Fransızlar'dan daha iyi şarap yapıyoruz
Denizlinin şirin kasabası Bekilli, yılda ortalama 15 milyon şişe şarap üretiyor. Ve her evde az miktarda da olsa mutlaka şarap yapılan Bekilli'deki büyük imalathane sahipleri epey iddialı konuşuyor: Bizim şarabımızın tadı Fransızlar'ın ürettiklerinden çok daha güzel.
Dünyanın birçok ülkesine şarap ihraç eden Denizli'nin Bekilli İlçesi'nde yılda 15 milyon şişe şarap üretiliyor. Neredeyse imalathane gibi çalışan her evde, bir yılda 50 tona kadar üretim yapılıyor. 40 yıldır imalat yapan Bekilli şarapçıları ise "Şaraplarımız Fransızlar'ın ünlü markalarından daha kaliteli. Bu da güneşlenme farkından ve şaraplarımıza hiç şeker katmadığımızdan kaynaklanıyor" diyecek kadar iddialı.
FASON ÜRETİM YAPILIYOR Almanya, İngiltere hatta şarap ülkesi Fransa'ya bile farklı markalarda şarapların gönderildiği Bekilli'de, Türkiye'nin ünlü Şirince, Kavaklıdere ve Göreme Şarapları'nın büyük bölümünü fason olarak üretiliyor. 'Mistel, Artemis, Küp Şarap, Vişne Şarabı, Çal Karası, Nobel, Öküz Gözü, Gordion ve Hasret Geceleri' gibi bilinen çeşitlerdeki şarapları üreten Erdoğan Şarapçılık, Küp Şarapçılık ve Biricik Şarapçılık, ilçedeki önde gelen ihracatçılar olarak dikkat çekiyor. Erdoğan Şarapçılık'ın sahibi Muammer Erdoğan ve oğulları ile Küp Şarapçılık'ın sahibi Hasan Altıntaş ve oğlu Asım Altıntaş yılda 6-7 milyon şişe şarap üretiyor.
ŞARAP, KÜPTEN ALINIR 44 yıldır şarap üretimi yapan Küp Şarapçılık, bu sene Boğazkere üzümünden yeni bir şarap üretimine başlayacak. Özel organik şarap üretimi de yapan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Asım Altıntaş, 'Artemis' ve 'Mistel' gibi ürünleri ile tüm dünyanın tanıdığı bir tadı yarattıklarını belirterek şunları söyledi: "Mistel markamız şarap gurmesi olarak bilinen Gusto dergisinden 2003'ün en iyi özel şarabı ödülünü aldı. Babamdan kalan miras söz, Bekilli'de şarap üreten herkes tarafından bilinir. 'Kız kökten şarap küpten alınır' der babam. Biz de bu sözü, 'Kız kökten Türkiye'de şarap Bekilli'den alınır' diye değiştirdik. Mistel Şarabı'nı fermante olmamış içki olarak üretiyoruz ve tüm dünyanın özel damak tadını belirliyoruz. Bu bize daha fazla çalışma gücü veriyor."
BİZDE DOĞAL ŞEKER VAR İyi şarabın iyi üzümlerden yapıldığını söyleyen Erdoğan Şarapçılık Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Erdoğan, özel şaraplık üzüm üretimi yaptıklarını ve şaraplarının kalitesinin Fransız Şarapları ile yarışacak durumda olduğunu belirtti. 'Çal Karası, İri Kara, Similyon, Boğazkere, Kalecik Karası, Alikant, Öküz Gözü' gibi üzüm türlerinden şarap ürettiklerini belirten Erdoğan, "Fransızlar, şeker katarak şarap yapıyor. Bizimkiler ise güneşi daha çok gören üzümler olduğu için doğal şeker var. Kendi lezzetini koruyor. Kısacası iyi şarap, iyi üzümden yapılır" dedi. 40 yıllık şarap üreticisi Muammer Erdoğan, önlerinde üç engelin bulunduğunu söyledi: "Birincisi, 'gericilik' ikincisi 'alkolizm', üçüncüsü ise 'yüksek vergiler'. Gericilik düşüncesi ve Cumhuriyet düşmanlarının propagandası işlerimizi etkiliyor. Buna bir de şarapçı ve alkolik gerçeği birleşince olumsuzluk artıyor. Oysa bilinçli tüketilen şarap, şifa kaynağıdır. Örneğin; beyaz şarap şeker hastalığına, kırmızı şarap ise kolestrol, damar sertliği ve kalp hastalıklarına iyi geliyor. Bizi ekonomik olarak en çok zorlayan ise bir şişe şaraptan alınan vergi. Bu rakam da yüzde 88."
MUSTAFA KAYA
|