kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Gerçeklere bakabilmek

Bazı tartışmalara bakıldığında insan hayretten hayrete düşüyor. Cumartesi gününden beri ortalığı kasıp kavuran Kuzey Irak'ta Kürt devleti kurulup kurulmayacağıyla ilgili tartışma da bunlardan biri. En hafifinden Türkiye'de dış politika konularıyla, güvenlik meseleleriyle ilgilenenlerin bir kısmının gerçekliği algılama konusunda bir zorluk yaşadıkları anlaşılıyor. Irak savaşının haksız, yalan gerekçelerle ve dünyadaki yerleşik düzeni ve kurumları tahrip ederek gerçekleştiği doğru. Bu savaşa karşı çıkmak da haklı ve doğru bir tutumdu. Ancak bundan sonra o savaşı yapılmamış gibi görmek mümkün değil.

Ferahlık-nefret çelişkisi
Savaş üç haftada bitti. Kanlı diktatör direniş göstermedi, yerin altına kaçtı ve saklandığı deliklerin birinde ihbar sonucunda, yani satılarak yakalandı. Irak asla eskiye dönmeyecek. Sünni egemenliği yeniden ihya edilemeyecek. Herşeyin Bağdat'tan yönetilmesi bir daha söz konusu olmayacak. Irak'taki kitlelerin bir yandan Saddam Hüseyin'den kurtulmuş olmanın ferahlığına alışmaya başladıkları, diğer yandansa Kürtler dışında Amerikan varlığından en azından rahatsız oldukları, hatta çoğunun bu varlıktan nefret ettiği biliniyor. Ancak gene çelişki barındıran bir şekilde, ABD askerlerinin hemen çekip gitmesini de istemiyorlar. Her grup kendisi açısından en uygun zamanlamayla yerel yönetime doğru adım atılmasını bekliyor. ABD'nin Irak'ın geleceğiyle ilgili planlarının henüz olgunlaşmadığı da anlaşılıyor. Bu bağlamda Irak'ta zaten on iki yıldır kendilerini, Türkiye'nin de katkılarıyla yönetmiş olan Kürtler'in de kendi vizyonlarını ortaya koymak istemelerine şaşanlara şaşmak gerekecek. Irak'ta eskiye dönüş mümkün değilse, Kürtler bir daha Bağdat'ın merkezi hakimiyetine girmeyeceklerse ve kendilerini yönetebilecek olgunluğa da erişmişlerse, politikayı buna göre yeniden tanımlamak gerekir. Aslı Aydıntaşbaş'ın Pazar günü yazdığı gibi Irak'ın geleceğinde federasyon veya başka bir şey arasında tercih yapılmayacaktır. Ne tür bir federasyon kurulacağına karar verilecektir.

Korkuya hapsolmamak
Bu açıdan bakıldığında Irak savaşı sonunda ortaya çıkmış gerçekliğe, Türk dış politikasının uyum sağlayabildiğini söylemek mümkün değildir. Irak savaşının yapılmış olması zaten Türkiye'nin on yıllardır alıştığı konjonktürü geri gelmeyecek şekilde değiştirmişti. 1 Mart tezkeresinin reddiyle ortaya çıkan durumla da Türkiye'nin Kürt sorununa endeksli güvenlik anlayışı ve politikasının da sonuna gelinmişti. Bundan sonra Irak'tan başlayarak Ortadoğu'da alışıldık düzenin kökten değişmeye başladığını kabullenerek siyaset üretmek gerekir. Libya, Arap ülkeleri içinde bunu ilk kabullenen olma akıllığını gösterdi. Türkiye'nin yeni gerçeklerle yüzleşme konusunda Kaddafi'nin gerisine düşmesi herhalde söz konusu olamaz. 11 Eylül ve Irak savaşı ardından kurulmakta olan dünyada Türkiye'nin değerli ve önemli bir yeri olacaktır. Bunun hakkının verilebilmesi vehimlerden kurtulmakla, korkularına hapsolmamakla, değişen koşullara uygun politikalar üretebilmekle mümkündür. Galiba bu işe de Irak'tan ve Irak Kürtleri'yle ilişkileri farklı bir zemine oturtmaktan başlamak gerekecektir. Okurların Noel'ini ve Hanuka bayramını kutlarım.


YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Zirvelerin ötesi   / 25-01-2004
 CHP ve gelecek   / 22-01-2004
 Kapıdaki yumurta   / 18-01-2004
 Karnaval başlarken   / 15-01-2004
 Karar zamanı   / 14-01-2004
 Hayırlı ziyaret   / 08-01-2004
 Kerkük'ten sonrası   / 04-01-2004
 Yılbaşılar   / 01-01-2004
 Dünden yarına   / 28-12-2003
 Gerçeklere bakabilmek   / 25-12-2003
SOLİ ÖZEL
Vietnam'ın gölgesi
ABD seçim kampanyasında ilk raund...
Canaydın'a, Terim'e, Olimpiyat Stadı'na ve Avrupa Kupaları'na: VEDA ZAMANI
Canaydın'a, Terim'e, Olimpiyat Stadı'na ve Avrupa Kupaları'na: VEDA ZAMANI
4 yıl önce Avrupa'yı titreten takım kendi evinde (!) Rize'den 5...
Mondi ayıp etti
Mondi ayıp etti
Yardımcı Gencerler'e "A... koyim. Adam faul yaptı" dediği için...
Tarihi zirvede Bush'tan Erdoğan'a 3 söz:
Tarihi zirvede Bush'tan Erdoğan'a 3 söz:
Bush ile Erdoğan'ın görüşmesinden önemli mesajlar çıktı. Bush,...
Aday metre
Aday metre
Başkan Birinci CHP'den aday adayı
BAKIRKÖY CHP'de Belediye...
Burada patladı
Burada patladı
İstanbul'u kana bulayan bombaların mucidi Azad Ekinci'nin Irak-...
Avrupa'nın en büyük parti eroinine 2 milyon $
Avrupa'nın en büyük parti eroinine 2 milyon $
İSTANBUL Narkotik Polisinin Büyükçekmece'deki Çakmaklı...
Jeneratör çalıştı ve öldüler..
Bursa'da bir çiftlikte besicilik yaparak geçimlerini sağlayan İsmail...
İki çocuğunu bırakıp kaçtı
İZMİR Karşıyaka'da 2 ve 5 yaşındaki iki kardeş anneleri...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.