kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sizin için çalışacağım
Sizin için çalışacağım
Schröder'den kadeh jesti
Türkiye'ye 40 yıl önce verilen söz tutulmalı
Köşk'ten destek için teşekkür
Alman devlerinin gözü Türkiye'de

Şansölye sözü

Almanya Başbakanı Schröder'den, Erdoğan'a destek sözü: Müzakareler başlamalı. Bunun için çalışacağım

Ankara'ya 11 yıl sonra gelen ilk Almanya Başbakanı olan Schröder, AB konusunda Türkiye'yi cesaretlendirdi. Erdoğan'la baş başa görüşen Şansölye Schröder, "2004 önemli bir yıl olacak. AB sözünü tutmalı" dedi.

TÜRKİYE KARŞITLARINA BAHANE BIRAKMAYIN
KONUK
başbakan, Türkiye'ye yeni kriter koymanın mümkün olmadığını belirterek şöyle konuştu: "Türkiye'nin üyeliğini engellemek isteyenlere bahane bırakmayın. Girdiğiniz bu yolda ilerlemeniz için sizi yüreklendirmek isterim."

TÜRKİYE'NİN VARLIĞI İLHAM KAYNAĞIDIR
KIBRIS'TA
1 Mayıs'tan önce çözümün AB yolunda ek sinyal olacağını da belirten Schröder, "Türkiye'nin varlığı Avrupa ile İslam medeniyetlerinin kavuşması için ilham kaynağıdır. Türkiye Avrupa için istikrar demektir" dedi.

İKİ BAŞBAKAN
'DÖRT' MUHABBET
ERDOĞAN ile Schröder görüşmesinde 4 rakamının önemi üzerine bir sohbet gelişti. Erdoğan'ın tercümanı Zapsu, Schröder'in 4 evliliğini ima eder biçimde konuşunca Schröder "Evet ama bende tek sizde geçmişte toplu 4 oluyordu" deyiverdi.

KÜRTÇE'YE ENGEL OLANLAR YANDI
BAŞBAKAN Erdoğan, Schröder'le basın toplantısı sırasında, Kürtçe eğitim ve yayınlarla ilgili bir soruyu şöyle yanıtladı: "Bu konuda herhangi bir engel söz konusu değildir. Herhangi bir mani olursa karşılarında hükümet olarak bizi bulurlar."


***

Sizin için çalışacağım

Almanya Başbakanı Schröder, Başbakan Erdoğan'a Türkiye'nin AB üyeliğini destekleme sözü verip, 'Bu konuda çalışacağım' dedi.

ANKARA 11 yıl aradan sonra ilk kez dün Almanya Başbakanı'nı ağırladı. Başbakan Erdoğan ile Almanya Başbakanı Schröder'in görüşmelerinde ağırlıklı olarak Türkiye-AB ilişkileri, Kıbrıs, Irak, Orta Doğu, NATO İstanbul Zirvesi ve Afganistan konuları görüşüldü. Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Başbakan Tayyip Erdoğan'a Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini destekleme sözü verirken, diğer AB üyeleri nezdinde de çalışacağını bildirdi. Erdoğan'a "Sizin için çalışacağım. AB verdiği sözü tutmalıdır" diyen Schröder, Kıbrıs konusunda Türk tarafının izlediği yapıcı tutumun AB'de büyük yankı uyandırdığını kaydetti.

İLHAM KAYNAĞISINIZ
SCHRÖDER,
baş başa görüşmede Erdoğan'a, "Türkiye'nin varlığı, Avrupa ve İslam medeniyetlerinin kavuşması için bir ilham kaynağıdır" dedi. Erdoğan ise Türkiye'nin Müslüman bir ülke olarak yüzünü Batı'ya döndüğünü belirterek, "İslam'ın gerçek ilerici ve çağdaş yüzü olduk" dedi. Ayrıca AB üyeliği konusunda Schröder'den Fransa ve Danimarka'nın ikna edilmesi için devreye girmesini istedi. Schröder ise bu konuda elinden gelen gayreti göstereceğini söyledi.

BAHANE BIRAKMAYIN'
ARALIK
2004'ün hem Türkiye, hem de AB'nin geleceği açısından kritik bir tarih olduğunu belirten Schröder, AB içinde Türkiye'nin üyeliğine şüpheyle yaklaşan kesimler olduğunu hatırlatarak, "AB yolunda gösterdiğiniz performansı sürdürün. Reformların hayata geçirilmesi ve Kıbrıs sorununun çözümü konusunda da cesur olun. Türkiye'nin üyeliğini engellemek isteyenlere hiç bir bahane bırakmayın" mesajı verdi. Schröder, Erdoğan'la görüşmesinin ardından yapığı açıklamada da, "Kopenhag kriterlerinin yerine getirilmesinin AB Komisyonu tarafından tespit edildiği anda müzakerelerin başlayacağına hiç şüphem yok" dedi.

BİZE GÜVENEBİLİRSİNİZ'
SCHRÖDER,
AB'nin Türkiye'ye yeni kriterler getirmesinin söz konusu olmadığını belirterek, "Türkiye, Almanya'nın AB konusundaki desteğine kesinlikle güvenebilir" diye konuştu. Erdoğan'la görüşmesinde reformların uygulama sürecine destek verebileceklerini ileten Schröder, "Oyumuz müzakerelerin en kısa sürede başlatılması yönünde olacak" dedi. Erdoğan, Aralık 2004'te AB müzakerelerinin başlatılmasıyla ilgili olumlu kararın çıkmasını büyük bir güvenle beklediklerini belirterek, "Bizim için asıl olan müzakerelerin başlamasıdır. Tam üyelik konusunda şu anda herhangi bir tarih beklentimiz söz konusu değil" dedi.

GÜLDÜREN SORU
ERDOĞAN,
bir Alman gazetecinin "Schröder'den duyduklarınız, CDU Genel Başkanı Angela Merkel'den duyduklarınızdan daha mı hoşunuza gitti?" sorusuna ise gülerek şu karşılığı verdi: "Bayan Merkel'in ifadeleri bizim için yeni değildir. Bunu daha önce de biliyorduk. Temenni ederiz ki onlar da bu noktadaki görüşlerini aynı noktaya getirirler."

Bülent AYDEMİR-Evren MESCİ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Güçbirliği İstanbul'a hazır
 Bir İslamcı'nın itirafları
 Kocasına uzaydaki yıldızı hediye etti
 'Matematik'i mat edin
 Özet Haber
 TRT iktidarın borazanı gibi'
MEHMET TEZKAN
'İyi ki devleti ele geçirememişiz'
Taban tabana zıt olan...
EMRE AKÖZ
Semih Balcıoğlu usta artık Sabah'ta çiziyor
Semih...
UMUR TALU
Sosyal ile Hıristiyan Demokrat
Türkiye, Avrupa Birliği...
MUHARREM SARIKAYA
Solda 'gizli' eylem birliği
Geçmiş seçimlerde olduğu...
Yok aslında farkımız!
Genç, dinamik yeni siyasetçilerden verilen vaatlere kadar komşu...
Avrupa Birliği'nin en 'iyimserleri' Türkler
BU yıldan umutluyuz, hükümete ve orduya güveniyoruz, AB'yi...
Hisse almam yasak
Hisse almam yasak
Aziz Yıldırım, büyük ilgi gören ve kısa sürede müthiş bir çıkış...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.