kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Böbrek hastalıklarından korunmanın yolları
Böbrek hastalıklarından korunmanın yolları
Seks böbrek taşı yapmaz

Böbrek hastalıklarından korunmanın yolları

Dr. Jan Klod Kayuka, yazı dizimizin beşinci bölümünde binlerce kişiyi etkileyen böbrek hastalıklarından korunma yöntemlerini anlattı: "Böbrek hastalığı son derece sinsi şekilde ortaya çıkıp insanın tüm hayatını etkileyebiliyor" Dr. Jan Klod Kayuka, yazı dizimizin beşinci bölümünde binlerce kişiyi etkileyen böbrek hastalıklarından korunma yöntemlerini anlattı: "Böbrek hastalığı son derece sinsi şekilde ortaya çıkıp insanın tüm hayatını etkileyebiliyor".

Böbrek hastaları arasına aniden katılanların sayısı, her geçen gün artıyor. Tansiyonda üst üste hafif yükselme, ardından son dönemde idrara fazla çıkma gibi basit belirtiler, böbrek yetmezliği gibi son derece ciddi bir hastalığın ilk sinyalleri olarak kabul ediliyor. Böbrek hastalığının tedavisi sürerken hayatı da yeniden programlamak gerekiyor. Böbrek yetmezliği, Türkiye'deki en önemli sağlık sorunların biri. Türk Nefroloji Derneği'nin yayınlarına göre şu anda böbrek yetmezliği olan hastaların sayısı 19 bini geçiyor. Vücudun su ve elektrolit dengesini sağlayan böbrekler, günlük alınan su ve beraberinde alınan minerallerin ve tuzların vücutta sabit miktarda kalmasını temin ediyor. Bunun sonucunda fazla biriken atık maddeler ise idrarla atılıyor. Dr. Jan Klod Kayuka, böbreklerin yol açtığı en büyük sorunlardan birinin yetmezlik olduğunun altını çiziyor. Birden bire ortaya çıkan bu hastalık daha sonra düzelmesi mümkün olmayan bir sorun olarak insan sağlığını etkiliyor. Akut böbrek yetmezlikleri ise daha çok kanamalar, enfeksiyon hastalıkları bazen de toksit maddelere maruz kalma sonucu ortaya çıkıyor. Bunun yanı sıra şeker hastalığı, nefrit, taşlı böbrek hastalıkları ve yüksek tansiyon da böbrek yetmezliğine neden olabiliyor. Kronik böbrek yetmezliğinin son derece sinsi bir hastalık olduğunu anlatan Dr. Jan Kod Kayuka, "Çoğu zaman hastalar bize ulaştığında hastalık ileri döneme varmış oluyor. Biz de hemen hastaya acil durumlarda diyaliz vermek durumunda kalıyoruz. Hastalar tesadüfen bu hastalıklarını öğreniyorlar. En önemli belirti; idrar yapma şeklindeki değişiktir. Özellikle geceleri birden fazla idrar yapma ihtiyacının olması veya aşırı miktarda su içme isteği gibi durumlar ilk belirtiler olabilir" diyor.

YAŞAM TARZINIZI DEĞİŞTİRİN
Böbrek yetmezliği belirli bir süreci aştıktan sonra diyalizin şart olduğunun altını çizen Dr. Kayuka, "Sadece diyaliz değil tabii ki transplantasyon, yani böbrek nakli de gerekebiliyor. Bu süreci uzatmak için diyet ve ilaçların büyük önemi bulunuyor" diyor. Diyette kişinin alacağı tuz ile protein miktarının büyük önem taşıdığını vurgulayan Dr. Jan Klod Kayuka, hastaların yaşam tarzlarını değiştirmesi gerektiğini söylüyor. Bunların başında sigarayı bırakmak geliyor. Sigaranın böbrek fonksiyonları üzerinde olumsuz etkisi, tıp dünyası tarafından artık kanıtlanmış durumda. "Sigara içilmesi, kronik böbrek hastalarında böbrek yetersizliği gelişmesini hızlandırır. Ayrıca, bu hastalardaki en sık ölüm nedeni olan kardiyovasküler hastalıkların oluşma riskini artırır. Bu nedenle sigaranın bırakılması konusunda hekimlere büyük sorumluluk düşmektedir" diyor.


Bol bol su içmeyi ihmal etmeyin
* Her gün 2 litreden fazla sıvı tüketilmeli. İdrar üretimi ise, 2 litre civarında olmalıdır. Maden suyu, kaynak suyu ve tesisat çeşme sularını, ot çaylarını tercih edin. Alkol, kola, aşırı tatlı içecekler ve aşırı sütten kaçının. Kahve ve uyarıcı maddeler bu amaçla içilemez.

* Spor yapanların daha fazla sıvı alması gerekir. Özellikle spor, terleme ve güneş banyoları yoluyla kaybedilen sıvının, yeterli miktarda sıvı alınması yoluyla dengelenmesine dikkat edin.

* Geceleri tuvalete çıktıktan sonra bir şey içmeyi unutmayın.

* Beslenmenizde çeşitli vitaminler yönünden zengin bir mönü kullanın. Süt ve süt ürünleri gibi kalsiyum içeren ürünleri abartmadan yiyin. Ispanak, pancar gibi sebzeleri azaltın.

* Bol bol dans edin. Düzenli vücut hareketleri ile yeni böbrek taşı oluşumundan vücudunuzu koruyun.

* Soğuk algınlığına dikkat! Ayaklarınızı ve böbrek bölgenizi sıcak tutun. İdrar yaparken yanma, sık idrar, kasık ağrısı, bel ağrısı, ateş, titreme, üşüme olursa derhal üroloğa görünün.

Esra Tüzün

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Kadın dedeler geliyor
 Neredesin Firuze Avrupa'ya açılıyor
 Sanatçı sporcu gibi yaşamalı
 Teknesini yüzdürmek için göle su bastırdı
 Oyuncu olmasam mafya olurdum
 Pişman değilim
 Zürih'te barıştılar
 Kırmızı küpeli Cem
 Ankara Cats'ler yeni sezonda iddialı
 Flamingolar zor günler geçiriyor
 Fadimeler kahvesi
 24 mağara apart otel haline getirilecek
 Köy tutkusu antikacı yaptı
 EVET' demeden önce
 Para mutluluk düşmanı
 Sevgi Sözcükleri
 Pratik yorgan
HAKAN & UTKU
Lucescu'nun halleri
Kazım Kanat'ın deyişiyle...
AYŞE TÜTER
Etli salata
Etleri teflon tavada pişirip, ince uzun...
İtalyan aşıklara Nazım'dan sevgilerle
İtalya'nın ünlü kitabevlerinin raflarını Nazım Hikmet'in 'Aşk...
En zengin koleksiyon Demirören Ailesi'nde
Türkiye'nin en tanınmış müzayede evlerinden biri olan Artı Mezat'ın...
O her kalbe yarar
ABD'de yapılan bir araştırma çikolatanın yalnızca seven kalplerin...
Moda evi açıyor
Moda evi açıyor
Sosyetik güzel Siren Ertan'ın şu sıralar keyfine diyecek yok.
Hakan'ı terk etti
Hakan'ı terk etti
Kosifler Otomotiv'in veliahtlarından Hakan Kosif, sandığımdan...
Beyrut çiçeği
Beyrut çiçeği
Lübnan uzun süren savaş yıllarından sonra yeniden doğuyor.
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.