|
|
|
|
Çikolata hem kalbe, hem de 'kalp'e yarıyor
California Üniversitesi'ndeki bir araştırmaya göre çikolata sadece faydalı romantik bir hediye değil, kalp için de çok yararlı. İçindeki kakaoda bulunan flavonoid kan dolaşımını hızlandırıp tansiyonu düşürüyor.
*** O her kalbe yarar
ABD'de yapılan bir araştırma çikolatanın yalnızca seven kalplerin değil, "hasta" kalplerin de ilacı olduğunu ortaya koydu. Kural kesin. Çikolata ye uzun yaşa.
Çikolata severlerin yıllardır beklediği destek "haber" Amerika'dan geldi. Habere göre yaklaşan Sevgililer Günü'nün en romantik hediyelerinden biri sayılan ve aşıkların yüreklerinde "tatlı" kıpırtılar yarattığı bilinen çikolata, sağlık açısından da kalplere çok faydalı. Çikolatanın yüzde sivilcelere neden olduğu, kilo aldırdığı yolundaki birçok araştırma sonucunun papucunu dama atan bu açıklamayı ABD'de bulunan California Üniversitesi'nde görevli doktorlar yaptı. Doktorlara göre çikolatanın içinde kırmızı şaraptaki gibi bazı kimyasallar bulunuyor. Bunlar, vücutta kan dolaşımını hızlandırıyor ve tansiyonu düşürüyor.
İLK KEŞFEDEN AZTEKLER Olmuş Ulusal Bilimler Akademisi'nde düzenlenen toplantıda bulgularını aktaran Amerikalı doktorlar, çikolatanın sağlığa faydaları, kültürel etkileri ve özündeki kakao bitkisinin leziz tadını masaya yatırdıklarını anlattılar. Araştırmacılardan Dr. Francisco Alarcon, "Aztekler'in, çikolata içtim, bu beni mutlu etti, kalbim daha güçlü gibi sözler içeren şarkıları var. Araştırmalarımız, bunların sadece metafor, yani benzetmelerden ibaret olmadığını gösteriyor" dedi. Dr. Norman Hollenberg de Panama açıklarındaki adalarda yaşayan Kuna yerlileri üzerindeki incelemeleri sonrası, kakaonun tansiyonu düşürdüğünü belirlediklerini anlattı.
YİNE DE DİKKAT Dr. Hollenberg, "Yüksek miktarda tuz ve tuzlu yiyecekler tüketmelerine rağmen Kuna yerlilerinin tansiyonu normal düzeyde. Bunun nedeni, yetiştirdikleri yüksek oranda flavonoidli kakaodan önemli miktarda tüketmeleri. Şehirleşmiş bölgelerdeki Kunalar'ı incelediğimizde, flavonoid açısından daha fakir kakao tükettiklerini ve tansiyonlarının daha yüksek olduğunu belirledik" diye konuştu. Normal işlemden geçen kakaodaki flavonoid oranının düştüğünü belirten Dr. Hollenberg, bu maddenin beyne giden kan miktarını artırarak yaşlılar ve diyabetik hastalara önemli yarar sağladığını söyledi. Bu yöndeki araştırmanın henüz başlangıç aşamasında olduğunu vurgulayan Hollenberg, yine de çikolata tüketenlerin "şeker ve kilo" dengesine dikkat etmelerinin gereğine işaret etti.
DIŞ HABERLER
|
|
|
|
|
|
|
|
|