kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye Avrupa'dan daha pahalı besleniyor
Türkiye Avrupa'dan daha pahalı besleniyor

Yaşar Gıda Grubu Başkan Yardımcısı Ali Sözen, raf ürünü gıda maddelerinde Avrupa'nın Türkiye'den daha ucuz olduğunu belirterek, "Türk halkı tek avantajı taze sebze ve meyvede yaşıyor" dedi..

YAŞAR Gıda Grubu Başkan Yardımcısı Ali Sözen, Türkiye'de rafta satılan gıda ürünlerinin hâlâ Avrupa ortalamasının üstünde olduğunu belirterek, "Sebze ve meyveden sözetmiyorum, market raflarını kastediyorum. Böyle bakınca Avrupa'da pek çok fiyat daha ucuz. Türkiye'de bir de satın alma gücündeki düşüş var, ikisi biraraya gelince Türkiye pahalı besleniyor" dedi. Arzın talepten hızlı büyüdüğünü, bu nedenle kârlılıkların da düştüğünü anlatan Sözen, "Yabancı yatırımcının gelmesi için kârlılık gerek. Özellikle süt ve ette kârlılığın artması gerek" diye konuştu. 2003 yılında gıda sektöründe yeni ürünlerin piyasaya çıkma hızının ve şirketler arasındaki rekabetin gözle görünür bir şekilde arttığını söyleyen Ali Sözen, şöyle konuştu:

KAR BASKISI ARTTI
"Tam bir kapışma yılıydı. Buna bir de kâr baskısı ve liderliği koruma stresi eklendi. Gıdada fiyat artışları enflasyonun altında oldu, sadece ette enflasyona yakın bir artış yaşandı. 2004'ü kestiremiyoruz, tarımsal girdilerin etkili olduğu bir sektörde fiyat artışlarını öngörmek zordur." Yaşar Holding'in gıda grubunu yeniden yapılandırma operasyonunun ilk halkası olan Ali Sözen, Coca Cola'dan transfer edildi. 2002'de gruba katılan Sözen, 2003'te lojistik ağını tek merkezde toplayarak 3 trilyon kâr sağladı. "Su için ayrı, süt için ayrı, et için ayrı kamyon çıkıyordu. Şimdi hepsi birleştirildi" diyen Ali Sözen, 400 milyon ciroya sahip şirkette 2004 yılında da uyduyla depolar arasındaki TIR seferlerini izlemeye hazırlandıklarını söyledi. Sözen, "Kalite ile fark yaratmak artık daha zorlaştı. Çünkü markalar ortalama bir kaliteyi tutturdu. Artık farklılığı, müşteriye yakınlaşma ve pazarlama yöntemlerinizle yapabilirsiniz. Üretime dayalı rekabetten çok üründen değer yaratan pazarlama anlayışı lazım" diye konuştu.

SOĞUK ZİNCİRE İLGİ
Yaşar Birleşik Dağıtım Pazarlama'nın 200 milyon dolar cirosu ve 1000'i aşkın soğuk-donuk kamyon filosuyla Türkiye'nin en güçlü dağıtım ağına sahip olduğunu söyleyen Ali Sözen, "Türkiye'nin en büyük 30 şirketi arasındayız. Yaşar Holding'in de en büyük şirketiyiz" dedi. Ali Sözen, sektördeki trendleri ve 2004 beklentilerini şöyle anlattı: "Marketlerin soğuk zincir üzerinden dağıtılan ürünlere ilgisi arttı. Tüketicide de bu konuda duyarlılık oluştu. Enflasyonun düştüğü bir dönemdeyiz artık. Arzın talepten fazla büyüdüğü bir dönemdeyiz. Bütün bunların birleştiği ortamda kaliteyi bozmadan verimlilik artışına yönelmek gerekiyor. Operasyonel kârlar önem kazanıyor ve fiyatlar artırılamayacağı için verimlilik baskı altında olacak."

Esen EVRAN

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 İran, Türk işadamlarıyla devrime hazırlanıyor
 Kaçak akaryakıt satan teşhir edilecek
 İsmini Atatürk koydu Koç'un küçük ortağı oldu
 1 milyon mükellefe e-mail ile vergi uyarısı
 Mac'in mucidi, iPod ile online müzikte devrim yarattı
 GAP'tan Irak'a un ve çimento satışı patladı
 Türk halkı 200 km/s hızla giden trenle tanışacak
 Oto ihracatı ilk kez yan sanayiyi solladı
 Memur, maaşını gıdaya harcıyor
Kardeşine ağlarken eşiyle yıkıldı
Erbil'deki intihar eylemleri aynı ailenin 15 gün içinde iki kez ölüm...
Yol boyunca dua ettim Damla'm olmasın diye
Geçen bayram dokuz yaşındaki Gizem'e tecavüz edip öldüren sapık...
Çalışırken hiçbir zaman kaytarmadım
Çalışırken hiçbir zaman kaytarmadım
Popüler kültürün kraliçesi Hülya Avşar başarısının sırrını çok...
Aşk nelere kâdir
Aşk nelere kâdir
Özben Önal, altı aydır Ankaralı iç mimar Çağdaş Yüksel'le...
IMKB
E: 17,259 D:% -0.13
DOLAR
S: 1,319,000 D:% 0.23
EURO
S: 1,643,000 D:% 0.12
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.