilk dışişleri bakanı ziyaretinde Gül'ün tek ciddi muhatabı Devlet Başkanı Putin oldu. Hükümet 3 hafta sonraki seçimler nedeniyle görevden alındı.

***

Moskova'da buzlar eridi

Çeçenistan nedeniyle gerilimli geçeceği sanılan Gül-Putin görüşmesinde yaşanan dostluk havası, "Mokova'nın bir derecelik sıcağına rağmen buzlar eridi" yorumuna yol açtı.

EMRE ERGÜL-MOSKOVA

SON
dönemlerde hem Rus, hem Türk basınında çıkan Çeçenistan'da yakalanan teröristlerle ilgili haberler yüzünden Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün üç günlük Moskova ziyaretinin gerilimli geçeceği düşünülüyordu. Hatta dengi olmasa bile Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Kremlin Sarayı'nda ağırlanması bazı çevrelerce "Putin sitemini dile getirecek" diye algılanmıştı. Ancak diplomatlardan edinilen bilgiye göre Moskova gezisinin ilk gününde yapılan Gül-Putin görüşmesi "çok hoş geçti". Hatta bazıları başkent Moskova'da hafif kar yağışlı ve bir derece sıcaklık olan bu havada "buzların eritildiği" yorumlarını yaptı. Yüz kişilik işadamı heyetiyle Moskova'ya "çıkarma" yapan Gül'ün Putin'le yaptığı görüşmenin basına açık bölümünde Putin "Türkiye'nin terörden çok çektiğini biliyorum. Bu nedenle terörizmle mücadelede beraber çalışmalıyız" dedi.

GÜL: BİZE GÜVENİN
Gül de buna cevap olarak "Bunun bilincindeyiz. Her şeyi yapıyoruz ve buna güvenmenizi isteriz" diyerek, üstü kapalı olarak Ankara'nın Çeçenistan'da yakalanan Türk vatandaşlarıyla hiçbir bağlantısı olmadığının altını çizdi. Putin daha sonra ekonomik ilişkileri masaya yatırdı ve Gül'e şu mesajı verdi: "İki ülke ilişkisi memnuniyet verici ve tatmin edici boyuttadır. Özellikle Başbakan Erdoğan'ın iktidara gelmesinden sonra yeni iktidarla sürekli diyalog içerisinde olduğumuzu bilemenizi isteriz. İlişkiler istikrarlı hale geliyor. Buna terörle mücadele konusu da dahildir. (Putin'in bu cümlesi, bu görüşmenin Çeçenistan yüzünden gerilimli geçeceğine inananlara cevap niteliğindeydi) Ekonomik ticaretimizde yüzde 15-20 dolaylarında bir artış var. İki ülke ticaret hacmi 6.5 milyar dolara ulaştı. Türkiye Almanya'dan sonra Rusya'nın ikinci ticari partneridir..." Basına kapalı olan bölümde ise Gül "Yıllar sonra buraya Dışişleri Bakanı olarak gelmekten mutluluk içindeyim" diyerek söze başladı ve Irak konusu gündeme geldi. Gül'ün "Irak'ın yeniden inşaası için işbirliği içinde çalışmamız gerekir", Putin'in ise "Irak'ta Türkiye'nin sergilediği tutumu takdirle karşılıyoruz" dediği öğrenildi. Bir sonraki konu da Kıbrıs oldu. Gül bu konuda "New York'taki görüşmelerde Türkiye Kıbrıs'ta çözüm için tutumunu vurguladı. Ve bu devam edecektir" dedi. Putin de Kıbrıs'taki gelişmelerden memnuniyet duyduğunun altını çizdi. Ardından konu enerji projelerine geldi. Putin Mavi Akım konusundaki gelişmelerden memnun olduğunu dile getirdi. Bakü-Ceyhan petrol boru hattı ve vize konusu ise gündeme gelmedi.

HELİKOPTER İHALESİ
Yetkililerden edinilen bilgiye göre Rusya'nın Türk vatandaşlarına yönelik uygulanan vize sınırlamaları konusu, bugünkü Rus Dışişleri Bakanı Igor Ivanov'la görüşmede masaya yatırılacak. Bir saat süren görüşmenin sonuna doğru Gül, Rusya'da istikrar sağlandığından dolayı Ankara'nın memnuniyetine dikkat çekti. Görüşmenin son dakikalarında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Erdoğan helikopteriyle ilgili ihalesi de gündeme alındı. Bazı Rus gazeteciler bu görüşmenin bu bölümü için "ihale kulisi" tanımını yaptılar.

5 ANLAŞMAYA İMZA
Gül daha sonra Federasyon Konseyi Başkanı Sergei Mironov ve ardından Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov'la biraraya geldi. Bugün yapılacak Gül-Ivanov görüşmesinde denizlerde ikili arama-kurtarma alanları belirlenmesi, iki ülke arşivleri işbirliği ve gemi adamı belgelerinin karşılıklı tanınmasına ilişkin beş anlaşmaya imza atılacak. Gül'ün bu ziyaretinin en büyük özelliği, iki ülke arasındaki uzun süredir olmayan "diyalogsuzluğun giderilmesi" olarak yorumlanıyor.

"ANTALYA'DA MAVİ TURA ÇIKTIM"
Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Sezer'in "selamını" ileten Bakan Gül, Putin'e geçen yıl yapılan Türkiye davetini yineledi. Rus lider de çeşitli nedenlerden dolayı ertelendiğini söylediği bu ziyaret için "Seve seve gelirim. Zaten daha önce de gelmiştim" dedi ve ekledi: "Antalya'ya gitmiştim. Basit bir tekneyle mavi tura çıkmıştım. Yolcular da çok şirin insanlardı. Çok eğlenmiştik..." (Putin'in bu ziyareti, St. Petersburg Belediye Başkan Yardımcısı olduğu dönemde yaptığı söyleniyor.)
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Güneydoğu'da ya DEHAP ya AKP
 Ben yarın nasıl yoklama yaparım?
 'Tetiği kardeşim çekti'
 SABAH Ailesi Muammer Yaşar Bostancı'yı unutmadı
 Ayvalık'ta mülteci teknesi battı: 3 kişi öldü, 25 kişi kayıp
 Finansbank soygunu davasında, güvenliğe şok ceza istemi
SAVAŞ AY
Kadir Topbaş İstanbul'a ne yapar?..
Dün bütün gün...
REFİK DURBAŞ
Türkiye uçuyor...
Küreselleşen dünyada gelişen...
SAİT GÜRSOY
Sabancı ÖSS'ye el atıyor
Sabancı Üniversitesi Türkiye'de...
MEHMET TEZKAN
CHP'nin sonuç ne olursa olsun kaybetmeyecek iki...
EMRE AKÖZ
'Neredesin Firuze... Ya evde yoksan
Hani bir şey yanı...
UMUR TALU
Büyük Ortadoğu'da aslan Türkiye
ABD'nin NATO'ya, G8...
KKTC'yi tanıyabiliriz
AB'nin genişlemeden sorumlu komiseri Verheugen, Rum kesiminin...
İsrail, "duvarı" 42 km uzatıyor
İsrail'in Batı Şeria'da inşa etmeye başladığı "güvenlik...
İlhan Mansız: Gitmem kalmamdan daha hayırlıydı
İlhan Mansız: Gitmem kalmamdan daha hayırlıydı
"Bir günde karar değiştirdiğim doğru. Söyleyeceğim şu: Sevmek,...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.