kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tarihi zirvede Bush'tan Erdoğan'a 3 söz:
Tarihi zirvede Bush'tan Erdoğan'a 3 söz:
Bu hangi AB ülkesi?
Bush, Ankara'ya geliyor
Kimyaları Tutmuş!
Dick Cheney: Türkiye Ortadoğu’ya örnek olur
ABD'yle hâlâ iyi dostuz
Federe bir Kürt devleti istemiyoruz
Kolaylaştırıcı' Powell koordinatör Grossman
İşte Bremer'in PKK mektubu

Kıbrıs'ta Bush kozu

"Attığınız adımların benzerlerini artık Rumlar da atmalı" sözüyle Kıbrıs'ta hamle üstünlüğü yıllardır ilk kez Ankara'ya geçti.

Erdoğan Kıbrıs'la ilgili hamlesinin karşılığını Beyaz Saray'dan aldı.
Oval Ofis'teki görüşmede Bush, Başbakan'ın Davos atağının heyecan verici olduğunu söyleyip "Bunun ardından şimdi Rumlar da benzer adımlar atmalı" dedi.

POWELL DA BUGÜN ANNAN'A GİDİYOR
ERDOĞAN'IN
günlerdir tartışılan "Kıbrıs'ta arabulucu olsun" önerisi de fiilen hayata geçti. Powell, bugün Bush'un talimatıyla, görüşmeleri "kolaylaştırıcı kişi" olarak New York'ta BM Genel Sekreteri Annan'la görüşecek.

KUZEY IRAK'TA DA SÜRPRİZ PKK JESTİ
BUSH
bir de son dakika haberi verdi: Bremer bugün PKK'nın devamını da terör örgütü ilan etti ve liderlerine ülkeyi terk et çağrısı yaptı.

OVAL OFİS NOTLARI

ALTI YERİNE DOKUZ KİŞİ
OVAL
Ofis zirvesine Erdoğan'la birlikte altı kişi katılacaktı. Ama bu sayı son anda dokuz kişiye çıktı.

BAŞKAN RAHATLIĞI
ERDOĞAN
bir önceki zirveye göre çok rahattı. Basın toplantısında iki başkan da ayak ayak üstüne attı.

KİMYALARI TUTTU
BUSH'UN
"Başbakan kolay konuşabildiğim bir insan" sözü, "Kimyaları tutmuş" yorumlarına yol açtı.

BENZER ÇİZGİLER
İKİ lider de çizgili takım elbiseliydi. Bush'un desenli, Erdoğan'ın ise kırmızı-lacivert çizgili kravatı vardı.



***

Tarihi zirvede Bush'tan Erdoğan'a 3 söz:

Bush ile Erdoğan'ın görüşmesinden önemli mesajlar çıktı. Bush, Kıbrıs'ın çözümü için adım atma sırasının Rumlar'da olduğunu ve Irak'ın toprak bütünlüğü konusunda Türkiye ile ortak düşündüklerini söyledi..

1 Kıbrıs'ta top artık Rumlar'da
2 Irak'ın bütünlüğü bozulmaz
3 PKK'yı Irak'tan kovacağız


ABD Başkanı George Bush ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Beyaz Saray'daki tarihi görüşmesinden üç önemli söz çıktı. İkilinin görüşmesi sırasında Bush, Erdoğan'a üç tarihi söz verdi: Kıbrıs'ta Türkiye gereken adımı attı. Şimdi sıra Rum tarafında. Irak'ın toprak bütünlüğü bozulmayacak ve PKK, Irak'tan temizlenecek. 45 dakikalık heyetler görüşmesinin ardından Bush ve Erdoğan, Oval Ofis'teki şöminenin önünde bir basın açıklaması yaptı.

ADIM SIRASI RUMLAR'DA
TÜRKİYE'NİN
kendileri için çok önemli bir müttefik ve değerli bir dost olduğunu söyleyen Bush, "Görüşme çok kolay oldu. Başbakanla birbirimizin dilinden anlıyoruz. Irak hakkında konuştuk. Demokratik bir devletin kurulduğu ve toprak bütünlüğünün korunduğu bir Irak istiyoruz. İstikrarlı, barışçı ve toprak bütünlüğü olan bir Irak temin ettim" dedi." diyerek, Irak'ın toprak bütünlüğüyle ilgili, Türkiye ile aynı paralelde düşündüklerini ifade etti. Erdoğan'ın kendisine Kıbrıs konusunda da brifing verdiğini belirten Başkan Bush, "Kıbrıs'taki karalığını taktir ettim." dedi. Bush, Erdoğan'ın Davos'ta büyük bir adım attığını belirtip, çözüm için artık topun Rumlar'da olduğunu şu tarihi açıklamayla söyledi: "Aynı adımı Yunanlı ve Rum arkadaşlarımızdan istiyoruz. Türkiye'nin attığı adımları heyecanla karşıladım. Türkiye'nin adımlarının ardından Kıbrıslı Rumlar'dan adım atmasını bekliyoruz." Ancak Bush, Kıbrıs'la ilgili herhangi bir arabulucu ismi önermedi. Toplantıda, "1 Mayıs'a kadar çözüm için ne gerekiyorsa yapacağız" sözü veren Bush, Powell'ı da bu konuda görevlendirdi. Powell, bugün BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ı telefonla arayacak ve sonra Rum Tasos Papadopulos ve İngiltere Başbakanı Tony Blair'e de konuşmanın ayrıntılarını anlatacak.

TERÖRLE MÜCADELE
ERDOĞAN
ve AKP Hükümetini terörle mücadele konusunda takdir ettiğini belirten Bush, "Her ikimiz de, masum vatandaşlarının teröristler tarafından öldürülmesinin ne anlama geldiğini anlıyoruz. Teröre karşı ortak mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu sene Türkiye'ye gitmeyi dört gözle bekliyorum. Sizin memleketinize giden dostlarım Türkler'in misafirperverliğinden ve Türkiye'nin güzelliğinden bahsediyorlar. Misafirperverliğinizi göreceğiz" diye konuştu.

PKK KARARI MEMNUN ETTİ
BUSH'TAN
sonra söz alan Başbakan Erdoğan'da Terör örgütü PKK/KADEK'in yeni adı Kongragel ile birlikte ABD tarafından terör örgütü olarak kabul edildiğini öğrendiğini ve bundan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. "11 Eylül sonrası terörizme karşı uluslararası platformda Türkiye'nin aldığı yer bellidir. Görüşmede de genişleyen Ortadoğu ile ilgili olarak bu süreci desteklediğimizi ifade ettim" diyen
Başbakan Erdoğan, "Başkan Bush'a Kıbrıs'ta kararlı olduğumuzu belirttim. BM'nin iyi niyet misyonuna desteğimizi belirterek, Annan Planı temelinde müzakerlere başlanması gereğini konuştuk. Türk tarafının Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden geri kalmayıp bir adım önde olacağını belirttim. Annan planı referans alınarak bu problemin en kısa zamanda çözüm sağlanmasını istiyoruz" diye konuştu.

AÇIKLAMAYI BREMER YAPTI
SABAH'A
konuşan bir ABD'li yetkili ise görüşmede, Bush'un Irak'la ilgili de çok önemli bir mesaj verdiğine dikkat çekti. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın PKK'nın isim değiştirmesine rağmen Kongragel ismiyle devam ettiğini belirlediğini ve bu örgütün de terör listesine alındığını hatırlatan Bush, görüşme öncesi Bağdat'ta yaşanan bir "müjde" yi Erdoğan'a verdi: Bugün Irak'taki ABD'li sivil yönetici Paul Bremer, ülkede bir açıklama yayınladı. Bu açıklamada, Amerikan askeri yönetimi, PKK ve Kongragel'ı terör örgütü ilan ettiğini ilan etmiş ve liderlerine ülkeyi terk etme çağrısı yapmıştır. Bu da ABD'nin Irak'ta PKK ve uzantılarına bir izin vermeyeceği anlamına geliyor.

POWELL 'KOLAYLAŞTIRICI'
BAŞBAKAN
Erdoğan, Bush'la yaptığı görüşmenin ardından, Dünya Bankası Başkanı James Wolfenson ile yemeğe gitmeden önce Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı. ABD Başkanı ile Kıbrıs ve Irak konularında mutabakata vardıklarını belirten Erdoğan, "Powell'ın arabulucu değil 'kolaylaştırıcı' sıfatıyla Kıbrıs konusuna müdahil olduğunun altını çizdi.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Aday metre
 Topuktan vurmanın cezası 12 yıl oluyor
 Orgeneral İlker Başbuğ İsrail'de
 Deniz Baykal'dan "Truman" taktiği
 Gül ve Aksu dosyaları dönem sonuna bırakıldı
YAVUZ DONAT
O bir siyaset klasiği
Mahmut Kirişoğlu. Yaşı 75, gözleri...
 atv 19.00
"atv Ana Haber"
 atv 19.50
"Zerda"
 Show TV 19.30
"Ana Haber Bülteni"
 Star 19.30
"Ana Haber Bülteni"
 Star 20.10
"Spor"
 Kanal D 19.00
"Ana Haber Bülteni"
Jeneratör çalıştı ve öldüler..
Bursa'da bir çiftlikte besicilik yaparak geçimlerini sağlayan İsmail...
İki çocuğunu bırakıp kaçtı
İZMİR Karşıyaka'da 2 ve 5 yaşındaki iki kardeş anneleri...
Avşar'a lüks pick-up
Avşar'a lüks pick-up
Hülya Avşar, 70 bin dolara bir Chevrolet Avalanche aldı.
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.