kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Celik @ SABAH
 

Siyasi liberalizmin sosyal derinliği

BRÜKSEL- AB Zirvesi, siyasi liberalizmin çeşitli siyasal krizler karşısındaki gelişiminin yeni bir örneği olarak yerini aldı. AB bir siyasi entegrasyon olarak "stratejik yapıştırıcı" siyasi liberalizm olan bir bütünlük şeklinde tüm dünyanın önünde duruyor. AB'ye dönük siyasi gözlemin iki tarafı var. Birincisi entegrasyon stratejileri, İkincisi de siyasi liberalizmin bu çağa damgasını vuran gündem maddeleri. Bu nedenle AB'nin tarihini ve geleceğini, bir bakıma siyasi liberalizmin tarihi ve geleceği olarak okumak mümkün. Siyasi liberalizm ise ekonomik liberalizmden bağımsız ele alınamayacak bir olgu. Siyasi liberalizmin içerdiği değerler, dünyanın çok önemli bir bölümü tarafından kabul edilmiş durumda. Dünyanın geri kalanında ise siyasi liberalizmin değerlerine kimi itirazlar olsa da kökten bir reddediş sözkonusu değil.

***


Bununla beraber ekonomik liberalizmin değerlerine değilse de uygulama biçimlerine dönük "tepki dalgası", refah toplumlarından yoksul toplumlara kadar pek çok yere sirayet ediyor... Ekonomik liberalizm, bu zaman diliminde neo-liberal politikalarla özdeşleşmiş durumda. Neo-liberal politikalar, devletçiliğin kötü politikalarının eleştirisinin, "piyasacılığın" kar hanesine yazılmasından güç almaktadır. Kamu'nun bütün bu süreçte aldığı rol veya Kamu'nun ötelendiği koordinat ise çok önemli. Neo-liberal politikalar ile devletçiliğin haklı olarak reddedilmesi, kastı aşan bir tutuma yerleşerek "kamu" kavramı ile hasım bir "piyasacılık" üretmektedir. Böylece "kamu" kavramı sadece etiketten ibaret hale gelmektedir. Kamu'nun "devletçilik" le eşit olmadığı unutulmaktadır. Şimdilerde "üçüncü yol" hareketinin dikkat çektiği sakıncalı durum böyle çıkmıştır ortaya. "Üçüncü yol", "kamu" kavramının sakatlanmasına yol açan neo-liberal politikaların tıkandığı noktada "teorik" ve "siyasal" bir müdahale olarak kurgulanmıştır. Devletçiliğin olumsuzluklarının sıralanmasının doğrudan "piyasacılığın" kazanç hanesine yazılmasındaki yanlışlığa dikkat çekmiştir. "Serbest piyasa" kavramı ile "piyasacılık" arasında büyük bir fark olduğunu belirlemiştir. AB "resmi gündemi" siyasi entegrasyonunu güçlendirmek için yeni stratejiler geliştirirken, bu siyasi liberalizmin pratiklerini zenginleştiriyor. AB'nin "derin gündemi"nde ise entelektüeller, siyasi liberalizmin bütünleyici parçası olan ekonomik liberalizmin "toplum" kavramına yansımalarını, bunun ne kadar sürdürülebilir olduğunu tartışıyor.

***


"Devletçilik" ve "piyasacılık" dilemması dışında yeni yaklaşımlar ve siyasi pratikler nasıl üretilebilir, bunların şimdiye kadarki "kazanımları" koruyarak, neo-liberalizmin sakıncalarını engelleme gücü nedir? Avrupa'nın "derin gündemi" ile "resmi gündemi" arasındaki bu "makas farkı" çok önemli. Siyasilerin giderek rutinleşen ve içe kapanan gündemini, yeni ve verimli bir zemine taşımanın yolu budur. Ayrıca, siyasi liberalizmin değerlerini korumak için sadece piyasa mekanizmasının kurallara uygun biçimsel işleyişinin yeterli olmadığı daha açık görülmektedir. Siyasi liberalizm, "sürdürülebilir bir kimlik" olmak için "sosyal derinliğini" artırmak zorundadır. Ekonomik liberalizmin serbest piyasa ekonomisi ile özdeşliği tartışılmaz, fakat bunun "piyasacılık" olarak görünen pratiği çok tartışmalıdır. "Piyasacılık" bir tür "piyasa fetişizmi" olarak "sosyal" olanla çatışmaktadır. Dünya, gelinen noktaya ve eldeki kazanımlara rağmen ciddi bir tıkanma ile karşı karşıyadır. Siyasal, ekonomik ve sosyal mekanizmalar, toplumları temsil etmekte yeterli olmamaktadır. Yeni siyaset arayışları, eldeki kazanımları koruyarak daha verimli düzlemlere geçme çabaları hız kazanmak zorundadır. "Siyasal", "sosyal" ve "ekonomik" alanların bağlantıları üzerine yeni düşünceler üretmenin ve bu temelde siyasetler geliştirmenin eşiğine girmiş bulunuyoruz. Bunca gürültü içinde sesi şimdilik zayıf çıksa da geleceği belirleyecek olan budur... Avrupa "derin gündemi"nin bu çatışmayı giderecek bir açılım içine girmesi son derece dikkatle izlenmelidir...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kendini aşmayı öğrenmek   / 31-12-2003
 Toplumsal akılla barışmak...   / 29-12-2003
 Irak ve tarihin sonu (II)   / 28-12-2003
 Irak ve tarihin sonu (I)   / 26-12-2003
 Yüksek siyaset   / 24-12-2003
 AB'nin ön bahçesi mi, yeni Ortadoğu mu?   / 21-12-2003
 Cumhuriyet ve siyasal özgüven   / 19-12-2003
 Sayısal denge, siyasal çözüm   / 17-12-2003
 Saddamizm   / 15-12-2003
 Siyasi liberalizmin sosyal derinliği   / 14-12-2003
ERDAL ŞAFAK
Dolardaki düşüşten korkmalı mı?
Avrupa yeni yıla...
MEHMET BARLAS
Cumhuriyet Muhafızları gibi olmaya özenilir mi...
ÖMER ÇELİK
Kendisi kalmak, dünyalı olmak...
2003 yılı, Türkiye...
EMRE AKÖZ
İçinden öküz geçen aşk şarkısı
KALAN Müzik yine yaptı...
SAVAŞ AY
Onur Air'den açıklama bekliyorum
Bir okur mektubu geldi.
EN İYİ BREZİLYALI
EN İYİ BREZİLYALI
SABAH'a konuşan İngiliz gazeteci Bellos, "Brezilya'nın en ünlü futbol...
F.bahçe Günlüğü
F.bahçe Günlüğü
Daum terletecek
TATİLİNİ Almanya'da geçiren...
'Ordu ile aramıza kimse giremez'
'Ordu ile aramıza kimse giremez'
Erdoğan, Kutlu'yu disiplin kuruluna gönderdiklerini hatırlatarak...
Kutlu: Demokratik süreç işliyor
Kutlu: Demokratik süreç işliyor
ATATÜRK'ÜN Meclis'teki mareşal üniformalı resminin...
Milli Piyango dokuz trilyoner yarattı
Milli Piyango dokuz trilyoner yarattı
Yılbaşı gecesi saat 00.00'ı vurduğu anda önce yeni yıl kutlandı...
Polis, Uzanlar'ın sırdaşı Meltem İşgörür'ü arıyor
Polis, Uzanlar'ın sırdaşı Meltem İşgörür'ü arıyor
YAPIMCI Erol Köse'nin vurulmasıyla ilgili Şişli Cumhuriyet...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.