kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Maviş'in rüyaları hâlâ rengarenk'
Maviş'in umudu

Boncuk mavisi gözlerini terör saldırısında kaybeden terzi Abdurrahman, Amerika'dan kornea nakliyle görebilecek

ADI Abdurrahman'dı ama gözlerinin rengi nedeniyle herkes onu "maviş" diye çağırıyordu. Aynı göz rengine sahip çocukları bile... 29 yaşındaydı, terziydi, geleceğe mavi mavi bakıyordu... Ama iki ay önce İngiliz Konsolosluğu'ndaki intihar saldırısında dünyası karardı.

ARKADAŞI SİPER OLDU O BUNU GÖREMEDİ
20 KASIM günü, diktiği pantolonları müşterilere vermek için Beyoğlu'na gitti. Arabadan inerken, korkunç bir patlama oldu. Gözleri cam kırıklarıyla doldu. Üstüne fırlayan arkadaşının öldüğünü hissediyor ama... Göremiyordu.

15 MİLYARLIK MASRAFI HASTANE VERİYOR
KÖR olmuştu... Yüzüne yapışan camların temizlenmesi haftalar aldı. 20'ye yakın dikiş atıldı. Tam umudunu yitirmişken, ABD'den gelecek korneayla görebileceğini öğrendi. Masrafı da hastane üstlendi.


***

'Maviş'in rüyaları hâlâ rengarenk'

İKİ ay önce boncuk mavisi gözleri vardı. İngiliz Konsolosluğu önündeki patlama dünyasını kararttı. Aydoğru yeniden görebilmek için Amerika'dan gelecek korneayı bekliyor. 'Rüyalarım hâlâ rengarenk ama çocuklarımın gözlerini özlüyorum' diyor.

MAVİŞ'İN son gördüğü İngiliz Konsolosluğu'na hızla giren kırmızı büyük kamyonet oldu. Mavi renkli gözlerini patlamanın etkisiyle kaybetti. O bir terziydi. Beş çocuğunu ve ailesini göz nuruyla geçindiriyordu. Gözlerinin rengi nedeniyle çevresindeki insanlar ona 'Maviş' adını takmıştı. Şimdi o Amerika'dan gelecek bir kornea ile yeniden görmeyi umut ediyor.

7 YIL ÖNCE GELDİLER
Mardin'den yedi yıl önce İstanbul'a göç etmişti. Umutları vardı. Aradan geçen yedi yıl içinde mavi gözlü beş çocuk sahibi oldu: Büşra, Selman, Sinan, Sedat, Betül Tarlabaşı'nda tek odalı ama tertemiz sımsıcak evde yaşıyorlardı. Abdurrahman Aydoğru, pantolon terzisi olarak artık bir meslek sahibi olmuştu. 'Maviş', 20 Kasım sabahı atölyede diktikleri pantalonları kamyona yükledi. Arkadaşı Durmuş Toprak ile birlikte tek tek dağıtıma başladı. Konsolosluğun önünde durdular. O andan sonra yaşadıklarını ise şöyle anlatıyor: "Ben arabadan inip mağazaya girecektim. Elimi arabanın koluna attığımda karşıdan konsolosluğun kapısına doğru hızla bir kamyonetin ilerlediğini gördüm. Önce kamyonetin freninin patladığını düşündüm. Yalpalayarak ve hızla geliyordu, arkadan da iki polis. Sonra ben kamyonetten henüz inmeden büyük bir patlama oldu, hiç şuurumu kaybetmedim ama kulaklarım duymuyordu. Kamyon benim olduğum tarafa doğru yan yatmıştı. Etraf karardı. Durmuş üstümdeydi." Hissediyordum ama görmüyordum" diye anlatıyor o anı. Sonra kulakları açılınca avaz avaz bağırmış "Durmuş" diye. Yüzünün yandığını hissetmiş, ellerini yüzüne götürüp sıcaklığından tüm yüzünün kanlar içinde olduğunu fark etmiş. Etraftan gelen yardımlarla kamyonetin içinden çıkartılmış. Ölmediği için kendini şanslı hissediyor. Çünkü en yakın arkadaşı Durmuş Toprak patlamadan sonra hayatını kaybetmiş. Araba yan yatınca ona siper olduğu için de kendisi ölümden kurtulmuş.

10 GÜN HASTANEDE YATTI
Hastaneye kaldırılan Aydoğru ise tam on gün hastanede kalmış. İç kanama geçirmiş. Yüzüne yapışan camların temizlenmesi haftalar almış. Doktorlar ona patlama sırasında camlar nedeniyle gözlerinin kör olduğunu ve ancak kornea nakli ile yeniden görebileceğini söylemişler. Bunun için de önüne tam 15 milyar liralık bir fatura çıkarılmış. Ailesi valilik, avukatlar, İngiliz Konsolosluğu derken her yere başvurmuş ancak giden gözün tedavisini sağlayacak parayı hiç bir yerden temin edememişler. "Yeşil kartım var ama kornea nakli yaptırmaya yeterli olmadı" diyor. Henüz 29 yaşında kör olunamayacağını düşünüyor. Rüyalarının hala rengarenk olduğunu anlatıyor, "Allahtan o günden sonra patlama anını hiç rüyamda görmedim. Ama çocuklarımın mavi gözleri rüyalarıma giriyor" diyor. Valilik onun ailesine yanan kamyonun ve giden canının karşılığı 20 milyar lira yardımda bulunmuş.

15 MİLYARA MAL OLACAK
Şu an İstanbul Cerrahi Hastanesi tarafından tedavisi üstlenilen 'Maviş' iki ay içinde gözündeki yaraların kapanıp retinanın kornea nakline uygun bir duruma getirilmesini bekliyor. 'Maviş'in tedavisini üstlenen Op. Dr. Zeki Tunç "Kornea aslında şeffaf ama çok güçlü bir dokudur. Basınçla birlikte camlar retinaya kadar girdiği için hastanın gözü büyük oranda zarar görmüş. Şimdi iki aylık tedavi sürecinin ardından Amerika'daki Central Florida Eye Bank'tan kornea getirtmek için başvuracağız" diyor. İki gözünün amaliyatı 15 milyar lira tutacak olan 'Maviş'in tüm masrafları doktorlar tarafından karşılanacak.

Esra TÜZÜN

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kar gitti izi kaldı
 Yürütme yargıyı boğdu
 Elektrik yok; ekmek, tüp ve mum karaborsada
 Diğer İllerde Durum
 Yetişkinlere Kürtçe yayın başlıyor
 Rüşvetçi mübaşir yakalandı
 Diri diri yandılar
 Dört minik çocuğuyla ortada kaldı
 Özet Haber
 İstanbul günü eylemli geçirdi
 Samim Değer'i dostları uğurladı
 Aksu: Kusur bir iki kişide
 Su baskınına karşı uyarı
MEHMET BARLAS
Vuslatın başka alem, sen bir ömre bedelsin...
Önceki...
ÖMER ÇELİK
Trans-Atlantik'teki çatlak, Pasifik ve küresel...
SAVAŞ AY
Popstar üzerine tezler!
GELEN okur ve seyirci...
REFİK DURBAŞ
21. yüzyılda tarımsal öğretim
Nitelikli insan gücü,...
ÖMER LÜTFİ METE
Türk'ün Türk'e -aleyhte- propagandası
Türkiye'nin...
EMRE AKÖZ
Sevgili Doğan Hızlan
Dünkü yazınızda, özetle, "Sanatın...
MEHMET ALTAN
Alo...
CUMA günkü Sabah gazetesinin manşetinde "Kara...
İyi olan kazansın!
Araştırmalara göre Amerika'da seçmen, her zaman saçı bol ve tıraşı...
İkizi de Mars'ta
NASA, 3 Ocak'ta gönderdiği Spirit'in ikizi Opportunity uzay aracını...
Hiç şık olmadı
Hiç şık olmadı
Zago, İbrahim, A.Yıldırım, Pancu ve İlhan atılınca lig tarihinde ilk...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.