kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
En zengin koleksiyon Demirören Ailesi'nde
En pahalı tablo ve antika kimin

Artı Mezat'ın yöneticisi Can Has'a göre Türkiye'deki en büyük resim ve antika koleksiyoncuları Sabancı ve Demirören Aileleri. En pahalı tablo olan Erol Aksoy'a ait "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablosu ise şu anda BDDK'nın elinde.


***

En zengin koleksiyon Demirören Ailesi'nde

Türkiye'nin en tanınmış müzayede evlerinden biri olan Artı Mezat'ın ortağı ve yöneticisi Can Has'a göre Sabancı ve Demirören Aileleri ülkemizdeki en önemli resim ve antika koleksiyonuna sahip iki aile.

Ailesine ait Has Otomotiv'de iş hayatına başlayan Can Has, bir süre New York'ta yaşadıktan sonra Türkiye'ye dönüp hobisi olan antikacılığa meslek olarak devam etti. Şu an Ada Antik ve Artı Mezat'ın ortağı olan ve bu şirketlerde yöneticilik yapan Can Has, Türkiye'de antika koleksiyonculuğu ve antikalar konusunda derin bilgisi bulunan uzmanların başında geliyor. Türkiye'deki en kıymetli eserlerin Osman Hamdi Bey'e ait tablolar olduğunu belirten Has, normal ebatlardaki bir Osman Hamdi tablosunun 800 bin ile 1.5 milyon dolar arasında değiştiğinin altını çiziyor. İktisat Bankası koleksiyonunda yer alan ancak daha sonra BDDK'ya devredilen Osman Hamdi Bey imzalı 'Kuplumbağa Terbiyecisi' tablosu ise Has'a göre en az 3 milyon dolar ediyor. Has, ülkemizde Osman Hamdi'nin eserlerine sahip olanların başında Sabancı, Demirören ve Mermerci ailelerinin geldiğini belirtiyor.

* Antikaya ilginiz ne zaman başladı?
1970 yılında başladı. Klasik Türk ressamlarının tablolarını toplamaya başladım. Tablo toplamada en önemli şey gözü eğitmekdir. Bir sanatçının eserini gördüğüm zaman uzaktan kime ait olduğunu tahmin edebilirim. Bir koleksiyoncunun da gözünü iyi eğitmesi lazım. 1999 yılında kadar hobim olan uğraşım, o yıl mesleğe dönüştü.

* Türkiye'de koleksiyonculuk anlayışının öncüleri kimlerdir?
Bunların başında iş adamları Sakıp Sabancı, Erdoğan Demirören, Eczacıbaşı Ailesi, Feyyaz Berker, Halil Bezmen, Erol Aksoy, Mustafa Taviloğlu gelir.

* Antikaya yatırım yapmak kazançlı mıdır?
Antikaya yatırım yapmak yüzde yüz çok karlı. Hisse senedi alınca duvara asamassınız, gayri menkul alırsanız imar durumunu beklersiniz ama sanat eserlerini evinizin baş köşesinde sergilersiniz ve bunu hergün seyretme zevkine ulaşırsınız. Yani orijinal bir esere sahip olduğunuzda en sağlam yatırımlardan birine sahip oluyorsuz.

* Antika eser alırken nelere dikkat edilmeli?
Ender bulunması, tamir görmemiş olması, zedelenme olmaması, orijinal olması antikanın değerini yükseltir. Eskiden evlerde soba vardı. Sobanın yaptığı islerden dolayı tablolar kirlenir, eser bozulur. Siz eseri pahalı da alsanız o bir eser eğer orjinalse çok kısa zamanda değerini yükseltir.

EN KIYMETLİSİ OSMAN HAMDİ
* Antika piyasasının en değerli eserleri neler?
Bugün Türkiye'de Osman Hamdi ve oryantalisler en çok rağbet gören eserler. Resim, antika piyasasının dinamosudur. Bunu tombak, tuğralı gümüş, hat ve fermanlar takip eder.

*Sahte eser almamak için ne önlem alınabilir?
Müzayede şirketlerinin sahte eser alması son derece güç. Gelen eser önce bizim sonra eksperlerin kontrolünden geçer. Müzayededen önce de müşteriler kendi eksperleri ile eserleri inceleyebiliyorlar.

* Bütün koleksiyoncular antikadan anlar mı?
İki türlü koleksiyoncu tipi vardır. Kendi gözünü eğiterek antika toplayanlar ki ben de bu işi sevdiğim için kendimi eğiterek bu işi yapanlardan biriyim. Bir de kendine danışman tutarak bu işi yürütenler var.

* Müzayede firmaları nasıl gelir elde eder?
Bu işle ciddi olarak uğraşan 6 müzayede firması var. Bütün bu antika firmalarının yıllık cirosu tahmini 7-8 milyon dolar gibi düşük bir rakkamdır.

* Siz kendinize bir koleksiyon oluşturdunuz mu?
1992 yılında yaptığım koleksiyon müzelik bir koleksiyondu. Amerika'ya giderken koleksiyonumu elden çıkarttım. Ama döndükden sonra tekrar oluşturdum. Şu anda elimde 40-50 eserden oluşan resim koleksiyonum var. En eski eser Halil Paşa'nın. Değerlerini tespit etmek çok zor ama elimdeki koleksiyonun herhalde 1 milyon dolar eder.

MERMERCİ'DE DÖRT TANE VAR
* Türkiye'deki en zengin resim koleksiyonu kimlerde?

Sabancı Ailesi'ne ait Osman Hamdi'nin eseri olan 'Vazodaki Çiçekler' tablosu 1.5 milyon dolar civarındadır. Erdoğan Demirören'in büyük bir koleksiyonu var. Eserlere tek tek bakmadan fiyat biçmek mümkün değil. Sadece Osman Hamdi'nin bir eserinin olduğu ve o dönemden sonraki her sanatçının bir eserinin olduğu iyi bir koleksiyonun değeri 7-15 milyon dolar arasındadır. Erdoğan Demirören'lerde sadece resim değil, tombak tuğralı gümüş, ferman ve hatlar var. Böyle bir koleksiyona değer biçmek kolay değil. Erdoğan Demirören çok iyi bir koleksiyoncudur.

* En çok değer gören sanatçı kim?
Normal ebatlardaki bir Osman Hamdi tablosunun 800 bin dolar ile 1.5 milyon dolar arasında değeri vardır. Ama büyük ebatlarda ise bu fiyat artar. Ender Mermerci'de de bildiğim kadarı ile 4 adet Osman Hamdi tablosu var.

* En pahalı Osman Hamdi tablosu şu an kimde?
İktisat Bankası'ndan BDDK'ya kalan Osman Hamdiye ait 'Kaplumbağa Terbiyecisi' adlı eserin bugünkü değeri 3 milyon dolar civarındadır.
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 İtalyan aşıklara Nazım'dan sevgilerle
 O her kalbe yarar
 D. emin ellerde
 İşte sinemanın en ateşli öpücükleri
 Dikkat! Zayıflamak için öğün atlamayın
 Hıdırlıktepe olaylarının ardından çete çıktı
 Başmüfettişe hapis cezası
 Öcalan eylemi bitirdi
 Öğretmen adaylarına müjde
 Rakamlar tehdit ediyor
 'Patron Kim' ZİRVEDE
 Sudan kavgada 7 ölü
 Satırlı Hizbullaha tutuklama
ERDAL ŞAFAK
Siyasiler ve depolitize halk
"İnsan, yaşamının en...
AHMET HAKAN COŞKUN
Bağdat'a dair
TOZ VE HÜZÜN: Depremi yaşamış bir...
ALİ KIRCA
Türkiye adası
Biz; "Avrupa bizi içine alır mı almaz mı?"...
HINCAL ULUÇ
Sabah Spor ödülleri.. Lucescu.. Ben..
"Bir gündem teklif...
Kupanın % 25 hissesi fener'in 2-4
Kupanın % 25 hissesi fener'in 2-4
Savunmasında çok açık veren ve 85. dakikaya kadar mağlup oynayan...
Trabzon çakır keyif 2-1
Trabzon çakır keyif 2-1
Hakem Çakır'ın 2 kritik kararı Trabzon'u yarı finale taşıdı: 1-...
Denktaş'ın önerisi Rumları bocalattı
Denktaş'ın önerisi Rumları bocalattı
Annan'ın boşlukları doldurmasını şartlı olarak kabul eden Denktaş,...
Erdoğan: Demode siyaset prim yapmaz
Erdoğan: Demode siyaset prim yapmaz
Başbakan Tayyip Erdoğan, Kıbrıs politikasını eleştiren CHP'yi,...
Son kurban bir öğretmen
Son kurban bir öğretmen
Diyarbakır'daki Celal Güzelses İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı otel...
Kar, döndü dolaştı yine kapıya dayandı
Kar, döndü dolaştı yine kapıya dayandı
Doğu Anadolu ve Karadeniz'i kar teslim aldı. Erzurumlular soğuk ve...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.