1922'de lokantacılıkla başlayan İkbal'in öyküsü bugün gıda sanayi ile devam ediyor. Yüzde 50 hissesini Koç Grubu'nun ortağı Opet'e satan İkbal, yeni ürünlerle büyüyecek..
LEYLA ŞEN - HACER GEMİCİ
YIL 1922. Salim Usta, Afyon'da yeni açtığı Zümrüt Lokantası'nda, dört masasına birileri gelip otursun diye bekleyip durur. Ancak ayıptır; biri diğerini lokantada görse, " Yenge eve almamış yine" diye konuşup garipserler. Ama işini seven Salim Usta, kalkıp İstanbul'a gider ve yıllarca Yıldız Sarayı aşçıları yanında yamaklık yaparak öğrenir sanatını. Derken 1930'lu yılların başında bir haber gelir Afyon'a. Mustafa Kemal Atatürk Kocatepe'ye doğru bir gezi yapacak, öğle saatlerinde Afyon'da yemek yiyecektir. Ama nerede, kim, nasıl, neyle ağırlayacaktır onu? Böyle bir donanımı yoktur Afyon'un. Atatürk'ü konağında misafir edecek olan ağanın aklına genç aşçı düşer. Haber salınır. Salim Usta bulup getirilir. Salim Usta Atatürk'ün yemeği için çok özenir. Kuzu, içi iç pilavla doldurulmuş olarak piştiğinde yeniden ayağa dikilir ve gözleri yerine takılır. Sanki canlıymış gibi gelir sofraya. Yemeği ve sofrayı çok beğenen Atatürk, Salim Usta'yı çağırır, hikayesini öğrenir ve lokantasının adını sorar. Zümrüt'ü beğenmez, "Sen korkma böyle gidersen bahtın açık olur. Lokantanın adını da bahtı açık anlamına gelen İkbal koy" der. 1956 yılında çarşıdaki yerine taşındığında Salim Usta'nın torunları da İkbal restoranında yemek sanatını dedelerinden öğrenmeye başlar. Çetin Pancar, babasının ölümünden sonra işin başına geçer. Salim Pancar'ın torunu olan ikinci Salim Pancar ise işleri büyütme kararı alır ve 1989'da karayolunu çok kullanan tatilcilerin iyi bildiği İkbal dinlenme tesislerini açtıktan sonra sucuk işine girmeye karar verir. Eti ve sucuğu ile ünlü Afyonlu Pancar Ailesi de 1991 yılında bir fabrika kurarak sucuk üretimine başlar. Sucuk, İkbal'i Türkiye çapında tanınan bir marka yapar. 12 yılda yakalanan başarının ardından aile, İstanbul başta olmak üzere büyük illere sucuk evleri açmaya başlar.
DEDEME YETİŞEMEM İşte bu gelişme İkbal'i Türkiye'nin en büyüğü Koç Holding'le dolaylı olarak ortaklık kapılarını da ardına kadar açar. 2002'nin sonunda yüzde 50 hissesini Koç Holding'e satan Opet, geçen yılın mayıs ayında İkbal'in yüzde 50'sini satın alır. Böylece Afyonlu İkbal, belki de Koç'un en küçük ortağı olur. Torun Salim Pancar, ortaklık ve yeni gelişimler ışığında fabrikanın yenilendiğini ve kapasitenin arttığını söylüyor. Pancar, "Gelecek aylarda da büyüme devam edecek. İkbal sadece sucuk üretmiyor; pastırma, kavurma et, sucuk döner ve lokum da üretiyor. Restoran zincirlerinde ise tandırdan kavurmaya, kuru fasulyeden dönere kadar birçok çeşidi bulmak mümkün. Tesislerde satılan her türlü yiyeceği yaparım. Ama hiçbir zaman dedemin ustalığına yetişemem" diyor.