kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Merdaneli günlerin markaları!
Merdaneli günlerin markaları!
Devrim, Anadol'un yolunu açtı
Onlar mazide kaldı!...

Merdaneli günlerin markaları!

Türkiye'nin TV ekranı ile ilk tanıştığı yıllar. Evlerde merdaneli çamaşır makineleri var. Gençler üzerlerine Kot pantolon giymişler, ayaklara Mekap'lar çekilmiş. Leblebi tozu ise o zamanın "sürpriz yumurtası".

TÜRK sanayicisinin en büyük hedefi dünya markaları yaratmak. Bunun için projeler geliştiriliyor. Öyle ki, pilot sektör olarak seçilen tekstilcilere yurtdışında mağaza açmaları durumunda teşvik veriliyor. Türkiye bir yandan tek haneli enflasyon hedefine kilitlenirken diğer yandan da AB kapısını zorluyor. Oysa Türkiye'deki sanayileşmenin gelişimi çok değil, bundan 40-50 yıl öncesine dayanıyor. Belki ilk zamanlar, 'yürümeyen otomobiller ve yürüyen çamaşır makineleri' üretildi. Ama onlar bugün dünyanın dört bir yanına ihraç ettiğimiz ürünlerin temelini oluşturdu. Bugün artık birçoğu üretilmiyor. Üretimi devam edenlerse evlerimizin başköşesindeki yerlerini yenilere kaptırdı. Hatırlayanların yüzünde şevkatle karışık bir gülümseme yayan nostaljik markalar arasında bir yolculuğa ne dersiniz?..

HERŞEY İTHALLE BAŞLADI
O zamanlar toplu iğne bile üretemeyen Türkiye sanayileşme yolunda bebek adımlarıyla ilerliyordu. Henüz patates tarlalarında fabrikalar fışkırmıyordu. Bugün Türkiye'nin en büyük holdingleri imalatla yeni tanışmış; amerikan bezi tezgahları ile başlayan sanayileşme baraj inşaatları, rafineriler, ampul, traktör, buzdolabı fabrikaları ile hız kazanmıştı. Gazete sayfalarında buzdolabı, transistörlü radyo, manyetolu telefon, çamaşır makinesi ve traktör reklamları boy gösteriyordu. En büyük tartışma konusu ise İstanbul'un asma köprüsünün nereye yapılacağı idi. Bugün Anadolu'nun her köşesine dağılan Migros, İsviçreli bir şirket olarak Türkiye'ye yeni gelmişti. Alışverişler süpermarketten değil, çarşı pazardan ya da Bakkal Nuri Bey'den yapılıyordu. Her bakkalın elinde bir veresiye defteri vardı. Annelerimiz yiyecekleri Amerika'dan ithal edilen Frigidaire'in buzdolaplarında soğutuyor, General Electric ve Vailant'ın radyoları ile eğlenceli zamanlar geçiriyordu. Başımız ağrıyınca Gripin içiyorduk. Türkiye Coca Cola ve Pepsi ile yeni yeni tanışıyordu.

BURSALI TOLON'UN MAKİNELERİ
Sonra Türk girişimciler işi iyice ele aldı. Bursa'daki imalathanesinde yerli dokuma tezgahnı yapan Kamil Tolon, işleri geliştirmiş ve çamaşır makinesi üretimine başlamıştı. Artık çamaşırlar Tolon marka makinelerde Mintax'la yıkanıyor, yemekler Vita ile lezzet buluyordu, evler Gırgır ve Hoover'le temizleniyordu. Hatta ünlü Unilever Firması tarihçesine şöyle bir not düşüyor. "Yıl 1970 ilk defa Sana üretimi Vita'yı geçti. Bu yıllar Türkiye'nin televizyonla yeni tanıştığı yıllardı. Gençlerin üzerinde Kot pantolon vardı. Mekap'lar ayağa çekilmiş, saçlarının parlaklığını Belinda Şampuan'a borçlulardı. Çocuklar Elvan Gazoz içip, leblebi tozu külahlarını kapışıyordu. Leblesi tozu deyip geçmemeli. O zamanın çocuklarının "sürpriz yumurtası"ydı onlar. Külahın içinden leblebi tozunun yanı sıra çıkan küçük oyuncaklar herkesin elindeydi. Macun, horoz şekerleri favori abur-cuburlar arasındaydı.

OTOMOBİL UÇAR GİDER
Bu anlattıklarımız yaşı 20'nin altında olanlara çok çok yabancı gelecektir. Ama 30 ve üzerindekilerimize oldukça tanıdık. Belki de mazide kalan markaları anlatmaya otomobil ile başlamak lazım. Otosan'ın 1966 yılında seri üretimine başlanan ilk Türk otomobili Anadol 1970'lerde sokaklarda dolaşıyor. Tofaş'ın ilk ürettiği Murat 124, yani günümüzün Hacı Murat'ı ve Renault'nun 12'si de yollarda. TRT'de "otomobil uçar gider" reklamları dönüyor.

Leyla Şen Hacer Gemici

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 'Karşımıza işin sahibi gelecek'
 Devlet çekilirse elektrik yüzde 10 ucuzlar
 Avrupa'nın galibi dizel oldu
 '5 milyon müşteriyle yeni döneme en hazır bankayız'
 Gökdelenlerde kiralar düştü ofisler yeniden doluyor
 Outsource hizmeti artık otellere girdi
 Müzik setinin pabucu dama atıldı
 İTO, güvenlik elemanı yetiştirecek
 Kale, Çin doğalgaz pazarına girecek
 İşsizlik Fonu'nda biriken para sorun oldu
 Çin'e yapılan demir çelik ihracatı patladı
 Teknoloji yatırımlarına çeki düzen
 Türkiye'nin 71 ili Hazine'ye muhtaç
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Motorola randevu istedi
Tasarruf Mevduatı Sigorta...
GÜNTAY ŞİMŞEK
'Enerji'de Rusya ile yeni dönem'
Enerji ve Tabii...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Bıyıklı yabancılar şimdi de eurobond'da sahneye...
İLKER SARIER
Uğur Dündar'dan açıklama
Arena programının Genel...
Şimdi de onun için ağlıyorlar
Antrenörlerini iki ay önce kalp krizine kurban veren basketbolcuları...
Hanımağa emredince cinayet için izin aldı!
Yerel seçimdeki rakibine gözdağı vermek için tuttuğu tetikçiyi başka...
Mustafa ruh ikizim gibi
Mustafa ruh ikizim gibi
Gülben Ergen her kapanan kapının ardından bir aydınlık doğduğuna...
'Fasting' kurbanı
'Fasting' kurbanı
Bağırsağı delindiği için geçen hafta İstanbul Cerrahi...
IMKB
E: 18,284 D:% -1.72
DOLAR
S: 1,329,000 D:% -0.15
EURO
S: 1,675,000 D:% 0.06
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.