kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Kerkük'ten sonrası

Son günlerde Kerkük'te yaşananların gerek Türkiye'yi, gerekse Irak'ın diğer komşularını kaygılandırdığına şüphe yok. Amerikan kuvvetleri açısından da bir yeni dertli alan oluştuğu belli. Bugüne dek diğer bölgelere kıyasla sakin olan Kuzey Irak'ta çok ciddi bir karışıklık ve şiddet potansiyelinin varlığı da bu şekilde ortaya çıktı. Şimdiden çok cana mal olan hadiselerin arka planında Barzani'nin Kürdistan Demokrat Partisi ile Talabani'nin Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin hazırladığı anayasa taslağı var. ASAM Başkanı Ümit Özdağ'a göre federasyon etiketi altında konfederatif bir düzen isteyen ve Irak'ı etnik ya da mezhepsel temelde idari birimlere ayıran taslak, Kerkük kentini de Kürt federatif devleti sınırları içine alıyor. Bu şekilde Kürt federe devletinin Irak petrol kaynaklarının yüzde 40'ını kontrol etmesi de hedefleniyor. Tarih içinde ve halen Türkmen çoğunluklu bir kent olan Kerkük, Irak toplumunun tüm unsurlarını barındıran kozmopolit bir yapıya da sahip. Saddam Hüseyin döneminde kentin Araplaştırılması için ciddi çaba gösterilmişti. Türkiye o zamanlar Saddam Hüseyin'le iyi geçinme adına bu etnik mühendisliğe fazla ses çıkarmamıştı.

Bağımsızlık isteğine şaşmayın
Gerek KDP'nin, gerekse KYB'nin en büyük arzularının bağımsız bir Kürt devleti olduğuna şüphe yok. Ayrıca bu şaşılacak bir durum da değil. Her iki parti de bugünün koşullarında göreceli bir siyasi/askeri üstünlüğe sahipken elde edebileceklerinin azamisini istiyor. Bu şekilde de siyaseten son tahlilde kendi güçlerini aşacak hedefler belirliyorlar. Attıkları adımlarla gerginlikleri tetikliyor, kendilerine karşı içeride ve dışarıda oluşacak muhalefeti güçlendiriyorlar. Kerkük için Brüksel modelini öneren Cengiz Çandar'ın deyişiyle, "Türkiye ve Türkmenler'i hiç gözetmeyen 'dar görüşlü' bir politikanın esiri olmaktan sorumlu" Amerikalılar açısından da durum kolay görünmüyor. Kürtler'e siyasi borçları yüksekse de, etnik temelli idari yapılanmanın yaratacağı sorunların farkındalar. Dolayısıyla Kürtler'in taslağına sıcak bakmıyorlar. Ancak Kürtler'in demografik dengeyi değiştirme ve siyasi hegemonya çabalarını da Türkiye ve diğer komşuların arzuladığı şekilde engellemiyorlar.

Gürcistan'da seçim günü
Irak'ın toprak bütünlüğü ancak federatif yapı içinde korunabilecek. Türkiye ve diğer komşuların bu gerçeği sindirmesi Irak'a yönelik sağlıklı siyaset oluşturmak için ilk şart. Türkiye'nin Irak'taki siyasal gelişmeler üzerinde etkili olabilmesi de bu gerçeğe uygun pozisyonlar tanımlayabilmesine bağlı. Iraklı siyaset bilimci Adid Dawişa'nın yazdığı gibi, "Irak'ta sürdürülebilir bir demokrasinin kurulabilmesi için, etnik kökene ve mezhebe dayalı ayrımlar önemsizleştirilmeli (Etnik veya mezhepsel) bir bölünme etnik ve mezhepsel bağlılıkları ve davranışları ön plana çıkaracak ve sağlamlaştıracaktır. Bu da etnik temizlikten federal birimlerin kendi aralarında ya da Bağdat'la yaptıkları siyasi pazarlıklarda katılaşmalarına kadar değişik türden sonuçlara yol açabilir". Başbakan'ın ABD ziyaretine kadar bu konularda etraflı ve gerçekçi bir pozisyon üretilmiş olması mutlaka gereklidir. Dış politika üretmek herhalde sürekli şikayet dile getirmekten ve önemli gelişmelerin "ciddiye alınmadığını" söylemekten öte bir şeydir. Güneyde kaygı verici bir tırmanma yaşanırken bugün Gürcistan'da başkanlık seçimi var. Bu seçimin Türkiye'nin Kuzey sınırında çalkantıların bitmesine katkıda bulunmasını dilemek gerek.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Zirvelerin ötesi   / 25-01-2004
 CHP ve gelecek   / 22-01-2004
 Kapıdaki yumurta   / 18-01-2004
 Karnaval başlarken   / 15-01-2004
 Karar zamanı   / 14-01-2004
 Hayırlı ziyaret   / 08-01-2004
 Kerkük'ten sonrası   / 04-01-2004
 Yılbaşılar   / 01-01-2004
 Dünden yarına   / 28-12-2003
 Gerçeklere bakabilmek   / 25-12-2003
SOLİ ÖZEL
Vietnam'ın gölgesi
ABD seçim kampanyasında ilk raund...
Canaydın'a, Terim'e, Olimpiyat Stadı'na ve Avrupa Kupaları'na: VEDA ZAMANI
Canaydın'a, Terim'e, Olimpiyat Stadı'na ve Avrupa Kupaları'na: VEDA ZAMANI
4 yıl önce Avrupa'yı titreten takım kendi evinde (!) Rize'den 5...
Mondi ayıp etti
Mondi ayıp etti
Yardımcı Gencerler'e "A... koyim. Adam faul yaptı" dediği için...
Tarihi zirvede Bush'tan Erdoğan'a 3 söz:
Tarihi zirvede Bush'tan Erdoğan'a 3 söz:
Bush ile Erdoğan'ın görüşmesinden önemli mesajlar çıktı. Bush,...
Aday metre
Aday metre
Başkan Birinci CHP'den aday adayı
BAKIRKÖY CHP'de Belediye...
Burada patladı
Burada patladı
İstanbul'u kana bulayan bombaların mucidi Azad Ekinci'nin Irak-...
Avrupa'nın en büyük parti eroinine 2 milyon $
Avrupa'nın en büyük parti eroinine 2 milyon $
İSTANBUL Narkotik Polisinin Büyükçekmece'deki Çakmaklı...
Jeneratör çalıştı ve öldüler..
Bursa'da bir çiftlikte besicilik yaparak geçimlerini sağlayan İsmail...
İki çocuğunu bırakıp kaçtı
İZMİR Karşıyaka'da 2 ve 5 yaşındaki iki kardeş anneleri...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.