kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hincal Uluc @ SABAH
Tel:
0212 3544813
Fax:
0212 3544891
 
Akut'u sorgulamak gerekmez mi?..
Serpil'in yazısına önsöz!..
Avrupa'nın en güzel otelinde bir öğle yemeği..
Bir daha Bayhan...
TEBESSÜM
Bizim duvar
SEVDİĞİM LAFLAR

Avrupa'nın en güzel otelinde bir öğle yemeği..

Önümde bir tatlı tabağı var.. Var da içindeki tatlının ne olduğunu anlamaya imkan yok.. Yemeğin üzerine gelmese "tatlı" yerine koymazsınız zaten.. Soruyorlar.. Görünüşüne bakıp, "salatalık jölesi" desem mi? Yoksa susmayı mı yeğlesem.. Giancarlo yanımızda, bilmecesinin yanıtı bekleyen çocuklar gibi heyecanlı.. Yerinde duramıyor..
Bu kabak.. Bildiğimiz yeşil sebze kabak.. Onun reçeliymiş! Aksesuarı da peynirli bir krem..
Kabak ve peynirden tatlı yani..
Eşit miktarlarda krem peynir, Türkiye'de labne, krema ve sütü çırpınca elde ediliyormuş.. İki yaprak taze naneyle süslenmiş.. Giancarlo, Türkiye'deki kabaklarda şeker oranı dışarıdakilere göre daha yüksek olduğundan, daha az şekerle pişirdiği bu reçelin yapımı üç gün istiyor.. Kabakların dağılmaması için, her seferinde reçel kaynama kıvamına geldiğinde ateşten almış, soğutmuş, sonra yeniden ateşe koymuş..
Enfes.. Kabak tabii ama enfes.. Daha önce tattığımız öteki yemekler gibi..
Giancarlo Gottardo, Avrupa'nın en iyi, dünyanın en iyi ilk on otelinden biri olduğu tescillenen Four Seasons Sultan Ahmet'in Sicilyalı şefi.. Otuz yaşında ya var ya yok! Kendisini bildi bileli de mutfakta.. Annesi, ayaklarının altında dolaşmasın diye, onu dayısının dükkanına aşçı yamağı olarak vermiş.. Yıllar yılı diğer işçiler bir çalışırken, dayısı Giancarlo'yu on çalıştırmış.. Ama sonunda aşçı gömleğine imzasını atıp, yeğenini mezun etmiş.. "Gece yarısı yorgun bitkin eve dönerken üzerime sinen yağ ve yemek kokularından sokak köpeklerinin saldırısına uğrardım" diye anlatıyor..
İstanbul'a gelir gelmez, ilk işi kasabı, manavı, bakkalı ve Osmanlı Mutfağı'nı araştırmak olmuş.. Balık pazarında sabahın erken saatlerinde satışa çıkan üç kasa balığın içinden sadece üç adet balık seçecek kadar titiz.. Ama pek çok yabancı şefin aksine, yemeklerini, Türkiye'de bulduklarıyla pişirecek kadar da rahat..
Mönü İtalyan ağırlıklı ama Türk spesiyaliteleri de var.. Biz, yemeğe karamelize kırmızı soğan ve sarımsaklı bir ordövr tabağıyla başladık. Ardından bizim ağız tadımıza çok uygun, nefis bir "penne arabiata" (sosu, domates, biber, sirke, soğan, zeytinyağ ve çeşitli taze otlarla yapılan makarna), ardından da Urfa'nın ünlü Meftune'sini anımsatan bir patlıcan yemeği yedik.. Bulgur pilavı, der geçeriz.. Bu kadar mı güzel yapılır? Kuru değil. Kıvamında nemli, ama yapışık lapa değil, tane tane.. Masada Güven Osma var.. Tanıdığım en iyi gurmelerden biri.. Hıncal Ağabeyim var.. Dünyanın en tutucu damağı.. Hiç ödün vermez.. Gözünün kesmediği yemeği tattıramazsınız bile.. Ünal var.. Four Seasons'ın çok başarılı genel müdürü Marcos Bekhit var.. Oteldeki tüm çalışanlarla tam bir takım yaratan.. Hepimizden Giancarlo'ya yıldızlı on..
Yolunuzu o tarafa düşürün.. Müthiş yemekleri tadın.. Sultan Ahmet Cezaevi'nden dünya çapında bir otele dönüştürülen bu ilginç yapıyı gezin.. Duvarlardaki resimlere dikkat edin. Tercihan bir cuma günü öğleyin gidin.. Hele hava iyiyse, bahçede oturun.. Önce ilk ezan sesini duyacaksınız.. Birkaç saniye sonra öteki camiden bir başka ezan sesi daha.. Derken, bir tane daha.. Bir tane daha.. Özellikle mi böyle düzenlenmiş yoksa tesadüf mü? Bilmiyorum.. Civardaki dört camiden dört ayrı ezan sesi.. İkişer saniye arayla.. Ezan kanonu.. Ezan şöleni.. Cezaevinin yüksek duvarlarında yankılanıyor. Anlatmak yetersiz, yaşamak gerek.. Kendinizi güzelliklere bırakın.. Bırakın, sizi bildikleri gibi ağırlasınlar, şımartsınlar..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Barlas aldı götürdü..   / 22-02-2004
 İnsana saygı neden bu kadar zor..   / 21-02-2004
 Polis dövmek serbest!..   / 20-02-2004
 Alnından öperim Altan!..   / 19-02-2004
 Şansa Dansa RTÜK ile alay ediyor..   / 18-02-2004
 Gazeteci olmak.. Ya da olmamak..   / 17-02-2004
 Doldur boşalt   / 16-02-2004
 İnsanın içini ısıtan beyaz ayılar..   / 15-02-2004
 Aşklar var, unutulmamak için..   / 14-02-2004
 Akut'u sorgulamak gerekmez mi?..   / 13-02-2004
ERDAL ŞAFAK
Sıra Fransa'da
Almanya Başbakanı Gerhard Schröder'in...
AHMET HAKAN COŞKUN
Yarış bitti
Adap ve erkana önem veren biri olarak "Ben...
MANSUR FORUTAN
Bir Kıllanan Adam yazısı
Geçtiğimiz hafta sonu CNN...
MEHMET BARLAS
Ufukta "Siyasal İslam" değil, artık "Liberal Demokrasi"...
ALİ KIRCA
Sizi seçeni seçin!
Türkiye yaklaşık dört hafta sonra...
SAVAŞ AY
Bu hamur bunca suyu kaldıracak mı?
Ahh ah!.. Aslında...
ÖMER LÜTFİ METE
Kürt muhabbetinde yeni ufuklar
Bazı okurlarım dün...
REFİK DURBAŞ
Uyuşturucuda 'paslı vuruş'
Öncelerİ uzak bir tehlike...
HINCAL ULUÇ
Alla Turca'nın kentinde, Alla Franca...
Hisse almam yasak
Hisse almam yasak
Aziz Yıldırım, büyük ilgi gören ve kısa sürede müthiş bir çıkış...
Favori yok
Favori yok
Futbolcularını uyaran Alman teknik adam "Biz daha iyi durumda...
Uzanlar'ın çiftlik evi cephanelik gibi çıktı
Uzanlar'ın çiftlik evi cephanelik gibi çıktı
Uzanlar'ın Sakarya'daki çiftlik evinde 25 tabanca, 10 uzun namlulu...
CHP'de 'aday bunalımı'
CHP'de 'aday bunalımı'
Adana adayı Özülkü'nün 'Şirinler Çetesi' ile birlikte gözaltına...
Sizin için çalışacağım
Sizin için çalışacağım
Almanya Başbakanı Schröder, Başbakan Erdoğan'a Türkiye'nin AB...
Güçbirliği İstanbul'a hazır
Güçbirliği İstanbul'a hazır
Sol ittifak İstanbul'da da oldukça iddialı. İlçe adaylarını genel...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.