kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Elimde olsa 70 milyona sarmısak yediririm
Elimde olsa 70 milyona sarmısak yediririm
15 bin bağırsağa bakmış
Kanserden Nasıl Korunuruz?
Kalın Bağırsak Kanserinden Korunma

70 milyona sarmısak şart

Bugüne kadar 15 bin kişinin kalın bağırsağını inceleyen Dr. Öznur Kuşakçıoğlu'ndan, kalın bağırsak kanserine karşı mönü: "Az kırmızı et, çok sebze meyve yiyin. Kalsiyuma dikkat. Sarmısak ve taze soğan şart." Kuşakçıoğlu, "Elimden gelse 70 milyona sarmısak yedirirdim" diyor.

***

Elimde olsa 70 milyona sarmısak yediririm

Dr. Öznur Kuşakçıoğlu sarmısak ve soğanın insan sağlığı için son derece yararlı olduğunu söylüyor. Ayrıca kalın bağırsak kanseri için de önleyici besinler Kalın bağırsak kanseri dünyada çok yaygın. Ama artık taramalarla erken teşhisi çok kolay. İnsanların belli bir yaştan sonra mutlaka kalın bağırsak kontrolü yaptırması gerek.

Perşembe gecesi telefonda zar zor ikna ettim doktoru. "Kalın bağırsak kanserinin yaygınlığı dünyada 3. sırada diyorsunuz, bu işin uzmanısınız, yeni kitap da yazmışsınız. Niye görüşemiyoruz?" "İyi de Balçiçekciğim, ortalık kar kış. Elektrikler kesik, insanın içinden konuşmak gelmez vallahi. Hadi konuşmaya karar versek, sen buralara gelemezsin ki." Haklıydı. Cuma günü bırakın bir yerlere gitmeyi, evimin bulunduğu yokuşun başında ayakta bile duramadım. Çaresiz doktoru aradım "Yarın kesin sizdeyim." Cumartesi günü öğlen saatlerinde kapısını çaldığım zaman üzerimde kalın bir kazak, mont, yün bere, kocaman bir atkı ve kalın botlar vardı. Karşımda duran 68 yaşındaki bu zarif beyefendi ise beni yakasına kırmızı bir gül iliştirdiği takım elbisesi ve renkli papyonuyla karşıladı.

BİLMEYİNCE KORKARIZ
D. Öznur Kuşakçıoğlu'nu anlatmak için sayfalar yetmez aslında. İşinde son derece titiz, detaycı, mükemmelliyetçi. İç hastalıkları ve Gastroentoroloji uzmanı. Kalın bağırsak kanserleri üzerine geçtiğimjz günlerde bir kitap yazdı. Kuşakçıoğlu'na göre dünyada son derece tehlikeli ve ölümcül olarak bilinen ve Türkiye'de de oldukça yaygın olan bu kanser türünden korunmak mümkün. Nasıl mı? İşte bu sorunun cevabını aradık. Dışarda kar, konumuz kanser, "İçin sıkıldı herhalde" diye düşünenler yanılıyor. Öznur Kuşakçıoğlu ile en ciddi konu bile eğlenceli hale geliyor.

Nereden aklınıza geldi, mide ve bağırsak ile uğraşmak? Yani küçükken hayaliniz bu muydu?
- Ailede tek doktor benim. Aslında gastroenteroloji ile uğraşmak tamamen tesadüfi. İstanbul Tıp'tan sonra Harvard'da okudum. O zaman girmek çok zordu. Babamın ısrarına rağmen, çünkü o kalp ile ilgilenmemi istiyordu ben gastro'yu seçtim. İyi ki seçmişim çünkü öylesine gelişen ve değişen bir alan ki gelişmeleri yakalamak için koşmak zorunda kalıyorsunuz.

Hayatınız iç organlarımızın içlerine bakmakla geçiyor. Endoskopi, kolonoskopi hem yüzümüzü buruşturarak söylediğimiz hem de iyi hissetmediğimiz zor işlemler.
- İnsanlar bilmedikleri şeylerden korkarlar. Endoskopi içini görmek demektir. Gastro latincede midedir. Gastroenteroloji mide ilmidir. Endoskopi hepsinin genel adıdır. Mideye bakmak gastroskopi, kalın bağırsağa bakmak kolonoskopidir.

Mideye baktırmak zor değil mi? Sonuçta kocaman bir boru yutuyoruz.
- İnanır mısınız eskiden, midesine bakmaya mecbur olduğum bir hastayı en az 25 dakika ikna etmeye uğraşırdım. Şimdi ise tam tersi öbür gün gelin diyorum, hayır yarın bu iş bitirin diye cevap veriyorlar. Eskiden hastaya sadece diazem uygulardık. Şimdi başka bir ilaç veriyoruz kendinden geçiyor.

Bayıltıyor musunuz yani?
- Hayır bayıltmıyoruz, işlem zaten 1,5-2 dakika sürüyor, başka bir iğne yaparak kendine getiriyoruz. Artık işin şakasını bile yapıyorum diyorum ki "Eğer bana hala yapmadınızı mı diye soran olursa vizite ücretini iki katı alırım." Çoğu hasta hiç ama hiç hissetmiyor. İnanamazsınız, bir kadın hastam siz beni kandırdınız boruyu yutturmadınız ama yutturdum dediniz diye bana gelmekten vazgeçti. Düşünsenize. Artık eskisi gibi değil, mideye bakmak son derece kolay. Korkulacak hiç bir şey yok.

Peki kalın bağırsağa bakmak? O biraz daha zor değil mi?
- Biraz daha zor tabii ama günümüzde kolonoskopi çok ama çok önemli. Ama herkes kolonoskopi yapamaz. İyi bir kolonoskopist en az bin tane kalın bağırsağa bakmış olmalıdır. Ne kadar çok yaparsan o kadar çok usta olursun.

Hasta için acılı mıdır, zor mudur?
- Bir gün önce müsil içer bağırsağı boşaltmak için, bu yorucudur tabii. İddia ediyorum bağırsakları bir anda boşaltan bir hap yapan Tıp Nobel'ini alacak. Kolonoskopi esnasında bir iğne yaparız hasta hiç bir şey duymaz. Ama ben daha az iğne yapmaktan yanayım, ertesi gün daha çabuk işe gidebilsin diye

TARAMA ARTIK ŞART
Kalın bağırsak kanseri konusunda da uzmansınız. Dünyada yaygınlığı 3. olarak bilinen öldürücü bir kanser türü. Yakın zamanda bu konuda bir kitap yazdınız.

- Kalın bağırsak kanseri potansiyel olarak önlenebilir bir hastalıktır. Bu çok önemli. Sadece mevcut teknolojiyle değil, aynı zamanda moleküler biyolojinin ve klinikte uygulanabilen tarama ve izleme programlarının bu kanserin korunmasında büyük rolü olduğu saptanmıştır. Yani düzenli olarak tarama yaptırır, tarama işlemlerinden korkmazsak kanseri en başında yakalayabiliriz.

Kanserden korunmanın yollarını anlattınız. Taramanın önemine değindiniz. Peki gündelik hayatta çok iyi gelen bir sebze ya da meyve yok mu? Yani hayatımızda mutlaka yememiz gereken bir şey var mı?
- Soğan ve sarmısak. İnanılmaz iyidir. Ama sarmısak yiyin, kanser olmazsınız diye bir şey yok. Kanser olmamanın bir reçetesini vermek mümkün değil. Sadece iyi geldiğini düşündüğümüz besinleri söyleyebiliriz.

Sarmısak iyi hoş da, ya kokusu?
- Elimde olsa 70 milyona sarmısak yedirirdim, böylece hiç kimse birbirinin kokusunu duymazdı. Yani sarmısak o kadar yararlı bir besin. Tabii sebze, meyve, lifli gıdalar ve kalsiyum tabletleri de çok önemli. Ayrıca bol su içmek çok yararlıdır.
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 "Kilitlenen hava" yaşamı da kilitledi!
 Kendileri öldü ama Beyza'yı kurtardılar
 Kokain piyasasına büyük darbe
 Aşiret yazması cinayeti çözdü
 Karlı yolda geçiş kavgası can aldı
 Cimbom'un Dramı
 Cd'ye Yazdığı Notla Kurtuldu
 Minibüsler çarpıştı: 2 ölü
 Şikâyet etmeye gitti tecavüzden tutuklandı
 Dünyanın Kliması antarktika
 Batum'a çıkarma
 Kazadaki mucize
ERGUN BABAHAN
Washington gezisi Avrupa vizyonu
Erdoğan'ın...
ERDAL ŞAFAK
Kubbede bir hoş seda
Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu...
AHMET HAKAN COŞKUN
Tezer Özlü'nün beğenmediği insan tipleri
İlk gençlik...
UMUR TALU
Bir kavganın anatomisi
21'inci yüzyılı idrak ederken,...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Frekans tutturmak
Başbakan Tayyip Erdoğan bundan...
Hiç şık olmadı
Hiç şık olmadı
Zago, İbrahim, A.Yıldırım, Pancu ve İlhan atılınca lig tarihinde ilk...
Kale skandalı
Kale skandalı
F.Bahçe'nin Hollandalı yıldızı Van Hooijdonk, maçtan önce kalenin...
Baskentte Denktaş krizi
Baskentte Denktaş krizi
Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Erdoğan’ın arabulucu önerisine de,...
Türkiye, arabulucu
ANKARA'NIN, İsrail ve Suriye arasında arabuluculuk yapma...
'Maviş'in rüyaları hâlâ rengarenk'
'Maviş'in rüyaları hâlâ rengarenk'
İKİ ay önce boncuk mavisi gözleri vardı. İngiliz Konsolosluğu...
Kar gitti izi kaldı
Kar gitti izi kaldı
İSTANBUL'DA hayatı felç eden kar yağışı nedeniyle kapanan...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.