kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İran, Türk işadamlarıyla devrime hazırlanıyor
İran, Türk işadamlarıyla devrime hazırlanıyor

Türk şirketleri İran'da seferberlik başlattı. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, "Turkcell, GSM şebekesi için yabancılarla yarışıyor. Elektrik üretimi için yatırımcı bekliyorlar. Benzin satışı da gündemde" dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türk firmalarının İran'da tam bir yatırım seferberliği başlattığını belirterek, Tepe- Akfen'in İmam Humeyni Havalimanı'nın işletmesini üstlenmesinin bu aşamada önemli bir adım olduğunu söyledi. Binali Yıldırım, İran'ın yap-işlet modeliyle elektrik üretimi konusunda Türkiye'den yatırımcı firma beklediğini de sözlerine ekledi. Yıldırım, İmam Humeyni Havalimanı'nın açılısı sonrası gazetecilerle gerçekleştirdiği sohbet toplantısında İran'da Türk firmalarının yatırımları konusunda şu bilgileri verdi:

* AZADİ OTELİ:
Emsaş adlı bir Türk firması Tahran'ın önde gelen oteli Azadi Oteli'nin yenilenmesi için teklif verdi. İhale sonucunu bekliyor.

* MEVLANA PULU:
Bizim Posta İdaresi ile İran Posta İdaresi bu seyahatimizde işbirliği olanaklarını konuştu. İşbirliği adımlarının bir göstergesi olarak ortak pul çıkarma kararı aldılar. İran tarafında pulların Mevlana motifli olması önerisi geldi.

* TURKCELL MEKTUBU:
Turkcell, İran'da bir GSM şebekesi kurmak için yabancı şirketlerle yarışıyor. Turkcell'e destek olmak üzere İranlı yetkililere bir mektup gönderdik. Turkcell'in Türkiye'deki gücünü, diğer ülkelerde hangi başarılı

* BAŞBAKAN GİDECEK:
Sayın Cumhurbaşkanımız İslam Kalkınma Örgütü toplantısına katılmak üzere 17 Şubatta Tahran'a gidecek. Arkasından Maliye Bakanımız ile Bayındırlık Bakanımızın Tahran seyahati olacak. Henüz tarihi kesinleşmemekle birlikte Sayın Başbakanın da Tahran ziyareti öngörülüyor. İran'da Türk müteahhitlerinin iş yapma olanağı çok fazla. Konut yapımında müteahhitlere çok iş düşebilir. Başlattıkları "5 yılda 5 milyon konut" projesinden Türk müteahhitleri de büyük pay alabilir.

* DEMİRYOLU CANLANACAK:
İran, aramızda demiryolu taşımacılığına öncelik verilmesini istiyor. Bu bağlamda 237 kilometrelik Van Gölü Kuzey Geçiş Projesi devreye girebilir. 600 milyon dolarlık tarafının desteği söz konusu olabilir.

* BENZİN SATALIM:
İran, petrol ülkesi olmasına rağmen, buraya benzin satmamız mümkün. Aslında daha önce teklifimiz olmuş, ancak İzmit'ten gidecek benzin taşıma maliyetleri yüzünden pahalı gelmiş. Şimdi Batman Rafinerisi'nden demiryoluyla taşınmasını konuşuyoruz. Maliyetler uyarsa İran'a benzin satabiliriz.

* UÇAKLARDA SORUN VAR:
THY'nin İran Hava Yolları'na sattığı ikinci el uçaklarda sorun var. Onların tamiri için yedek parça gerekiyor. Ancak, ABD İran'da kullanılan uçaklara takılacak diye yedek parçaları vermek istemiyor. İranlı dostlarımız ABD'yi bu konuda yumuşatmamız için bizden yardım

TAV 1.5 milyar dolar ciro bekliyor
İSTANBUL Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali işletmesiyle edindiği tecrübeyi İran'daki 1.5 milyar dolarlık projeye taşıyan Tepe-Akfen'in ortakları, İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı ile milyonlarca kişiyi ağırlamaya hazırlanıyor. TAV'ın yönetim kurulu üyeleri Ali Kantur, Hamdi Akın, Sani Şener ve Ali Kurtarcan, havalimanının açılış töreni sonrasında toplantı düzenledi. Kantur, havaalanının bölgede önemli bir merkez olacağını ve 11 yıl 3 aylık dönemde 1.5 milyar dolarlık ciroya ulaşabileceklerini belirtti. Ali Kantur, törende Türkiye ve TAV'dan hiç bahsedilmemesiyle ilgili olarak şunları söyledi: "İran, havalimanına 1.2 milyar dolar yatırım yaptı. Açılışın olduğu gün, Humeyni'nin İran'a dönüşünün yıldönümüydü. Böyle bir günde TAV'ın rolünden, havalimanını işleteceğinden açıklıkla söz etmek istememiş olabilirler."

Erhan DOĞAN

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Kaçak akaryakıt satan teşhir edilecek
 İsmini Atatürk koydu Koç'un küçük ortağı oldu
 1 milyon mükellefe e-mail ile vergi uyarısı
 Mac'in mucidi, iPod ile online müzikte devrim yarattı
 Türkiye Avrupa'dan daha pahalı besleniyor
 GAP'tan Irak'a un ve çimento satışı patladı
 Türk halkı 200 km/s hızla giden trenle tanışacak
 Oto ihracatı ilk kez yan sanayiyi solladı
 Memur, maaşını gıdaya harcıyor
Kardeşine ağlarken eşiyle yıkıldı
Erbil'deki intihar eylemleri aynı ailenin 15 gün içinde iki kez ölüm...
Yol boyunca dua ettim Damla'm olmasın diye
Geçen bayram dokuz yaşındaki Gizem'e tecavüz edip öldüren sapık...
Çalışırken hiçbir zaman kaytarmadım
Çalışırken hiçbir zaman kaytarmadım
Popüler kültürün kraliçesi Hülya Avşar başarısının sırrını çok...
Aşk nelere kâdir
Aşk nelere kâdir
Özben Önal, altı aydır Ankaralı iç mimar Çağdaş Yüksel'le...
IMKB
E: 17,259 D:% -0.13
DOLAR
S: 1,319,000 D:% 0.23
EURO
S: 1,643,000 D:% 0.12
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.